Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ddddjjjjjj

slub z brytyjczykiem - prosze o pomoc

Polecane posty

Gość ddddjjjjjj

witam! biore slub z brytyjczykiem w polsce. koscielne sprawy mamy pozalatwiane tylko teraz zostaly urzedowe. wiem, ze potrzebne jest mu Superintendent Registrar's Certificate of no impediment to marriage pursuant to the marriage with foreigners. to zapewnie zalatwia sie w registration office, ale teraz mam takie pytanie: czy ten dokument (przetlumaczony oczywiscie) mozna skladac za posrednictwem polskiego konsulatu? niestety nie moge tej informacji znalezc na stronie konsulatu a zadzownic tez do nich nie mozna.. i kiedy mam sie zabrac za zalatwianie? takie dokumenty maja waznosc 3 miesiace, ale nie wiem ile faktycznie trwa wyrabianie ich. zostalo niecale 6 miesiecy..

Gość a nie lepiej.....,.
Zadzwonić do registration office i sie dowiedzieć jak długo sie na nie czeka? A dokumentów nie możesz wysłać do pl bezpośrednio do urzędu? Zadzwoń bezpośrednio do urzędu i sie dowiesz.

Gość ddddjjjjjj
niestety dokumenty musza byc skladane osobiscie - potrzebny jest podpis.. ten papier to sie zalatwi, tylko niestety nie jest mozwlie zeby moj narzeczony pojechal do polski przed slubem z powodu swojej pracy...

Gość ddddjjjjjj
szukalam na stronie konsulatu, nie ma takiej infromacji, a jedyny telefon jaki tam podaja to w waznych sprawach wymagajacych interwensji.. czy moze cos zle szukam?

Gość to dziwne
powinien byc jakis telefon, zalezy jaki konsulat. Ja z moim kons. emailowalam i nawet szybko odpowiadali..

Gość blockhead
no a nie mozesz sie dogadac z babka z urzedu, ze ten dokument doniesiecie kilka dni przed slubem? ja tam zrobilam i nie bylo problemu

Gość pomoge jak masz pytania
juz nie pamietam jak to bylo u mnie bo sporo zalatwiania jest. z tego co pamietam to dogadalismy sie z babka z urzedu w pl, ze wypiszemy wszystko wczesniej niz 3 miesiace przed slubem (nie moglismy przyjechac mniej niz 3 miesiace przed), zanieslismy wszystkie dokumenty i ublagalismy urzedniczke, ze moi rodzice zalatwia juz cala reszte a ten ....of no impediment..... jest wazny tylko 6 miesiecy, pobierasz z registry office. uwazaj bo nam powiedziano, ze taaaak wazny bedzie itd a potem inna osoba stwierdzila, ze wazny jest tylko 6 miesiecy i cudem sie zalapalismy. z mojego doswiadczenia w polsce dowiedzialam sie duzo wiecej niz w uk. w uk nie wiedzieli, nie byli pewni, nie potrafili doradzic co mamy zrobic, a najbardziej pomogla nam urzedniczka z urzedu stanu cywilnego w pl, ktora miala juz wiele takich par polsko-angielskich i po prostu wiedziala jak inni to wszystko zalatwiali powodzenia :)

Gość ddddjjjjjj
przepraszam piszesz ze 6 miesiecy a wszedzie gdzie czytam pisze, ze dokument wazny jest tylko 3 miesiace! moj tata pytal w urzedzie stanu cywilnego.. wymagaja niestety stawienia sie osobistego .. dzisiaj wyslalam email do konsulatu, z zapytaniem czy moglibysmy wyslac ten dokument do polski za posrednictwem konsulatu, mam nadzieje, ze dostane odpowiedz... jako ze w koncu znalazlam numer telefonu, no ale niestety numer jest ciagle zajety.

3 miesiace wazny jest ten dokument z polskiego urzedu stanu cywilnego u mnie tez caly czas twierdzili, ze osobiscie, ale przy ostatniej wizycie pani juz tak sie z nami zaznajomila, wszystko dostala co bylo potrzebne, ze powiedziala, ze rodzice moga odebrac ten papier za nas

Gość ddddjjjjjj
mowisz ze 3 miesiace wazny jest ten dokument z polskiego urzadu, a ten dokument z brytyjskiego urzedu??? ja teraz kombinuje kiedy najpozniej mozna by bylo zlozyc owy dokument w polsce..

Ten ...impediment... z registry office w UK jest wazny 6 miesiecy, czyli nie zalatwiajcie go wczesniej niz 6 miesiecy przed data slubu. Z tego co pamietam to wlasnie ten ostateczny dokument w urzedzie stanu cywilnego w pl, te pozwolenie na slub czy jakos tak, to jest wazne tylko 3 miesiace, dlatego nie pozwalaja tego zalatwiac wczesniej. musicie byc oboje OSOBISCIE, na dodatek z tlumaczem. nam sie udalo bo zalatwilismy USC 4 miesiace przed slubem i potem urzedniczka zgodzila sie zeby 3 miesiace przed rodzice odebrali ten dokument czy co tam trzeba bylo zrobic, juz nie pamietam

Gość ddddjjjjjj
ok dziekuje za informacje!!! a moze wiesz do kiedy najpozniej(!) trzeba zlozyc owe dokumenty w urzedzie i w kosciele?? bo moze by dalo rade zalatwic cala dokumentacje w polsce po prostu na tydzien przed slubem... tak by bylo nam chyba najbardziej na reke...

No wlasnie tak nie da rady. W usc musisz statecznie wszystko zalatwic na 3 miesiace przed i nie poznij niz miesiac przed. W kosciele tez ksiadz u nas cos krecil nosem. Nie da rady tak za 1 razem

Dziewczyny, wlasnie trafilam na to forum i mam ten sam stresujacy problem..Czy Certificate of No Impediment jest wazny w Polsce 3 miesiace czy 6 miesiecy?W Irlandii Polnocnej w Registrar Office jak zwykle nic nie wiedza, a w polskim USC bardzo mila pani ma sie dowiedziec, ale chcialam sie upewnic..

Gość gość
A to ma byc jakis zart????????bo raczej niesmieszny....

Gość gość
Dziewczyny, nadal czekam na pomocne odpowiedzi!czy certificate of no impediment wydany w UK (a dokladnie w Irlandii Polnocnej) jest wazny w Polsce 3 miesiace czy tez 6 miesiecy??