Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

donkapatke

Angielski artykół o Romunach i Bułgarach

Polecane posty

Gość blockhead
czy ja wiem czy to takie fajne gnic caly czas na zasilkach? Pewnie majac w perspektywie prace w fabryce czy na zmywaku to pewnie. Ale ilez tak mozna? I na dodatek wychowywac kolejne pokolenie, ktore zapewne praca sie nie zajmie. Ja bym zwariowala bez pracy

Ja bym tak nie chciała, bo zasiłek możesz w każdej chwili stracić, z byle powodu.A jak masz pracę, to wypłatę zawsze masz zapewnioną co miesiąc.

Gość fsssssssssss
tak właśnie mówiła służąca Dulskiej - Hanka "jak można gnić bez roboty?"

Gość mala czarna kawusia
Dobrze wam mieszkac w kraju, do ktorego zjezdza sie najwieksza holota z biednych i zapyzialych krajow europy wschodniej? :o a ponadto, jak mozecie pouczac Anglikow w ich wlasnym kraju? to czy pracuja i ile benfitow pobieraja to ich sprawa. Sa we wlasnym kraju, nie sa imigrantami,pracujacymi za marne grosze. Tu sie urodzili, wychowali, stad pochodza. Przyjedzie taka Polka z biednego kraju i prawi moraly, ze Anglicy nie chca isc do roboty... Jakbym byla ta Angielka to z marszu by ci powiedziala tak ze by ci w piety poszlo.

mala czarna kawusia Ale to oni plują, że my im prace zabieramy.jak im pracę zabieramy, jak oni sami nie garna się do tej pracy?

Gość mala czarna kawusia
donkapatke, to teraz wyobraz sobie, jakbys mieszkala w Polsce i bylby dobrobyt i nagle w przeciagu kilku lat pozjezdzalo sie ponad 2 miliony imigrantow z Litwy, Bialorusi, Bulgarii, Rumuni itd... I pracowaliby za najnizsze stawki przy jakichs zbiorach, fabrykach etc. Cieszylabys sie? Powiedz czy zadowolona bys byla, ze do twojego kraju pozjezdzalo sie 2 miliony imigrantow z Bialorusi i np. pobieraliby benefity? Zapewne nie. A teraz jak jeszcze zjezdza sie Rumuni Bulgarzy to juz w ogole ten kraj spadnie na dno. Juz po polskiej fali Brytyjczycy mieli dosc. I obiecali sobie, ze drugi raz takiego bledu nie popelnia. I znowu popelniaja. Jedynym ratunkiem dla tego kraju jest wyjscie z Unii i ten kto chce mieszkac i pracowac, niech stara sie o wize i o work permit. Proste.

Gość blockhead
mala czarna kawusia nie mozna wyrazic swojego zdania? Prosze cie :o nie badz smieszna. Angielka nie jestes, ale probujesz kozaczyc...

Gość blockhead
Anglicy wiecej straca na wyjsciu UK z Unii niz ci sie wydaje. Poza tym uwazasz, ze jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki pojda od razu do pracy? Myslisz, ze gdyby w tej chwili wiekszosc wyjechala do swoich krajow oni poszliby pracowac za najnizsza stawke? Jasne juz to widze. To jest wina systemu, ze ludzie wola siedziec na zasilkach niz pracowac. Nie tylko Angole.

Gość mala czarna kawusia
blockhead to nie jest wyrazanie zdania. To jest kozaczenie (jak to sama nazwalas) w obcym kraju i wlazenie na glowe Anglikom. Nie wyobrazam sobie siedziec w obcym kraju, korzystac z laskawosci dania mi pracy i zasilkow, ktore sa pobierane masowo przez Polakow i jeszcze psioczyc na Anglikow ze leniwi, ze roboty nie chca, ze Polak zrobi to 3 razy szybciej i za 2 razy taniej... No fajnie sie cenicie :o

Ale ci którzy tutaj przyjechali, to przyjechali do pracy, żeby zająć miejsca na których już nie chcieli pracować muzułmanie, bo oni mieli aspiracje, zajęcia się już czymś innym i zarabiania więcej niż minimum socjalne w Anglii, to oni zwolnili tysiące miejsc pracy, na które ci emigranci przyjechali, to dzięki nim angielska ekonomia nie zaliczyła większego kryzysu niż pękająca bańka mydlana 2008 w USA.To my przyjechaliśmy tutaj pracować i zapewnić anglikom ich english breakfast i wszystkie inne rzeczy potrzebne do życia.A także zapewniliśmy im wykształconą siłę roboczą, której oni tutaj nie mają. Mówiąc o Romach, mówimy o kryminalnej i zasiłkowej imigracji, oni nie maja zamiaru, uczyć się kształcić, szukać pracy.Na wstępie planują przyjazd tylko i wyłącznie po to, żeby kraść kombinować i wyłudzać benefity, więc jakie to porównanie imigracji 2004 di imigracji 2014.Anglicy bali się polaków, bo zawsze nas mylą z Rosjanami, tak samo nas traktują, ale obecnie, wiedzą, że jesteśmy dobrymi fachowcami i mają do nas zaufanie.O Romach i Bułgarach wiedzą tyle sami co oni sami o sobie mówią, czyli, że nie lubią pracować i tego się boją Anglicy.

