Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość e - wire

Co sądzicie o buddyzmie i buddystach? Znacie jakichś?

Polecane posty

Gość e - wire

To dla mnie bardzo ważne. Co sądzicie o stosunku buddystów do katolików?

znam 2 buddystów. Dziwni ludzie... Mocno aspołeczni, trochę żyjący we własnym świecie. Ale katolików raczej szanują

Gość e - wire
Ale dobrzy i sympatyczni czy raczej nie?

dobrzy to zależy w jakim sensie? nie widzę nadzwyczajnego altruizmu u nich. Są tacy nijacy, nie szkodzą, ale też sami z siebie nie pomogą

Gość grrryyyy
żyją według swoich zasad i pozwalają żyć innym, a to najważniejsze. Według mnie bardzo pokojowo nastawieni ludzie

Znam sporo, takich z wychowania, i ludzie jak ludzie. Przekrój taki sam jak wśród Katolików i pewnie ma to niewiele wspólnego z religią.

Gość e - wire
Pytam tak, bo też mi się kojarzyli ze spokojem i życzliwością, ale do czasu... aż mój facet stwierdził że zostaje buddystą i strasznie zaczął jechać na katolików

dla mnie takie "przechrzty" buddyjskie tzn "nawróceni" na buddyzm katolicy to żadni buddyści.

Gość e - wire
no wiesz, nawróceni na katolicyzm to katolicy, więc pewnie i odwrotnie on raczej nie był typowym katolikiem, ale i nie buddystą

Znam wielu,bo sama przez długi czas poważnie traktowałam buddyzm.Naprawdę porządnych ludzi,żyjących w duchu buddyzmu na palcach jednej ręki mozna policzyć.Pozostali wierzą,ze są buddystami,żyją własnym światem i poczuciem swojej "dobroci",klepią mantry a niewiele są warci. Zostawiłam ten cały buddyzm za sobą.Nie ma do czego wracać!

Gość Fszawica
Buddyzm jest piekny jak sie nie zostaje wyznawca tylko jak sie szuka sensu, wyznawcy to prosci ludzie klepia zdrowaski mantry i mysla ze o to chodzi

Gość e - wire
On właśnie jest na etapie zachłystywania się tym jacy buddyści są świetni w porównaniu do katolików, a ja uważam, że pewnie są i źli buddyści i katole. Jego teksty brzmią dla mnie jak teksty nawiedzone

jeśli jezdzi po katolikach to chyba nie rozumie idei buddyzmu

Gość Kdkdkdksd
A ja jestem z Hare Kryszna:-) osobiscie znam jednego buddyste bardzo mila osoba

Gość budyzm to filozofia
a nie religia wiec nie rozumiem jak mozna nawrucic sie na filozofie

Gość e - wire
Wiesz co, niby tak, ale z drugiej strony on mowi cos o jakichs bogach buddyjskich, wiec...

Gość budyzm to filozofia
Buddyzm bowiem nie jest religią (nie uznaje istnienia Absolutu) , jest doktryną filozoficzną, sposobem życia dla wielu. Buddyzm wyznaje zasadę że wszystko jest trochę dobre i jednocześnie trochę złe (każda biel ma element czerni i odwrotnie), z czym nie zgadza się wiara w Boga (czysta "biel", bez czarnej kropki).

Gość nowa na forze
no wiec wlasnie :D poza tym buddysci sa wlasnie racjonalni, bo nie wierza w jakies istoty boskie i legendy o nich. w sumie mozna zyc ideologia buddyzmu nawet bedac w innej religii, bo buddyzm nie karze w nic wierzyc ani nie wierzyc (jesli chodzi o bostwa).

Gość e - wire
Zastanawiam się skąd u niego ta napaść na katolicyzm, gloryfikacja buddyzmu?

Gość e - wire
No ale nie można być katolikiem będąc buddystą bo z kolei katolicyzm to potępia. W każdym razie nie rozumiem... czy pod wpływem buddyzmu... można się stać złym, gorszym człowiekiem?

Gość nowa na forze
bogach buddyjskich? to moze on ma na mysli hinduizm? wydaje mi sie, ze faktycznie jest "nawiedzony" i po prostu sie zachlystnal.

Gość nowa na forze
katolicyzm nie potepia tych zasad, ktorymi kieruje sie buddyzm. i patrzac ze strony katolicyzmu, nie jest to tez wyznawanie zadnego innego boga, bo w buddyzmie nie ma boga.

Gość workelosp
znam jednego buddyste i jest popierdolony ;/ tak jak ktos napisal osoba dziwna, aspoleczna, majaca "wyjebane" na wszytsko.

Gość nowa na forze
pod wplywem buddyzmu nie mozna stac sie gorszym czlowiekiem. jezeli twoj chlopak wykazuje agresje pod adresem jakiejkolwiek grupy spolecznej, to nie jest to wina buddyzmu, tylko on ma problem z agresja, cos mu zalazlo za skore, na cos jest wkurzony.

Gość e - wire
up

Gość e - wire
On nigdy taki nie był, a znam go 5 lat :(

Gość nowa na forze
ty to nazywasz, ze ma wyjebane na wszystko, a w gruncie rzeczy, to on po prostu nie przejmuje sie pierdolami, ktorych i tak nie moze zmienic.

Gość nowa na forze
no to moze trafil na grupe niemilych, agresywnych ludzi, ktorym cos tam zaswitalo, ze buddyzm jest fajny i pod jego plaszczykiem sieja nienawisc. ale to jest wina tych ludzi, nie buddyzmu jako ideologii. tak samo, jak islamskie ataki terrorystyczne sa wina terrorystow, nie ich religii.