Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulincia89

ciaza i praca

Polecane posty

Gość paulincia89

hejka wszystkim obecnie jestem w 10tygodniu ciazy jestem bardzo szczesliwa :-) mam problem bo niewiem co zrobic w zwiazku z moja praca poniewaz umowa o prace konczy mi sie ostatniego kwietnia a termin mam na 1pazdziernika.prawdopodobnie umowe bede miala przedluzona na okres 3 lat ale nic niewiadomo jeszcze.i teraz niewiem czy pracowac jeszcze te 2 miesiace i liczyc na to ze dostane taka umowe czy poczekac do 12tygodnia ciazy i pojsc na L4? jak byscie mi radziły bo niewiem co zrobic? a i co bedzie mi sie nalezalo po porodzie jesli bym teraz poszla na zwolnienie a co jak bym miala ta umowe na 3lata.

róznica jest dopiero po macierzynskim. kiedy pojdziesz na zw teraz umowa jest przedluzona do dnia porodu, potem masz macierzynski z zus.nie masz powrotu do pracy.kiedy masz umowe na 3 lata po macierzynskim nadal nasz np 1,5 umowy do przodu i wracasz do pracy. to twoj wybor co wybierzesz. nie wiem jak to jest kiedy w kwietniu by ci nie przedluzyli umowy na te 3 lata to mozesz wtedy przedstawic zaswiadczenie o ciazy.jesli tak to ja bym poczekala na ta 3 letnia umowe a jak bym nie dostala to przedstawilabym to zaswiadczenie :-)

Gość noionateż
a dlaczego chcesz iść tak szybko na zwolnienie? ja poszłam dopiero w 8 miesiącu...

Gość paulincia89
a te maciezynskie to jak dlugo trwa?czy zalezy od tego ze np bede na umowie w tym czasie.? to czyli z tego co przeczytalam to jest tylko roznica w tym ze bede mogla pozniej wrocic do pracy tak?

tak bo jesli macierzynski ci sie skonczy a umowa nadal trwa to bedziesz mogla wrocic. co do długości macierzyńskiego to nie jestem pewna, ale chyba teraz mozna wybrac czy chce sie 6 mies 100% wynagrodzenia albo chyba 70% przez rok. niech ktos mnie poprawi jesli sie mylę.

Gość paulincia89
na poczatku dobrze sie czulam ale teraz jest gorzej mecza mnie wymioty i jestem oslabiona ciagle a pracuje w markecie i do tego dochodzi dzwiganie. wiec zastanawiam sie czy warto jest czekac jeszcze i sie przemeczyc te 2 miesiace czy teraz isc.dlatego chcialam waszej opini :-)

moze ja po moich przejsciach jestem przewrazliwiona ale takie dźwiganie jest niebezpieczne. czy nie powinnas przedstawic pracodawcy zaswiadczenia juz teraz? zeby do takiej pracy cię nie fatygować? ja bym na twoim miejscu poszła na zwolnienie. nie warto ryzykowac. poza tym wydaje mi sie ze prace znajdziesz po macierzynskim bez trudu.Dlugo szukałaś obecnej?

Gość paulincia89
3 miesiace szukałam pracy bo tu gdzie mieszkam ciezko z praca. a jak wyglada opiekuncze bo slyszalam ze cos takiego jest?

Gość paulincia89
po maciezynskim mozna jeszcze z czegos skozystac? a jak wyglada teraz wynagrodzenie za urodzenie dziecka czy tylko te pieniadze mi sie naleza?czy sa jakies jeszcze?

Gość taka sobie żoneczka
słuchajcie pracuje w banku mam ogromny stres..i tak sie zastanawiam, czy to może mieć wpływ na ciąże/>

Gość Simon0303
Stres jest cholernie groźny upośledzonych wszelkie procesy ....dziecko najważniejsze spadają na chorobowe nikt nie doceni twoich poświęceń a dziecko zdrowe to twój obowiązek .mam 5 dzieci możesz pracować w domu i zarabiać i bez stresu

Gość taka sobie żoneczka
no własnie tak słyszałam

Gość paulincia89
ja dzwigam i sie denerwuje i stresuje tez czesto w mojej pracy i tez sie zastanawiam czy warto wytrzymac jeszcze 2 miesiace dla umowy.

Gość skoro pracujesz
ciężko fizycznie, bo musisz dźwigać to faktycznie idź lepiej na l4

Gość paulincia89
a wiecie cos na temat drugiego tak zwanego becikowego? jak je dostac. ponoc drugie 1000zl na jakich zasadach mozna je dostac?