Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasia2121

20tydz glowka w wchodzie miednicy pomocy!

Polecane posty

witajcie! jestem w 20tygodniu i 5 dni dzis bylam na badaniu serduszka i lekarz powiedzial mi ze dziecko ulozone jest glowka nisko we wchodzie miednicy szyjka35mm zamknieta. ale strasznie sie przetsraszylam bo nie wiem czy to oznacza wczesny porod? dodam ze dwa tyg temu szyjka miala 5. pomozcie czy ktos tak mial.

Gość dzisiejsza ja
Skoro lekarz nie powiedział ci ze coś jest źle, a szyjka zamknięta to myślę, ze wszystko jest ok. Nie pamiętam dokłądnie wymiaru szyjki, ale wydaje mi się, że jest u ciebie dobrze wszystko.

no tak szyjka jestw porzadku ale czy to nie jest dziwne ze w tak krotkim czasie szyjka zmalala?

Gość kskkskssksakaks
35mm tj 3,5 cm czyli bardzo ładna szyjka i zamknięta, ja już na starcie miałam tylko2,5 cm to nic nie znaczy z tą nisko położoną główką a nie masz dodatkowych dolegliwości ucisku itp Koleżanka z tyłozgięciem tak miała donosiła do 38 tyg, jak lekarz stwierdził jest dobrze to się niemartw

sporo się ta szyjka skróciła. MAsz jeszcze dość dużo rezerwy ale ja bałabym się, ze dalej to będzie tak szybko postępować. LEkarz tej szyjki nie skomentował?

Gość kskkskssksakaks
A jesteś pewna że miała 5 cm przecież to chyba trochę za dużo

Gość moja dzidzia też
ma takie ułożenie, ale szyjka zamknięta i się nie skraca. No i biorę Feneterol. Za dwa dni kontrola, wtedy zobaczymy co i jak.

Tylko problem w tym, że szyjka zaczęła* się skracać- z jakiegoś powodu.To, ze byłą długa na starcie to tylko szczęście- bo ma się z czego skracać w razie problemów. U mnie było podobnie. Moją lekarkę taka sytuacja zaniepokoiła- i jak się okazało- jak najbardziej słusznie.

Ale teraz pytanie- czy szyjkę bada zawsze ten sam lekarz i to wg. jego miary szyjka się skróciła? bo jak ja leżałam w szpitalu to każdy lekarz stwierdzał u mnie inną długość i rozwarcie. i tak jednego dnia miałam dwa cm rozwarcia a następnego 1 :)

nie lekarz nie skomentowal szyjki tylko powiedzial ze dziecko glowka w miednicy ale sie porusza tam .

Gość sita1
na twoim miejscu wybrałabym się do innego lekarza, tak tylko w razie "w". Zdrowie maluszka jest najważniejsze. Ja swego czasu też wierzyłam bezgranicznie mojej Pani Ginekolog.. czego później bardzo żałowałam. Szyjka też bardzo szybko mi się skracała w połowie ciąży... w 24tyg ciąży miałam już rozwarcie na 3 palce. I nic nie dało się zrobić. Lepiej skonsultuj to z innym lekarzem.

dzis badal mnie inny lekarz od badan prenatalnych a moja pani ginekolog dopiero zbada mnie w piatek ale nap-isalam jej sms w ktorym napisalam jaka jest szyjka i o tej glowce i napisala ze szyjka ok i kiedy sie widzimy pytala.

tez mam tylozgiecie tzn teraz nie wiem bo moze sie wyprostowala a ucisk czasami czuje i bole w dole brzucha ale myslalam ze to mnoze wiezadla.

Gość a skąd pomysł na wczesny poród
takie histeryczki jak ty lepiej żeby dzieci nie miały bo okaże się że katar jest śmiertelną chorobą !!!! Szyjka jak będzie skrócona do 2 cm to się można martwić a ty masz w normie i histeryzujesz. Dziecko obróci się jeszcze 100x do porodu, fajnie ze już teraz jest głowa w dół ale za tydzien może być w poprzek, ja problemu nie widzę. A szyjka się pewnie skróciła bo miałas skurcze, bolało się jak na okres?brzuch Ci twardnieje? Przepisał Ci lekarz jakies leki ?

Gość a skąd pomysł na wczesny poród
jeszcze pewnie twoja "pani doktór" badała ci szyjke na wyczucie stąd wyczuła 5 cm a nie na usg !

no wlasnie leki jakie biore to zurawina kwas foliowy zelazo i witaminy a brzuch bolal jak na okres ale kazala braz nospe. a szyjke widziala i kiezyla na usg.

no i nie doczytałam znowu :P gapa ze mnie. Dla mnie niepokojący jest fakt, ze szyjka takim ekspresem się skraca. Fakt, że został Tobie jeszcze zapas ale jesteś dopiero w 20tc i jak to dalej będzie postępować to może być źle. Ale póki co nie panikuj, pójdziesz do swojej lekarki, ona znów określi długość szyjki i wtedy się okaże czy ten proces postępuje.

a skąd pomysł na wczesny poród- czego tak na nią napadasz. Sama stwierdzasz, że szyjka mogła skrócić się od skurczów. A w 20tc skurcze skracające szyjkę to nie najzdrowszy objaw.

Wiem, że na tak wczesnym etapie skracanie się szyjki jest raczej niepokojące. Jeśli faktycznie tak się stało w tak krótkim czasie to ważne jest, żeby to obserwować.