Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justyna1984.12

Spadek na siatce centylowej

Polecane posty

Gość Justyna1984.12

Syn ma 6 miesięcy. Ma 65cm, 6700 g. Od ostatniego szczepienia przybrał tylko 200 g i urósł 2 cm.Dodam, że syn bardzo ładnie je obiadki, deserki, kaszkę. Karmiony piersią. Dostaliśmy skierowanie do endokrynologa. Czy jest jaka ś mama z podobnym problemem u dziecka? Czego mam się spodziewać?

Gość bu uuu uuu
A morfologia i mocz w porządku?

Gość Justyna1984.12
Niewiem, jeszcze nie robiliśmy. Choć anemii raczej nie ma - ma apetyt, jet pogodny, wesoły

Gość bu uuu uuu
Na wszelki wypadek lepiej zróbcie, moja cora jak miała 3 mce to przez 1,5 mca przybrała tylko 180 gram i była to wina stanu zapalnego, w moczu wyszły bakterie. Chociaż to akurat częściej się zdarza u dziewczynek, ale lepiej dmuchać na zimne. Potem się przypaletala anemia i dopiero wychodzimy na prosta ;) I nie zawsze objawem anemii jest niechęć do jedzenia, a wesoła i pogodna Młoda jest bardzo. Może lepiej to wykluczcie przed wizytą u endokrynologa. A jeśli chodzi o endokrynologa to nigdy nie byłam z Małą więc nie pomogę i nie podpowiem czego się możesz spodziewać ;)

Gość Justyna1984.12
podnosze

Gość od ostatniego szczepienia?
to znaczy? a skierowanie do endokrynologa to z jakiego powodu?

Gość Justyna1984.12
Przerwa między szczepieniami 6 tygodni. Na skierowaniu mamy napisane: Rozpoznanie: brak oczekiwanego prawidłowego rozwoju fizycznego Cel porady: proszę o pilną konsultację- postępujący centylowo spadek wagi i wzrostu

Gość Justyna1984.12
podnosze

Gość careterofenix2
moja corka tez przybrala od ostatniego szczepienia tylko 200g i ma 6,5 m-ca, wazy 7400 i ma 70cm wzrostu, ale lekarka nie stwierdzila zadnych nieprawidlowosci.

Gość 2 + 2 i pies
a nie mogła lekarka dać skierowania na badanie TSH ft3 i ft4? Tylko od razu do endokrynologa wysłała. Trochę dziwne. Moje dziecko tez nie przybiera dużo i nie rośnie tak jak inne dzieci ale cały czas utrzymuje się w dole siatki centylowej, czasami nieznacznie skoczy do góry. Hormony tarczycy z w normie a że my jesteśmy niscy to lekarka nie robi problemu.

Gość 2 + 2 i pies
ale chyba lepiej pójść niż przeoczyć problem. Tak jak napisały panie wyżej warto zrobić najpierw morfologię i posiew moczu.

Gość tralalalallala lalla
a czy synus raczkuje pelza? Bo moja w tym wieku tez zanacznie spowolnila przybieranie na masie, ale strsznie duzo sie zaczela ruszac. jestes pewna, ze wzrostowo tez leci z siatki?

Gość pracująca, karmiąca matka
a tak w ogóle dla dzieci karmionych piersią są inne siatki, przede wszystkim jest taka różnica że dzieci kp rosną i przybierają skokowo a nie cały czas tak samo regularnie.

Gość Justyna1984.12
Syn przy urodzeniu miał 3440 g i 58 cm. Czyli przez 6 m-cy urósł tylko 7 cm. Lekarka nie mogła dać na bad hormonów- musiałaby zacząć od podstawowych badań, ew jeśli nic by nie wyszło, to potem na hormony (dziecko co chwila byłoby kłute). A endokrynolog jak da skierowanie to zrobimy wszystkie badania za jednym wkłuciem. Wizytę mamy 15 marca

ale dać na podstawowe badania to obowiązek pediatry, moje dziecko było ukłute raz z paluszka na morfologie i hormony tarczycy.

i skierowanie dała nam pediatra. W każdym bądź razie skoro macie niedługo wizytę to daj znać co Wam wyszło.

Gość Justyna1984.12
Dam znać, sama jestem ciekawa co nam powie

Gość czyli tutaj nie o wagę a o wzr
ost dziecko chodzi, bo mały faktycznie mało urósł

Mały spadł z obu siatek- wagi i wzrostu. Może być też taki jego urok, że trochę przystopował, ale lepiej sprawdzić, czy wyniki ma ok.

Gość czyli tutaj nie o wagę a o wzr
wiesz, moja córka urodziła się z wagą 3200g i 57 cm patrząc na jej wagę od urodzenia - spadła systematycznie z 75 centyla na 10 (teraz jest poniżej 25), ale wzrostem cały czas była między 90 a 97 i nigdy lekarz nie widział problemu choć ja tak;) starsze dziecko synek też bardzo słabo przybierał na wadze był moment, że przez 6 tygodni nie przybrał nic, a od ukończenia 3 miesiąca do ukończenia 9 miesiąca (czyli równe pół roku) przybrał na wadze tylko 2 kg i to też nie było powodem do niepokoju w/g mojego pediatry, bo rósł jak należy dzieci mają swoje normy w/g których powinny rosnąć, a waga to już odrębna sprawa dodam jeszcze, że jedno i drugie moje dziecko miało dobry apetyt, a pomimo to było jak było z przybieraniem na wadze

Gość mamuśka123
Jeśli dziecko słabo rośnie i nie przybiera na wadze to warto rozważyć test na celiakię. Poczytajcie tutaj: http://badaniaprenatalne.pl/dlaczego-niektore-dzieci-wolno-rosna/ Mnie też ciągle odsyłano od pediatry do endokrynologa i z powrotem a okazało się, że dziecko po prostu nie może jeść glutenu. Do tego doszła jeszcze anemia i niedobór witaminy D :/ Ale to też przez celiakię.