Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość allo allo!!!

Poratjcie mnie z PIT 37 i tymi bzdetami

Polecane posty

Gość allo allo!!!

Jako osoba fizyczna w pit 37 mam wpisać Pesel, prawda? Jako sposób rozliczania zaznaczyłam indywidulanie, a program (bo tym sposobem rozliczałam) zaznaczył mi dodatkowo pozycję w sposób przewidziany w art. 29... - podatnik. Tak ma być? A po trzecie: chcę by zwrot przyszedł mi na konto bankowe (wczesniej pocztą). Mma wypełnić NIP-3 i dołączyc do Pitu, tak? Tylko czy w pit 37 mam tam zaznaczyc coś w załącznikach? Dziękuję za pomoc.

Gość To bardzo przecierz proste
ja w każdą rubrykę wpisuję numer mojego telefonu i na końcu podpisuję się i adres podaję. Co roku przysyłają mi list bym przyszła i wypełniają pita. To bardzo proste z tymi pitami. :)

:D:D:D jak nie masz powaznych odliczen typu faktury to przez e-deklaracje.gov.pl bardzo prosto

Gość Swigutowaaaaa
możesz wpisać NIP albo Pesel, nie ma znaczenia Jeśli chcesz dostać zwrot na konto musisz wypełnić nip3, wtedy w pit37 zaznaczasz załącznik, które oddałaś ( opcja do zaznaczenia trochę wyżej niż podpis). Nip3 składasz jednorazowa, nie musisz co roku go składać, chyba że zajdą jakieś zmiany (lub będziesz chciała z powrotem dostać pieniądze do domu) System skierował ci na podatnika, gdybyś była mężatką i rozliczała sie wspólnie byłby podatnik+małżonek

Gość allo allo!!!
dzięki ale czy to tak ma byc? - z tym zaznaczeniem jako podatnik? ale którą opcję odnośnie do nip 3 mam zanzcyc w pit? ajk tam jest pit/d i inne takie. Jejjuuuuuu, to jest dla mnie czarna magia! :O

Gość Swigutowaaaaa
w pit 37 zaznaczasz pozycję 132 ( jak jeden załącznik to wstawiasz 1), jeśli robisz sobie sama to masz mieć INDYWIDUALNE, chyba że wchodzisz do grupy osób zakwalifikowywanych z art. 29/4

Gość zxzxz
Mieszkasz poza Polską? Art. 29 ust. 4 4.Jeżeli podatnicy, o których mowa w art. 3 ust. 2a: 1)mają miejsce zamieszkania dla celów podatkowych w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego albo w Konfederacji Szwajcarskiej i 2)udokumentowali certyfikatem rezydencji miejsce zamieszkania dla celów podatkowych - uzyskane przychody, o których mowa w ust. 1, podlegające opodatkowaniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mogą, na wniosek wyrażony w zeznaniu podatkowym składanym za dany rok podatkowy, opodatkować na zasadach określonych w art. 27 ust. 1. W tym przypadku pobrany od tych przychodów zryczałtowany podatek dochodowy, o którym mowa w ust. 1, traktuje się na równi z pobraną przez płatnika zaliczką na podatek dochodowy. 5.Przepis ust. 4 stosuje się, jeżeli istnieje podstawa prawna wynikająca z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych ratyfikowanych umów międzynarodowych, których stroną jest Rzeczpospolita Polska, do uzyskania przez organ podatkowy informacji podatkowych od organu podatkowego państwa, w którym osoba fizyczna ma miejsce zamieszkania dla celów podatkowych.

Gość suknia fajna, delikatna
teraz już nie ma nip3 tylko zap3

Gość jfhkg
Dziewczyno nie słuchaj tych mądrali , którzy nie maja pojecia. Po pierwsze, gdy chcesz zwrot na konto wypelniasz ZAP-3. Nie ma juz takiego druku jak NIP-3 Wpisujesz PESEL-jeśli nie prowadzisz dzialalności gospodarczej. Inaczej może przyjsc Ci pismo o korekte lub moga nalozyc kare Na picie powinno zaznaczone być okienko indywidualnie , chyba , że mieszkasz za granicą

Gość Swigutowaaaaa
widzsz pięknie ci napiano, powyżej!!!

Gość Swigutowaaaaa
nic, jej nie przyjdzie, można wpisywać pit lub nip, juz nie straszcie dziewczyny. a z nip3, rzeczywiście nie ma go już tylko ZAP 3, http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/fo ... zap_3_.pdf, a teraz widze że na nowych drukach pit 37 też nie ma gdzi etego zazaczyć.......rzeczywiście sie pospieszyłam

Gość allo allo!!!
Aaaa, dziękuję Wam serdecznie!!!! 🌼

Gość jfhkg
"Swigutowaaaaa"-nie wprowadzaj w blad bo to nie jest czyjes widzimisie czy mozna wpisywac NIP czy PESLE , tylko okreslono to ustawą. Dla Twojej wiadomosci: art. 3 ust. 1 ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników

Gość kup krem
osoba nie prowadząca działalności powinna wpisywać PESEL, bodajże od zeszłego roku jest ta zmiana. Kary miałybyć za wpisywanie NIP-u ale chyba dla płatników a nie dla osób fizycznych, ale pewna nie jestem. W każdym razie lepiej nie ryzykować i wpisać PESEL

Nie masz o tym zielonego pojęcia to idz rozliczyć do urzędu lub biura za ok 40zł;] Zamiast brać sie za coś o czym się nie ma pojęcia;/

Nie masz o tym zielonego pojęcia to idz rozliczyć do urzędu lub biura za ok 40zł;] Zamiast brać sie za coś o czym się nie ma pojęcia;/

Gość allo allo!!!
Oj miła, weź mnie nie wnerwiaj. Nie mam pojęcia, ale po to jest forum, by się dopytać. Poradzę sobie z pit bo reszte mam zrobioną tylko chciałam dowiedzieć się tych 3 kwestii :O Mądrale jak zwykle.