Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozrzutna77

skąpstwo czy oszczędność?

Polecane posty

Gość rozrzutna77

Proszę o opinię ponieważ kłócę sie z mężem coraz bardziej ,oczywiście o względy finansowe, uwazam że jest mega skąpcem , on uważa że ja jestem rozrzutna , przedstawię w skrócie na przykładach ( 2 dorosłych dwoje dzieci zarabiamy po 1700 zł na rękę, zero kredytów i kart kredytowych, ja oszczędności 10 tys. on nie wiem) itak: ON -kupuje całą żywność z przecen, słodycze też które potem chowa w piwnicy i wydziela dzieciom żeby na dłużej starczyło -naczynia myje w wodzie po kąpieli dzieci ( jeszcze kaze mi się myć po dzieciach) -samochodu używa w yjątkowych sytuacjach( najcześciej w weekend) -pastę do zębów jak kupi to najtańszą, po szampon jeżdzi do fabryki i napełnia 2 litrową butelkę po coli,bo taniej -jak piorę to sprawdza czy na maxa jest bęben zapełniony,kontroluje ile zułyłam proszku ( lenor kupuje po kryjomu i dodaje bo to luxus), -nigdy nie dał mi na nic pieniędzy, na urodziny dostaje kwiatki ścięte z pola lub działki, -z biura wynosi zeszyty, kleje długopisy dla dzieci), -jak tankuje to tyle ile przejedzie np za 20 zł, -ubiera się tylko w lumpeksach,nosi jak nadłużej dziurawe skarpety, ubrania rzadko pierze bo się spierają, -szuka najtańszego fryzjera i ma pretensje że nie naucze się ścinać włosów, -zauważyłam że nie spuszcza wody w toalecie, -krzyczy na mnie jak kupię coś w normalnej cenie albo w osiedlowym sklepie, -nie wyjdzie do kina, na piwo do miasta nie mówiąc o zamówieniu pizzy itp. zero wakacji bo go nie stać - dzieciom po kryjomu muszę kupowac potrzebe ubrania ( nic im jeszcze w sklepie nie kupił z odzieży) -znosi ze smietników jakieś meble,rzeczy ktore mozna odrestaurowac i sie przydadzą Ja jestem rozrzutna bo: kupię sobie raz na dwa lata np kurtkę za 200zł ( jak mam trzy z lumpeksu), buty na wiosnę ( co drugi sezon) dzieciom cokolwiek z odzieży, jakis gadżet do domu, pójdę z koleżanką do pubua piwo kosztuje 7 zł dodam że ze swojej pensji utrzymuje siebie, dzieci kupuję chemię i inne rzeczy do domu, on robi opłaty za mieszkanie i codziennie poluje na przeceny. Nie daję z nim juz rady , jak można tak się zachowywać , on tłumaczy to tym że mało zarabiamy i nie stac nas na rozrzutność a dla mnie to nie rozrzutność a mega skąpstwo.

Gość ej kawaler!!!!!!
tak ma rację jesteś rozrzutna

Gość nnnjjjjaaaa
naczynia w wodzie po kąpieli??? mam nadzieje,że nie zapraszacie znajomych i nie serwujecie im w tym chlewie jedzenia!!!

Gość też oszczędny
To z myciem naczyń w wodzie po kąpieli mnie rozwaliło całkowicie.

Gość fdtedfdtdf89
no ale nie powiesz, że zmienił sie po ślubie.. widziały gały co brały- niestety, ale jak wzięłas sobie patologicznego skąpca, to całe zycie bedziesz żyła jak dziadówa i jadła z talerzy umytych w wodzie, w której mężuś mył wcześniej jaja[BTW- masakra..]

Gość Ciężko się czyta takie posty.
W dzisiejszych czasach tak trzeba, Nasz rząd doprowadził do takiej sytuacji i dziwne nie jest że mąż zaciska pasa. To się nazywa oszczędne państwo! Nie wyobrażam sobie oszczędzać na życiu.Teraz to już rozumiem skąd tyle chorób w Polsce.

Gość rozrzutna77
potem je płucze w kuchni ale w zimnej wodzie oczywiście;-) i zapomniałam jeszcze dodać że jak czyści uszy pałeczką to zrywa tą brudną watę i zostawia sobie na jutro z tą drugą częścią .....

Gość rozrzutna77
właśnie w tym sęk że kiedys aż taki nie był owszem oszczędzał ale to co teraz wyprawia to woła o pomste do nieba!!!!! Jak mu to przetłumaczyć?

Gość a ja znam anitke
strasznie ch00jowa ta prowokacja

Gość rozrzutna77
chciałabym żeby to była prowokacja ale w takiej rzeczywistości tkwię niestety :-(((

Gość rozrzutna77
a co to za miłość jak wszystko co robisz to robisz w ukryciu bo masz tak inne spojrzenie na życie, zaraz 16-latki zaczna pisac to rozwiedź sie i wyprowadź .....

