Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamaewelina

jadłospis rocznego dziecka-po co tyle mleka??

Polecane posty

Gość mamamaewelina

szukam natchnienia na przepisy dla mojego rocznego dziecka, sama gotuje mu obiadki. Ale jak czytam w sieci przykąłdowe przepisy jak jedzą dzieci, to jest jakas masakra. Chyba,ze ja jakies dziwna jestem. Na moim mleku pisze, ze po 12m.ż. dziecko ma wypić 2x150ml tego mleka i koniec. A czytam , że inni dają rano 220ml potem przed spaniem popołudniowym tez butla, poten wieczóra raz jecze 220ml. o co chodzi? a wiedzy czasie jogurciki serki i inne mleczne cuda. jak to jest z tym mlekiem???

Gość aha123456
tez się zastanawiam ile tego wapnia ma dziecko przyjmowac. Moja corka 2 latka, 2 razy dziennie je kaszki po 210 ml, czasem zje jogurciki i to wszystko.

Gość Bądź sobą
każdy żywi jak chce... na moim mleku piszę 120 ml 6 razy dziennie, a zjada 120 ml przynajmniej 8 razy dziennie, bo co zrobię jak jest głodny? nie dam i powiem "synu nie możesz bo tutaj tak jest napisane"? Nie sugeruj się tym co jest napisane, tylko tym ile potrzebuje Twoje dziecko, tak samo jak mm podaje się przynajmniej co 3 godziny a ja podaje na żądanie, w tyłku mam to co piszą, skoro dziecko ma inne potrzeby

bez przesady,dwa razy dziennie butla mleka wystarczy,roczne dziecko juz tyle nie potrzebuje,tym bardziej że od pół roku wprowadza się inne smaki....wiadomo ze jeszcze zje jakiś serek,albo jogurt wypije..ja dawałam 2 razy dziennie (mleko od krowy juz od 6 msc.)

Gość djdjdjdj
bądź sobą - karmisz roczne dziecko butlą 8 razy dziennie??? jesteś normalna??? przecież roczne dziecko może już zjeść kanapkę, parówkę, jajecznice, omleta. Ma już jeść stałe pokarmy, a mleko ew 2 razy dziennie!!! Może 6 razy to jest napisane ale na mleku dla noworodków a nie rocznych dzieci.... brak mi słów. Jak jest głodny to zrób mu kanapkę, a nie zatykaj mlekiem. Ale tak pewnie wygodniej, co? I następny co pójdzie do przedszkola i w wieku 4 lat nie bedzie nic umiał pogryźć. Robisz z dziecka inwalidę i zdrowie mu niszczysz.

Gość mamamaewelina
bądź sobą- ja piszę o rocznym dziecku a nie o maluchu co je tylko mleko jak Twoje. ja mysle, ze wiekszoc się przywyczaiła do dawania mleka tez by dziecko zasnęło...nie mniej dla mnie to dziwne żeny roczne dziecie a nwet i duzo starsze wypijały hektolitry mleka. a nawet słysze, ze dizeci 2 letnie tak wycwiczyły mamy,ze ganiaja po nocach z butelkami.

Gość aaaasanooojek
8 razy dziennie mleko? o matko... a inne posiłki? Moje dziecko ma rok i 2 miesiące, mleko pije raz dziennie bo w ciagu dnia je to co my i nie potrzebuje tyle mleka. Ale jak dziecko nic innego nie je oprócz butli z mlekiem to sie nie dziwie... A potem rosna niejadki bo nic innego oprócz mleka nie znają...

Gość djdjdjdj
mama ewelina - ja mojemu 15miesiecznemu dziecku podaję rano mleko ok 150ml, a wieczorem na kolację kaszkę (na mleku mm) ok 180ml. I tyle z mleka. Czasem, ale nei codziennie na II śniadanie je jogurt. A tak to jakieś owoce, jajecznicę, kanapkę, parówkę cielęcą no i obiady też już raczej normalne je (tylko nieostre i nieprzesolone).

