Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość copeelide

co robic?

Polecane posty

Gość copeelide

mam dwie prace w uk. jedna przez agencje gdzie mi przysluguje jeszcze 810l tax code. pracuje okolo 30 godz tyg i druga 15 godzin na kontrakt part time. obydwie płatne 6.19 najnizsza. i za dwa dni prac y 14.5 godz za ta druga zaplacono mi 55F. wychodzi na to ze odjeli az 40 % podatku. czy mi przysluguje az 40 %? przeciez zarobie i tak nie wiecej niz 900 funtów miesiacznie razem.. pomocy? moze przydzielono mi zły kod tax? dokad sie udac?

Gość wredniucha100
idź do pierwszego lepszego księgowego - wszystko ci wytłumaczy

Gość aabbccddqqqq
tak jest jak ma sie dwie prace, nie wazne ile zarobisz w tej drugiej to i tak ci wezma okolo 40% podatku. pilnuj w ktorej pracy bedziesz miala wiecej dochodu zeby zawsze ta praca byla jako twoja 'pierwsza' i z niej miala nizszy podatek (20% o ile nie przekroczysz progu podatkowego). jak ci sie sytuacja zmieni, np w drugiej pracy przed zabraniem podatku zarobisz wiecej, wtedy zmien ich 'kolejnosc'. pomoze ci w tym ksiegowy w pracy albo samemu mozna dzwonic do HM revenue

Gość jak masz dwie prace
to niejako "za kare" na druga prace nakladaja ci placenie wiekszego podatku, ma to zniecheciec ludzi do zajmowania dodatkowych etatow. Pracuj tylko w jednej, bo sie nie oplaca brac drugiej pracy... ewentualnie staraj sie, jak malo zarabiasz, o working tax credit na to samo wyjdzie...

Gość farba dulux do lazienek
To nie do konca tak, dowiadywalam sie w Inland Revenue i niezaleznie od tego ile prac masz prog podatkowy jest cos ok.38 tys. Powyzej tego progu placisz 40% podatek. Dowiedz sie w Inland Revenue dlaczego potracono Ci az taki podatek.

Gość Eeerrr
Prawdopodobnie w drugiej pracy pobieraja Ci Emergency Tax (kod podatkowy to BR). Sprawdz na pay slip-ie i jesli faktycznie tak jest, to musisz sie upomniec pracodawcy o wyrownanie. Podatek, ktory Ci nieslusznie potracono zostanie Ci zwrocony.

Gość copeelide
nie mam 25 lat na working tax benefit.. no ale z tej pierwszej sie nie wyzyje za 700 f w londynie musze miec dwie prace... ;/ spoko rozumiem ze zabieraja 20 % ale 40 od stawi 6.19///

Gość copeelide
no własnie powyzej 38 tys . a ja jak ede miec 12 tys rocznie to swiat.

Gość gość
Czesc Mam ten sam problem Obecnie pracuje full time 36h/tyg 6,35 na godz Planuje zmiejszyc t liczbe godzin do art time 18/tyg i podjac inna-ta sama prace ok 24-30h za minimalna stawke Zastanawiam sie jednak jak to wyjdzie na moj podatek ile mi z czego potraca i czy nie bedze wdrugiej robic na podatek? Ktos moze pomoc thx Baska