Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mały__wóz

poród w domu

Polecane posty

Gość aleśta uparte
Jeszcze zapomniałam dodać że ta kobieta miała tzw ciążę urojoną (brak miesiączki, bolesność piersi, powiększający się brzuch) więc była przekonana o tej ciąży, żeby nie było że ci lekarze to kompletni idioci ;)

Gość a ja........
Nigdy nie podchodziłam do porodu z nastawieniem,ze beda komplikacje i ze lekarze wiedza najlepiej. Owszem trzeba zdać sie na nature ale niestety mimo naszego nastawienia różne rzeczy sie dzieją pod czas porodu nie zależne od nas i w takich momentach dobrze jest miec opiekę lekarska ponieważ jak wiadomo w razie nieplanowanych komplikacji każda sekunda sie liczy.

Gość :00000000000000
alesta: Porod silami natury, bez znieczulenia, wywolywany, dziecko nie bylo jakies duze bo wczesniak. Ale np dziwna sprawa ze w trakcie porodu polozna sprawdzala i mowila ze ok 3-4cm rozwarcia a po ok 10-15 min od tego powiedziala ze sprawdzi jeszcze raz a tu bum wody plodowe odeszly i ledwo co lekarz zdazyl przyleciec bo dziecko juz prawie na swiecie. Byla bardzo zaskoczona. Sama koncowka porodu bardzo szybka. Po porodzie zostalam jakis czas w sali ktorej rodzilam a potem odwiezli na normalna sale poporodowa. Slabo mi sie zrobilo bedac juz tam, wiec maz zawolal kogos z personelu: obejrzeli mnie a pizama i przescieradlo duza plame krwi juz mialy. Ktos mnie wiec obejrzal ale powiedzial ze specjalnie nie wie z czego ta krew sie leje - no i tak zeby dokladniej sprawdzic wzieli mnei do zabiegowego i wtedy dostalam znieczulenie.Powiedzieli ze musza pozszywac tam cos w srodku. Pamietam jak szybko bilo mi serce przed transfuzja. Gdyby nie fakt ze zrobilo mi sie slabo w tamtej sali poporodowej- wtedy kiedy jeszcze maz byl ze mna to chyba bym tam po prostu sie wykrwawila...

acha popekalam tez na zewnatrz ale to akurat zszyli od razu po porodzie, a ta rana z ktorej ten krwotok to byla w srodku.

Gość aleśta uparte
OOOOOOOOOOOOO a napisz w jakim czasie urodziłaś łożysko i czy pamiętasz żeby czy przy nim coś manipulowali? Powiedz jeszcze, dziecko zaczeło się rodzić przy pełnym rozwarciu? a ja....... wiem że nikt nie chce nieszczęścia i sobie tego nie wmawia ale nie zdajemy sobie sprawy że my sobie kodujemy te rzeczy w podświadomości. świadomie możesz sobie mówić co chcesz, ale to podświadomość zarządza wszystkim i trzeba sobie zdać sprawę z tych mechanizmów.

niestety na swoim przykładzie nigdy nie zdecydowałabym się na poród w domu, ciąża u mnie przebiegła książkowo, wyniki super, dziecko ułożone prawidłowo a w trakcie porodu okazało się, że córeczka utknęła w kanale rodnym i musieli na biegu przewieźć mnie na salę operacyjną, znieczulić od pasa w dół i z użyciem kleszczy się udało, miałam plany by rodzić w wodzie, potem chciałam poród aktywny a skończyło się prawie na cesarce, także jak na wstępie, jestem na nie

Aleśta: Ja swojego rozwarcia nie widzialam ;) ale ta polozna mowila ze pelne A lożysko to jakos szybko po urodzeniu dziecka.Ile minut dokladnie to nei wiem ale szybko.

Gość polozna2013
Zapraszam przyszłe mamy (oraz te świeżo upieczone) do wypełnienia mojej ankiety do pracy mgr i udziale w badaniu :) Ankieta jest krótka 30-kilka pytań polegająca praktycznie na odpowiedzi tak/nie. Z góry dziękuję :) http://moje-ankiety.pl/respond-39095.html

Gość Dziękuję bardzo za szpital
"dwóch współpracujących ze sobą położnych, które odbierają porody w domu: Anna Jastrzębska - pracuje w szpitalu Rydygiera Jolanta Łaszczyk - pracuje na Ujastku" Takie dwie panie z Krakowa. Jakby były jeszcze inne osoby, z okolic małopolskiego-śląskiego, to z proszę o informację :) Porody domowe akurat mają mniejszy odsetek powikłań, śmierci noworodków itd. niż szpitale. W niektórych krajach Europy, nie trzeciego świata, stanowią one nawet 40% wszystkich porodów. Ja akurat rodziłam w szpitalu. Gdyby nie było personelu i sztywnych zasad to byłoby mi o niebo lepiej, więc następny poród będzie w domu. Za to znam w rodzinie i wśród znajomych same tragiczne przypadki ze szpitala. Jednej znajomej łożysko zgniło, bo o nim zapomnieli, z krwotokiem wewnętrznym trafiła do szpitala i nie może mieć już dzieci. Koleżance czekali z porodem i jedno z bliźniąt zmarło już w matce. Cioci lekarze tak wyjęli syna, że teraz jest niedorozwinięty. Kuzynki córka w szpitalu zaraziła się sepsą, na szczęście żyje.

