Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość icceee

Czy powinnam udać się do psychiatry?

Polecane posty

Gość icceee

Witam wszystkich. Założyłam ten temat, ponieważ mówiąc szczerze, nie mam z kim podzielić się swoimi wątpliwościami. Jestem młodą kobietą, mam 19 lat. Mimo, że objawy choroby trwają już ok.4 lata (z różnym nasileniem, w różnych odstępach), dopiero od niedawna podejrzewam u siebie depresję. W ciągu tych wszystkich lat nikt nie traktował poważnie tych objawów... Słyszałam rożne przykre komentarze - chcę zwrócić na siebie uwagę, przesadzam, jestem beznadziejna, to tylko okres dojrzewania etc. W końcu też zaczęłam tak myśleć i zamknęłam się w sobie w tej kwestii. Naprawdę chciałam funkcjonować inaczej. Czekałam na jakąś poprawę i... nic. Nikomu już o tym nie mówiłam - bałam się zlekceważenia moich problemów i wyśmiania ich. Po tym, jakże obszernym wstępie, wypiszę moje objawy: - ciągłe zmęczenie, poczucie beznadziejności, - stopniowe utracenie zainteresowania otoczeniem, życiem towarzyskim, - szybkie odczuwanie znudzenia (nawet przy czynnościach, które niegdyś sprawiały mi radość), - niemożność mobilizacji się do działania (mimo, że bardzo tego chcę), - niedostrzeganie sensu w życiu, - okaleczanie się, - myśli samobójcze. Pragnienie śmierci (np. wyobrażanie sobie różnych sytuacji w życiu codziennym, które doprowadzają do mojej śmierci), - huśtawki nastrojów, - agresja albo całkowite zobojętnienie na otoczenie, - paraliżujący lęk przed przyszłością. Zdarzało się również tak, że spałam cały czas, albo w ogóle nie spałam. Dodam, że w dzieciństwie ( 6-14 lat) miewałam w nocy omamy wzrokowe, słuchowe i somatyczne). Proszę o odpowiedzi. Czy wizyta u psychiatry to dobry pomysł?

Gość pseudonim dla mnie
jeśli masz problem z autoagresja i myslami samobojczymi, to idz do specjalisty... szczegolnie, ze to juz tyle trwa.

Gość medus_A
a może wizyta u psychologa najpierw? nie chodzi o to, że psychiatra to zły pomysł demonizuje się psychiatrię w Polsce trochę, ludzie którzy się leczą u psychiatry bywają ostro naznaczeni przez otoczenie ale psychiatra to jest specjalista, który lubi leczyć, i to leczyć chemią to jest taki lekarz, do którego dobrze się wybrać, gdy jest się pewnym, że jest się psychicznie chorym i że rozwiązaniem jest leczenie psychiatryczne psycholog to osoba, z którą można porozmawiać, która pomoże sobie pewne rzeczy w głowie poukładać a jeżeli psycholog uzna, że pomoc psychiatryczna jest potrzebna, to o tym powie

Gość nhhhhhhh66666
NAPIJ SIE przejdzie-polecam wodke z cola

Gość nhhhhhhh66666
DO-medus_A ------------wywnioskowalam ze tobie ani jeden ani drugi nie pomogl:D:D:D

Gość icceee
Byłam już u psychologa i niestety mocno się zawiodłam - zaczął mi wmawiac, że mój stan jest moją winą, że powinnam stać się zupełnie innym człowiekiem! ;( Miałam wrażenie, że bagatelizuje wszystkie moje słowa, przekręca je i nastawia przeciwko mnie.