Gość ja mojemu synowi
jak mial kolo roku dawalam butelke mm w poludnie i wieczorem, no i czasem w nocy, do tego lubil nabial wiec co najmniej jeden posilek oprocz tego byl mleczny- budyn, kaszke, jogurt, platki kukurydziane lub owsiane, kasze manne... Teraz ma 19mscy i jest podobnie tylko butelki nie daje w poludnie

Gość mama dwóch dziewczynek
moje były na piersi, mleka mm nie piły wogóle, butli nie widziały na oczy... jadły kaszkę 2 razy dziennie /na gęsto/, jogurcik albo deser z jogurtem/twarożkiem. Później wprowadzałam mleko krowie, ale raczej zastępując kaszkę np. budyniem albo zupą mleczną/płatkami a nie same mleko.

Gość ja mojemu synowi
rozowy strachulcu- przykladowy dzisiejszy jadlospis : 1sn platki kukurydziane 2sn kanapki z pomidorem i serem zoltym, albo dzemem obiad ziemniaki, pulpety z sosem pomidorowym, marchewka z groszkiem podwieczorek kisiel kolacja ryz z jablkami i cynamonem po kapieli butelka w miedzyczasie jablko, albo inny owoc, lub ogorek- z warzywami wybrzydza troche wiec nie wydaje mi sie zeby zyl samym mlekiem... A to co wymienilam to nie ze codziennie je tylko wymiennie

Gość mamamaewelina
djdjdjdj-ja daje identycznie :) czyli karmię dziecko bardzo dobrze ja widzę :)

Gość mamamaewelina
ja daję rano do sniadanka 150ml mleczka, do ajjeczniczki albo kanapeczki. lib daje własnie płatki na mleku itd. potem je normalnie a na kolacje kaszka na mleku. czasem w dzien jogrcik, serek. czytam tu o mleku krowim, hmmm...wiem,ze wiele mam nim zasepuje mm. A ja sie zastanawiam, czy to dobre. U mnie w sklepie widziaąłm mleko dla dzieci nawet po 2 r.z hipp. a tyle sie mówi,ze krowie takie z kartona jest bezużyteczne i tak naprawde nie dla ludzi.

Gość Bądź sobą
moje dziecko ma 6 tygodni... Czasem trzeba czytać między wierszami... Chodziło mi o to, że każde dziecko ma inne potrzeby ;) tak jak mój... powinien zjadać 720, a je przynajmniej 960... Dlatego jednym rocznym dzieciom mamy dają 2 razy butle i to starcza, inne 3...

ja swojemu synowi...ok bo ten wpis wcześniej to tak zabrzmiał jakbyś już nic innego nie dawała:-) az sie przeraziłam.. Co do mleka krowy,ja dawałam i będę dawac,ale nie z kartona tylko od krowy..mam dostęp do takiego mleka choc musze po nie kawał drogi jechać..ale wole tak niż kupować te sztuczności w sklepach..oprócz tego u nas zaczęły pojawiać sie mlekomaty.. zawsze jak mleko odstało to zbierałam śmietane z góry i przegotowałam je,a potem na tym mleku to robiłam kaszke,albo kakao,albo do płatków..różnie.. Wiem że zdania na temat tego sa podzielone,ale nie uważam zeby sztuczne było lepsze.. Lekarze też róznie sie wypowiadaja...Ci starszej daty są jak najbardziej za,Ci młodsi nie koniecznie.. Sama jestem na krowim chowana bo iinego nie było,nie choruje,zęby mimo 3-ch ciąż mam wszystkie i tylko na 3 plomby,moje dzieci tez są zdrowe i nie mieli nigdy problemów ze zdrowiem,nawet zwykłych gryp nie przechodzimy..

Gość ja mojemu synowi
rzeczywiscie moglo to zabrzmiec jakby kaszke przegryzal platkami z mlekiem i popijal kakao :D ja wieczorem daje mm, a tak to wszystko na mleku 'normalnym', tyle ze nie mam dostepu do swiezego niestety