Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

adsadsa

Zerówka - obowiazkowa? Pytanie.

Polecane posty

O boże :( wózek :( :( Widzę, że podobny problem. Z tym, że mój ma stopy koślawe do tego. Dwa problemy.

Masz jeszcze czas ,więc się tak nie martw. Najlepiej będzie jak pójdziesz do placówki i porozmawiasz z dyrektorką :) Jeśli Twoje dziecko będzie miało problemy ze zdrowiem to po prostu zostanie odroczona na rok zerówka i pójdzie rok później.

Potwór z bagien. Tak zrobimy. W sumie to przypadkiem dowiedziałam się o obowiązkowej zerówce, czytałam na str. PKP o zniżkach i tam właśnie było o zerówce, heh, wcześniej nie miałam pojęcia, że to obowiązkowe ;)

Gość mama corci z gipsem
Z wozkiem bedzie lepiej a i dziecko spokojnie bedzie siedzialo. Problem gorszy, ze ta stope trzeba dodatkowo w wozku uniesc do gory zeby krew swobodnie z nogi odplywala. W szpitalu spedzilismy tydzien czasu. U nas tez dodatkowo stopy koslawe. Pewnie podobny przypadek. Mielismy robione rtg na ktorym wyszla ta wada u corci. Brzydko chodzila do srodka i na palcach. Potykala sie czesto o wlasne nogi. Wygladala na tych stopach jakby w powietrzu sie poruszala:)

Mój na palcach nie chodzi ale koślawi bardzo obuwie... :o masakra.

Gość mama corci z gipsem
Czyli stawia stopy do srodka, a pewnie do tego ma plaskostopie? nosil buciki ortopedyczne? pewnie nic nie daly (jak w naszym przypadku). Z taka wada starajcie sie o zasilek pielegnacyjny.

Ma płasko-koślawe nogi, zdziera drugą parę butów ortopedycznych, 3 różnych lekarzy mówi "operować", ćwiczymy codziennie w domu bo 25 min. Hmm, zasiłek pielęgnacyjny mówisz. A Wy taki pobieracie?

Gość mama corci z gipsem
My mamy taki od praktycznie wykrycia wady. Czyli od dwoch lat. Idziesz do lekarza i prosisz o wypisanie papieru o zasilek pielegnacyjny, jesli nie to rodzinny powinien ci wypisac. Tam wpisuje wade nozek dziecka, leczenie, czy potrzebuje butow ortopedycznych (my dolaczylismy fakture) w naszym przypadku sklada sie papiery w PCPR i czeka na komisje lekarska ( w naszym przypadku jeden lekarz) potem wywiad srodowiskowy i przychodzi ci decyzja czy przyznano czy nie. U nas na dwa lata. Po operacji jeszcze raz skladalismy i tym razem tez przyznano na dwa lata. Dolaczasz jakiekolwiek dokumenty o stanie twoje dziecka, czyli historie horoby (z poradni ortop.) i tyle. Twoje dziecko jest przeciez w pewien sposob niepelnosrawne. A jezdzenie z nim po lekarzach, rehabilitacje, zabiegi kosztuja.

Gość mama corci z gipsem
*choroby:) zjadlo literke

Hmm. Ale z tego co czytam w internecie taki zasiłek przysługuje tylko niepełnosprawnym. No ale skoro Wy na córkę z identyczną wadą jak mój syn zasiłek dostajecie... hmm. Dzięki za informację :)

Gość mama corci z gipsem
My mamy taki od praktycznie wykrycia wady. Czyli od dwoch lat. Idziesz do lekarza i prosisz o wypisanie papieru o zasilek pielegnacyjny, jesli nie to rodzinny powinien ci wypisac. Tam wpisuje wade nozek dziecka, leczenie, czy potrzebuje butow ortopedycznych (my dolaczylismy fakture) w naszym przypadku sklada sie papiery w PCPR i czeka na komisje lekarska ( w naszym przypadku jeden lekarz) potem wywiad srodowiskowy i przychodzi ci decyzja czy przyznano czy nie. U nas na dwa lata. Po operacji jeszcze raz skladalismy i tym razem tez przyznano na dwa lata. Dolaczasz jakiekolwiek dokumenty o stanie twoje dziecka, czyli historie horoby (z poradni ortop.) i tyle. Twoje dziecko jest przeciez w pewien sposob niepelnosrawne. A jezdzenie z nim po lekarzach, rehabilitacje, zabiegi kosztuja.

Gość mama corci z gipsem
Ale wtedy twoje dziecko dostaje papier orzeczenie o niepelnosprawnosci na jakis czas. Takze spokojnie starajcie sie. 153 zl miesiecznie to i tak nieduzy dochod jak na to co wydajecie (czyli buty. wkladki, jezdzenie do lekarzy, rehabilitacje, pobyt w szpitalu podczas operacji twojego dziecka). Nie tylko dzieci w choroba typowo niepelnosprawna moga miec dodatek.

Gość mama corci z gipsem
Uciekam teraz do pracy. Ciesze sie, ze moglam chociaz troche pomoc. Zycze zdrowka i wytrwalosci i sily dla was rodzicow. Gdybys chciala wiecej informacji, albo zwyczajnie pogadac, bede zagladac na ten watek w wolnej chwili. Trzymaj sie:)

Mamo córci z gipsem mam do Ciebie pytanie odnośnie operacji. Właśnie dzwonił lekarz, za tydzień operacja.

Gość gość
jakas masakra 5 latki sa zbyt male zeby isc do szkoły do zerówki to jeszcze dzieciaczki które powinni isc do przedszkola a za rok do zerówki obłed odbieranie dzieciaczką dziecinstwa na rzecz panstwa wczesniej wyedukowane dzieci wczesniej pojda do pracy i beda zarabiac na podatki he he biurokractwo w naszym panstwie jest nikt nie mysli o dzieciach

Gość gość
Przeczytałam na innych forach: "we wrześniu 2014 roku obowiązek szkolny obejmie wszystkie dzieci 7- letnie (rocznik 2007) oraz dzieci 6-letnie urodzone w okresie styczeń- czerwiec 2008 r.; d) we wrześniu 2015 roku obowiązek szkolny obejmie dzieci 7- letnie urodzone w okresie lipiec-grudzień 2008 r. oraz wszystkie dzieci z rocznika 2009 (6-latki). źródło MEN- Sześciolatek w szkole"