Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okiokiokiokioki

Dziewczyny pomóżcie wspólnośc majątkowa

Polecane posty

Gość okiokiokiokioki

Dziewczyny dzisiaj z nerwów nie spałam od 2.30, przez stres czuję sie lżejsza o 10 kg.Zacznę od tego , ze zupełnie nic nie wiedziałam o tej sprawie, dowiedziałam się wczoraj.. No ale... 9 lat temu, jak jeszcze nie znałam męża, maż miał do zapłaty podatek, pisał odwołania (bardziej skomplikowana sprawa). Sprawa ucichła. Tzn mąz nie dostał żadnego pisma i tak zleciało 9 lat. Do wczoraj, bo otrzymał pismo o egzekucji naleznosci, że ma do zapłaty z odsetkami sześcio-cyfrową sumę. Moje pytanie: - czy jeśli sprawa dotyczy okresu przed zawarciem małżeństwa, to egzekucja dotyczy naszego wspólnego majątku ( nie mamy rozdzielności) czy tylko tego co mąz wniósł do majątku -prowadzimy dwa osobne konta- czy moga zając mi konto, jelsi nie mamy rozdzielności -czy można ustanowić rozdzielność w trakcie trwania postępowania. Prosze o pomoc. Jestesmy w trakcie szukania dobrego adwokata, ale do tej pory chyba osiwieję.

Gość matuuuulka
?

nie odpowiadasz za kawalerskie zobowiązania męża powstałe przed zawarciem związku małżeńskiego te długi kawalerskie można ściągać tylko z majątku męża, np. telewizora, motoru lub samochodu kupionego przed ślubem to, co wspólne, a więc i Twoje jest nie do ruszenia czy na pewno mąż nie dostał żadnego pisma z odmową? jeśli po stronie US są jakieś uchybienia powinniście w pierwszej kolejności zwrócić się do US, a później do sądu

i jeszcze jedno pytanie kiedy ucichła ta sprawa? czy było postępowanie sądowe? art. 70 1 o.p. - termin przedawnienia zobowiązań podatkowych to 5 lat, licząc od końca roku, w którym upłynął termin płatności podatku, po wydaniu decyzji określającej wysokość zobowiązania podatkowego przez organ pierwszej instancji więc jeśli minęło już 8 czy 9 lat to możecie podnieść zarzut przedawnienia i US ma związane ręce

Gość okiokiokiokiokioki
Nie dostał żadnego pisma, byliśmy w US i powiedziaono męzowi, że może pisac odowłania, może to coś da. Także najpierw próbujemy poprzez odwołania. Jego rodzice w darowiźnie przekazali mu sklep w trakcie trwania małżeństwa, teraz nie wiem, czy jest on dobrem wspólnym, czy tylko męża, czy maja prawo go zająć.

Gość musisz czekac cierpliwie
darowina jest na konkretna osobe - jak na męża to jest jego odrebny majatek, chyba, ze darowali i jemu i tobie

Gość okiokiokiokiokioki
postępowania sądowego nie było. Mąż nie otrzymał zadnego pisma zwrotnego po wysłaniu odwołań w 2004 roku i do tej pory nic się nie działo.

Gość sklep tylko męża
Darowizna na rzecz osoby pozostającej w związku małżeńskim co do zasady zawsze trafia do jego majątku osobistego. Aby dany przedmiot, prawo , czy kwota pieniędzy trafiły do majątku wspólnego, darczyńca musi to wyraźnie wskazać. Obdarowując np. oboje małżonków na raz. Czytaj więcej na Wieszjak.pl: http://darowizny.wieszjak.pl/umowa-darowizny/79856,2,Darowizna-a-malzenstwo.html#ixzz2Mrbfsh1y

w takim razie zobowiązanie męża już uległo przedawnieniu i US nie powinien w ogóle takiego pisma Wam przysłać niestety często upominają się o przedawnione roszczenia, bo komuś zechciało się wziąć do roboty po fakcie, a nie w trakcie podnieście ten zarzut

dla swojego spokoju możesz wziąć telefon i zadzwonić do dowolnego US z zapytaniem o przedawnienie roszczenia z 2004 roku i najlepiej jak najszybciej idźcie z tym do Waszej skarbówki, żeby to przedawnienie wyjaśnić i mieć z głowy