to sie nazywa porod w domu a nie w malym mieszkaniu - jako sasiad wzywasz policje , a raczej karetke i tyle w temacie. Nie dam sobie reki uciac jak to jest prawnie uregulowane - ale slyszalam taka opinie od ginekologa , ze taki porod nie moze odbywac sie w bloku. Co do samego pomyslu jestem na nie - to nieprawda co ktos powyzej napisal ze smiertelnosvc nizsza;/ w warunkach szpitalnych kobiety - ktore wczesniej nie mialy powaznych powiklan zdrowtnych (choroby typu rak) praltycznie nie umieraja i bezproblemowo w krajach (poza 3 siwetem) radza sobie w wszelkimi krwotokami;/ W australii zmarla popagatorka porodow rodzinnych (wykrwawila sie;/) Nikomu nie zamierzam zabraniac ani sie wtracac, ale tez zdania nie zmienie.

Gość gość 33
''W roku 2007 w Wielkiej Brytanii po wyczerpującym przeglądzie piśmiennictwa NICE (National Institute for Health and Care Excellence) wyraził opinię, że nie ma wiarygodnych danych porównujących potencjalne ryzyka i korzyści rodzenia w domu i w szpitalu. W raporcie tym wskazano, że śródporodowa umieralność była niska niezależnie od miejsca gdzie odbyły się porody. W konkluzji rekomendowano, by oferować kobietom wybór planowanego miejsca rodzenia – w domu, w centrum porodowym lub na oddziale położniczym i informować je o potencjalnych zagrożeniach i zaletach każdego z tych wariantów.(...) Dostępność danych na temat bezpieczeństwa porodów domowych w krajach rozwiniętych jest ograniczona, a ich interpretacja trudna. Badania bywają oparte na zbyt małym materiale, są często retrospektywne i niełatwe do porównania z innymi z uwagi na różne definicje zachorowalności okołoporodowej.(...) Niemniej jednak w badaniu uwzględniającym ponad czterysta pozycji w bazie danych Cochrane, C. H. Hofmeyr donosił, że „Relatywne korzyści i zagrożenia różnych miejsc rodzenia są trudno wymierne. Dla kobiety i dziecka bez zagrożeń ryzyko nieprzewidzianych powikłań podczas porodu domowego może być mniejsze niż ryzyko specyficzne dla hospitalizacji, takie jak infekcje wewnątrzszpitalne”.(...) Częstość porodów w domu. W wielu krajach rozwiniętych częstość porodów w domu dramatycznie zmniejszała się w XX wieku. W USA stanowiły 50% wszystkich w 1938 i mniej niż 1% w 1955. W UK trend był analogiczny lecz wolniejszy. Około 80% porodów odbywało się w domu w latach dwudziestych XX wieku i tylko 1% w 1991. W Japonii zmiany wystąpiły o wiele później, lecz były bardzo szybkie. 95% porodów domowych w 1950, ale tylko 1,2% w 1975. Te spadki wiązały się w dużej mierze z rozwojem prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych w USA i powszechnej opieki zdrowotnej opłacanej przez podatników w Europie i Kanadzie. Zmiany dotyczyły także polityki co do tego gdzie powinny odbywać się porody. Dodatkowo, duża migracja ludności do miast, wzrastająca dostępność możliwości hospitalizacji oraz niechęć lekarzy do udzielania pomocy przy porodach w domu dopełniły całości. (...) Wyniki okołoporodowe są trudniejsze do oceny w związku z niską śmiertelnością oraz subiektywizmem w ocenie w skali Apgar. Badania w Zurichu wykazały jednakową śmiertelność okołoporodową w grupie porodów domowych i szpitalnych (2,3 pro mille) Badanie Birthday Trust wykazało nawet nieznacznie wyższą śmiertelność okołoporodową w grupie porodów szpitalnych (1 / 1000 vs. 0.8/1000). Niemniej jednak dwa inne badania określiły nieznacznie wyższą śmiertelność okołoporodową o grupie porodów domowych w porównaniu z grupą szpitalną. Żadne z tych badań nie miało jednak istotności statystycznej ponieważ zarówno śmiertelność okołoporodowa jak i liczba badanych były bardzo niskie. Dane te były przedmiotem wielu dyskusji odnośnie bezpieczeństwa porodów domowych w porównaniu do porodów szpitalnych.'' * A jeśli chodzi o tą australijską propagatorkę, to walczyła ona na rzecz odpowiedniego finansowania oraz opieki prawnej nad położnymi asystującymi przy domowych porodach, a jej śmierć nastąpiła w wyniku zatrzymania akcji serca (nie krwotoku!), więc do końca nie są znane przyczyny i powody dla których do tego doszło. Być może zaniedbanie której ze stron i niewłaściwa kwalifikacja, do tego rodzaju miejsca porodu.