Gość blockhead
A dlaczego nie mamy sie cenic? No sorry, wedlug ciebie mamy chodzic ze spuszczona glowa bo pracujemy w obcym kraju? Tak na dobra sprawe czesto na stanowiskach, na ktore przecietny Angol nawet by nie pomyslal by aplikowac? Pracujac, placac podatki napedzamy gospodarke. Mamy sie tego wstydzic bo jakas panienka uwaza, ze skoro dano nam sposobnosc pracy to mamy ich calowac po stopach?

Gość mala czarna kawusia
Donkapatke ale nie odpowiedzialas mi na moje pytanie wczesniejsze. Czy cieszylabys sie jakby ci sie do Polski pozjezdzalo tylu imigrantow i taki np. Litwin dostalby prace a nie ty? Nie zartuj... I nie boj sie. Anglicy doskonale rozpoznaja Polakow. Rosjanow nie jest zbyt duzo w Anglii, na pewno nie tylu co Polakow. To my jesyesmy najwieksza fala emigracji z calej Europy a zaraz za Hindusami i Pak. I co oznacza twoje stwierdzenie "wyksztalcona sila robocza"? Bo chyba nie sadzisz ze wiekszosc wyjezdzajacych za chlebem do Anglii ma wyksztalcenie wyzsze niz srednie?

Gość mala czarna kawusia
Mala poprawka - Rosjan*

Gość poplakalam sie ze smiechu!!!
donkapatke "Ale ci którzy tutaj przyjechali, to przyjechali do pracy, żeby zająć miejsca na których już nie chcieli pracować muzułmanie, bo oni mieli aspiracje, zajęcia się już czymś innym i zarabiania więcej niż minimum socjalne w Anglii, to oni zwolnili tysiące miejsc pracy, na które ci emigranci przyjechali, to dzięki nim angielska ekonomia nie zaliczyła większego kryzysu niż pękająca bańka mydlana 2008 w USA.To my przyjechaliśmy tutaj pracować i zapewnić anglikom ich english breakfast i wszystkie inne rzeczy potrzebne do życia.A także zapewniliśmy im wykształconą siłę roboczą, której oni tutaj nie mają." :D:D:D:D Ta dziewucha uwaza sie za inteligentna :D Normalnie placze ze smiechu :D Ludziska co za tuman z tej baby :D Gdyby nie nasza bohaterska donkapatke :D to jakis Smith nie mialby dzisiaj sniadania, hahahahahahahaha!!!!!!!

Gość czesto
do popłakałam się A gdzie ty widzisz w tym wpisie coś śmiesznego?Może pośmiej się z siebie?

Gość yghjjjkkk
Donkapatke wklej nam znowu jakis artykÓl ;) My lubimy czytac ciekawe artykÓly :D :D :D

Gość Justka2
Dla mnie w ogóle śmieszne jest to co wy piszecie ze my pracujący za granica pracujemy za jakieś grosze a Anglicy za tyle pracować nie bedą. Co za głupota. Najniższa krajowa to 6.13 bodajże a ja mam 7.56. No to nie wiem czy za takie grosze sie poniżamy. Wy jacyś zacofani jesteście myśląc ze pracujemy za mniej niż niższa krajowa.

Gość wredniucha10
nie ciesz się - Rumuni będą pracować za połowę tej stawki!

Gość poplakalam sie ze smiechu!!!
nie moga pracowac za mniej niz minimum socjalne :D

Gość roznie bywa
kto pracuje ten pracuje za minimalna;) ja pracuje za 13 funtow na godzine - na reke:) wiec nie wiem czy to tak tragicznie?

Gość blockhead
na czarno moga i pracowac za polowe.

Nie wiem czy slyszeliscie ,ze rzad chce wprowadzic nowe zasady.Jedna z nich ma byc koniec z darmowym leczeniem dla przyjezdnych. Zobaczymy jesli to przejdzie,czy nadal beda walic drzwiami i oknami.

