Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prenatalcare

wiek ciąży - pytanie

Polecane posty

Gość prenatalcare

gubie się już z tym liczeniem wieku ciąży...np. 11tc3 dc to tak naprawdę skończony 11 tc i 3 dni 12 tc czyli tak naprawdę jest się w 12 tc - czyli jak chcę napisać że miałam badanie na takim etapie (11tc3dc) to używając tylko tygodnia (bez dni) podam, że byłam badana w 11 tc czy 12 tc ??? (mam nadzieję, że zrozumiałyście o co mi chodzi....

Gość Lekarz liczy tygodnie
skończone. Bo na ten tydzień dziecko jest rozwinięte.11t3d to 12 tydzień w trakcie. W końcu masz urodzić po ukończeniu 40 tygodni ciąży a nie na początku 40 tygodnia. gdybyś liczyła to jako 11 tydzień urodziłabyś na początku 40tygodnia.

Gość czekolada_mleczna
lekarz pisze skończone tygodnie np. 11tc +3dni, to pisze 11tc, ale jesteś w trakcie 12tc

Gość czekolada_mleczna
badanie miałas w trakcie trwania 12tc

11t3d to 12 tydzień ciąży. Zaraz oczywiście zlecą się mądre i powiedzą, że ich gin mówi, ze to 11 tc, ale to bzdura. To nie jest kwestia wykształcenia medycznego tylko poprawności językowej- tak mi powiedział mój ginekolog. Lekarzom łatwiej jest operować skończonymi tygodniami, ale jeżeli ginekolog wypowiada się poprawną polszczyzną to nie powie, ze to 11 tydzień ciąży tylko ciąża jedenastotygodniowa - i wtedy jest poprawnie, bo ciąża rzeczywiście ma skończone 11 tygodni. Tak samo powiesz o dziecku, które skończyło 3 miesiące, ze jest dzieckiem trzymiesięcznym a jednocześnie jest w pierwszym r.ż i można mu podawać leki, jedzenie przeznaczone dla dzieci od 1 r.ż. Równie dobrze można podać przykład, że 5tc to nic innego ja bycie w drugim miesiącu ciąży- mimo, ze minął 1 skończony w pełni miesiąc.

Gość No tak zaraz się
zlecą te mądre, które rodzą po ukończeniu 39tygodni ciąży a nie po ukończeniu 40 tygodni :)

Gość do mama 6-cio latki
akurat ty głupolu dzieciorobie się nie wypowiadaj w temacie bo zaraz sie okaze ze zamiast w 40 tc to urodziłaś w 39 wg twoich obliczen ! 12 tydzien i 3 dni to cały czas 12 tydzień i dziecko jest rozwinięte jak w 12 tygodniu ! NAwet kalkulatory wieku płodu to podają i tak byłam u lekarza i to wybitnego specjalisty który powiedział mi to samo co napisałam skoro jestem w 25tc i 2 dniu ciazy to jestem na początku 25 tc.

Gość do mama 6-cio latki
a z tym to przegiełaś "Tak samo powiesz o dziecku, które skończyło 3 miesiące, ze jest dzieckiem trzymiesięcznym a jednocześnie jest w pierwszym r.ż i można mu podawać leki, jedzenie przeznaczone dla dzieci od 1 r.ż" ty w ogóle masz pojęcie jak rozwija sie organizm dziecka i kiedy pojawiają się enzymy trawienne ? chcesz powiedzieć ze w 3 m-cu życia dasz mu na przykład arbuza albo brokuła bo jest po ukończonym roku życia ??!!! czy ty kretynko patentowana w ogóle myslisz???!!! zresztą skończyłas ledwo gimnazjum i rodzisz bachor to o jakim mysleniu tu mówić - fakt

Gość Jak jesteś w 25t2d
to znaczy że masz ukończone 25 całych tygodni! i dziecko na tyle tygodni jest rozwinięte. Zaczynasz juz 26 tydzień który skończysz za kilka dni.

Gość Popatrzcie same
do kalendarza i zobaczcie ile całych tygodni minęło i tyle. Ja jestem w 28t2d w karcie ciąży wpisany już 29 tydzień ale lekarz posługuje się tygodniami skończonymi.

fakt, źle użyłam słowa "JEDZENIE" bo w jedzeniu typu kaszki, zupki itp. używa się miesięcy i np. kaszka od 5tego miesiaca życia jest tym samym co kaszka po 4tym miesiącu życia czy po skończonym 4tym miesiącu życia. Jednak są produkty "od urodzenia" na których widnieje "od 1r.ż"- herbatki m.in. były z taką informacją na opakowaniu. A do tej co chodzi do najlepszego ginekologa na swiecie- cóż... nie każdy jest polonistą a chodzi głównie w tym przypadku o poprawność językową. Jest różnica między 11 tc a ciążą jedenastotygodniową. Lekarze operują skończonymi tygodniami, ale nie zachowują często poprawności językowej, gdyż nie o to chodzi w ich zawodzie. Stąd się biorą rozbieżności wśród ginów dotyczące tej kwestii- jeden się stosuje do zasad poprawnej polszczyzny inny nie

Gość mamo 6-latki chyba totalnie
tematu nie zrozumiałaś, bo twoja odpowiedź jest kompletnie nie na temat:O