Gość marcowaaaaaaaaa
Ja bym zwariowała z takim dziadem! Podziwiam cię za cierpliwość wydaje mi się że niestety ale tego nie zmienisz ( jeżeli wyszedł z podobnego domu) to rodzinne takie dziadostwo.

Gość fdtedfdtdf89
haha! niektóre to maja zerowe wymagania- wystarczy, ze facet nie wali w pysk i już babka ma być w ekstazie, bo ma skarb w domu. pewnie jak byś miała męża impotenta, to bys sie cieszyła, że nie zdradza.. do autorki: nie mam 16 lat, jestem stara babą i uwazam, że skąpstwo , to całkiem dobry powód do rozwodu, a zycie z takim chłopem jest bardziej uciążliwe niz z pijakiem albo dziwkarzem. zreszta pijaństwo można "wyleczyc"- znam sporo niepijących alkoholików, a ze skapstwem nic nie zrobisz. a z wiekiem jest coraz gorzej

Gość ahaaaa27
ja pierd00le jak można napisać "ale co powiesz na pijanego, bijącego faceta co zamiast kasy widziałabyś jego pięści na twarzy?" CHYBA TO NIE JEST zaleta faceta że nie bije i chleje a NORMA???? NIE-ROZUMIEM TAKIEGO TĘPEGO MYŚLENIA. A TY AUTORKO czemu nie wiesz ile on ma oszczędności. A przecież mąż widzi że dzieci mają nowe ciuchy i co wtedy mówi?

Gość to musi być prowo
nie wierze :D

Gość MartazKatowic
A ja wierzę że tak może być mam koleżankę w pracy co też ma takiego idiotę w domu, myslę że przebił twojego bo przyniósł maszynę do szycia od mamusi i stare materiały z prl i kazał nauczyc sie szyc bo ciężkie czasy idą :-)))

Gość ciekawe do czego wykorzystuje
"-zauważyłam że nie spuszcza wody w toalecie," czy nie zauważyłaś może przypadkiem, że zupy mają dziwny smak?....

Gość dzentelmenka
Kolega mojego męża jest podobny dodatkowo nie ogrzewa mieszkania, siedzi przy zgaszonym świetle i zawsze jak do nas przyjdzie to na krzysia:-) a tak na poważnie współczuję ci autorko

Gość niech będzie
czy jego znak zodiaku to WAGA??

Gość vn
ja w ogóle nie rozumiem jak w małżeństwie mogą byc pieniądze ''moje i twoje'' :O

Gość niech będzie
współczuję Ci autorko, widać takie "życie" wyniósł z domu i zaakceptował u mojego chłopaka zauważyłam że rodzice też nie spuszczają wody w kiblu w ramach oszczędności ale mój chłopak już spuszcza;p ale kto wie, co będzie robił jak go z kasą przyciśnie?

o masakra.... zostaw albo postaw ultimatum. ALBO BEDZIE NORMALNY ALBO NIECH SPADA

Gość mama dwóch dziewczynek
To nawet nie skąpstwo, to już choroba ;-( jeszcze te wyprzedaże można za skąpstwo uznać, ale mycie naczyń czy napełnianie butelek po pepsi szamponem ;-( współczuję Ci, życie z takim dziwakiem na pewno jest trudne. I dzieci biedne ;-( Nie chcę Cię martwić, ale wątpię, że będzie lepiej, a przynajmniej "samo" się nie zmieni. To tkwi w psychice.

Gość rwerewrewr
a te dzieci tez zarabiają 1700??? czy tylko 4 osoby z dówch zarobków 1700? Chyba to prowo, bo dziwne ze oboje tyle zarabiacie, codo skąpstwa to miałam większych w rodzinie, ale to choroba, najgorzej jak ktoś się wychował np. w stalinizmie

Gość rwerewrewr
ja mam takiego wujka, co zarabia 15 tys, mieszka sam, ma firmę, i szkoda mu sobie kupic ciasto, najwyzej drozdzówkę. Chodzi w takich ubraniach że wyglądaja jakby miały po 20 lat, fartuch ma chyba sprzed 50 lat. wodę do splukiwania kibla kapie cienkim ciurkiem do wiadra i potem tym zalewa, zeby nie ruszac licznika.. jak przychodzi ktoś to czestuje colą, ale jak się wypije za duzo, to sie robi nerwowy, telwizor kolorowy kupił pare lat temu, miał przedtem taki jeszcze z Pewexu

Gość rozrzutna 77
obydwoje zarabiamy po 1700=3400 zł miesięcznie na 4 osoby i nie jest to prowo a chora rzeczywistość

Gość rwerewrewr
to macie przynajmniej powód do oszczędzania, moze lepsza taka skrajnosc niż by wszystko wydawał , albo jakbyscie popadli w długi, itp

Gość rozrzutna 77
nie sądzę można skromnie ale bez przesady dla mnie to choreeeee, nigdy sie z tym nie pogodzę , dodam że ma pracę zmianową i dużo wolnego czasu jakby chciał to mógłby dorobić ... A co z ludzmi którzy maja takie zarobki jak my i jeszcze kredyt mieszkaniowy na głowie???? Co powiesz mi że też tak egzystują ????