Gość na czarno moga pracowac
nawet za darmo :D tylko....ile firm podejmie takie ryzyko? Nie oplaca sie zatrudnianie na czarno. Za duze ryzyko dla firmy.

Gość jupiii jupiii
A ja jakis czas temu mowilam o tym w pracy moim znajonym Anglikom. Zapytalam czy sie nie obawiaja najazdu Rumunow i Bulgarow. I dostalam opieprz od jednej znajomej, ktora ma kilku znajomych Bulgarow, regularnie jezdzi do Bulgarii na urlop i powiedziała mi zebym odwalila sie od nich i lepiej zajela sie imigracja z Polski :o i koledzy jej przytakneli No to macie przyklad co Anglicy sądzą. Tak jak my sadzimy o Rumunach, tak Anglicy uwazaja o nas.

Gość wredniucha10
znam mnóstwo osób, które pracują na czarno i uwierz mi - dla wielu firm jest to bardzo opłacalne pod względem finansowym - a i dla pracownika również - oficjalnie jest zatrudniony na 25 godzin tygodniowo, bierze full benefitów, a nadwyżkę do kieszeni bez podatku Angielskie firmy robią również taki myk przy zatrudnieniu - żeby im się kasa w firmie zgadzała - nieopodatkowaną część wypłaty płacą ci na konto, a resztę czekiem na inna osobę - ty możesz pracować na full time i brać benefity, a on nie musi płacić podatku

Gość na czarno moga pracowac
no to stracicie prace i benefity :D U mnie w firmie mowy nie ma o zatrudnianiu na czarno. Ale fakt firma firmie nie rowna .....

Gość ycghy
mala czarna kawusia napisała """"""""donkapatke, to teraz wyobraz sobie, jakbys mieszkala w Polsce i bylby dobrobyt i nagle w przeciagu kilku lat pozjezdzalo sie ponad 2 miliony imigrantow z Litwy, Bialorusi, Bulgarii, Rumuni itd... I pracowaliby za najnizsze stawki przy jakichs zbiorach, fabrykach etc. Cieszylabys sie? Powiedz czy zadowolona bys byla, ze do twojego kraju pozjezdzalo sie 2 miliony imigrantow z Bialorusi i np. pobieraliby benefity? Zapewne nie"""""""""" jak w Polsce byłby dobrobyt to znaczy że ja byłabym bogata, a obcokrajowcy pracowali za niskie stawki napędzając to bogactwo to ze brali by benefity by mi zwisało , dlaczego miałabym się przejmować że Białorusinka dotanie 650zł zasiłku jak ja bym w tym dobrobycie zarabiała 10 000zł

Gość analfabetyzm sie szerzy
Dla mnie zadziwiajace jest jak szybko Polacy krytykuja system, za ktorym w Polsce plakali. W Polsce plakaliscie i placzecie, ze panstwo ma ludzi w d..., ze nie dba o rodziny, o dzieci, o biednych, a tutaj jazgotacie ile wlezie, zeby ten system obalic. Sami nie wiedzie czego chcecie. Mam nadzieje, ze Brytyjczycy sami sobie nie strzela w kolano, tj. my to zrobilismy, ze w Polsce sa miliony bezdomnych ludzi, glodnych dzieci, biednych, zniszczonych ludzi... Nadmieniam, ze nie pobieram zadnych benefitow i place podatki i uwazam, ze wole ten system i placenie podatkow na beneficiarzy niz widoki gromad ludzi w starych szmatach grzebiacych po smietnikach i to nie bynajmniej pijakow, tylko zwyklych biednych ludzi. Jak wam pasuje taki widok, to wracajcie do Polski, a nie wtracajcie sie Brytyjczykom w to jak dysponuja podatkami, bo my nie stanowimy najlepszych doradcow z naszym zdegenerowanym, zniszczonym krajem...

Gość blockhead
do analfabetyzm sie szerzy jesli nic z tym nie zrobia i dalej beda rozdawac lekka reka pieniadze, to niebawem bedzie wlasnie jak w Polsce. UK juz jest panstwem z bardzo duzym dlugiem. Poczytaj troche prasy, ale nie the sun czy inny daily mail. Rzad doskonale zdaje sobie sprawe z powagi sytuacji. Ludzie przyjezdzaja i zamiast isc do pracy ida do councilu po mieszkanie, skladaja podania o benefity. Ale do pracy nie. Brytyjczycy tez tak robia. Ale wiekszosc zdaje sobie sprawe, na czele z rzadem, ze to sie musi skonczyc inaczej Wielka Brytania za kilka lat bedzie jak ta Grecja