Gość sklep tylko męża
"Mąż nie otrzymał" to jest mało prawdopodobne, być może np. nie dotarły jego odwołania i jego interesem było zainteresowanie się co z jego prawą, on o niej wiedział i milczał w celu uniknięcia odpowiedzialności, być może tez Urząd wysyłam pisma a mąż ich nie odbierał wtedy doręczenie uważa się za skuteczne kiedy pismo jest awizowane i po dwukrotnym upomnieniu adresat się po nie nie zgłasza.

Gość ehhhhhhhhhhhhhhhhh
pewnie maż dostał nie raz jakiec pismo ale nic ci o tym nie powiedział.

Gość sklep tylko męża
No fakt tylko przedawnienie moze was uratować

Gość sklep tylko męża
Radze porozmaiac szrzecze z meżem, kiedy i jakie otrzymał/nie odebrał pisma...

Gość okiokiokiokiokioki
jesteśmy małżeństwem od 2008 roku i w tym czasie wszelkiego rodzaju pisma z poczty zazwyczaj odbieram ja- mam upoważnienie, takze nie było żadnego z US, co do lat 2004-2008- nie wiem co się działo, fakt jest faktem i suma do zapłacenia przeraziła mnie

zanim wybulicie na adwokata idźcie razem do US i podnieście przedawnienie jak US z jakichś przyczyn będzie dalej walczył, dopiero poszukajcie pełnomocnika

Gość sprawa jest przedawniona
od razu do US z zarzutem przedawnienia, a jak nie, to powództwo przeciwegzekucyjne z zarzutem przedawnienia. Jeżeli tego nie zrobicie, to komornik będzie mężowi uprzykrzał życie w nieskończoność

tak, to bardzo ważne - podniesienie zarzutu przedawnienia nie przerywa egzekucji, więc musicie sami ostro działać z komornikiem zarzut przedawnienia na piśmie najlepiej przedstawić nie tylko w US (w 2 egzemplarzach - na jednym niech Wam przybiją pieczątkę) ale i przesłać do komornika i jak tylko dostaniecie odpowiedź skarbówki to ją także przesłać komornikowi - nie czekać na aktywność skarbówki w tym względzie

Gość okiokiokiokiokioki
Dziękuję bardzo Wam. Jesli czegoś ważnego dowiem się od męża, co byłoby ważne, to pozwolę sobie napisać jeszcze w tym temacie. Jest mi troszkę lepiej. Piękniue dziękuję.

Gość okiokiokiokiokioki
szukałam w necie, ale nic konkrtetnego nie znalazłam, gdzie mogę szukac ew. wzoru do napisania zarzutu przedawnienia

wystarczy nawet, że jednym zdaniem napiszesz, że sprawa się przedawniła oczywiście miejsce i data, dane Twojego męża, dane US i jeśli macie numer sprawy należy go wpisać Oświadczenie o przedawnieniu zobowiązania podatkowego W odpowiedzi na pismo z dnia ....... w sprawie ..... zgłaszam zarzuty przeciwko żądaniu jako przedawnionemu. Wnoszę tym samym o ... (np. uchylenie nakazu zapłaty i wstrzymanie egzekucji komorniczej). Uzasadnienie (Tutaj opisz krótko, jak rzecz się miała i koniecznie podaj daty) Należności z tytułu zobowiązań podatkowych przedawniają się z upływem lat pięciu od końca roku kalendarzowego w którym upłynął termin płatności podatku (art. 70 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa, tekst jedn. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.) W związku z powyższym podnoszę zarzut przedawnienia obowiązującego z mocy prawa. Własnoręczny podpis męża Tutaj jeszcze inne pismo na wzór: http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/165620,oswiadczenie-o-przedawnieniu-wzor.htm

Gość okiokiokiokiokioki
Dziękuję bardzo Kamelio.