Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czekoladowe jajo

ciasta na wielkanoc

Polecane posty

Gość czekoladowe jajo

jakie ciasta pieczecie na wielkanoc?:) macie jakieś takie tradycyjne, które pojawiają się na Waszym stole co roku? podzielcie się pomysłami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ertferw
czyli raczej ciasta-wynalazki i nowości :) a czy pieczecie jakieś takie tradycyjne wielkanocne ciasta?(typu mazurek) i nie wrzucajcie linków ze stronami z przepisami, umiem wygooglować :P chodzi mi o takie ciasta, jakie u Was jadło się, keidy jako dzieci spędzaliście święta u dziadków, a które wciąż się u Was pojawiają na wielkanocnym stole :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Liliana 1982
sernik z rosa sernik łaciaty i jeszcze jedno ale jeszcze nie wiem jakie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z tradycyjnych u mnie będzie pascha, choć to raczej nie ciasto. Poza tym symboliczny mazurek i baba drozdżowa, jak się komus zechce robić. Innych typowo wielkanocnych ciast nie kojarzę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama dwóch dziewczynek
u mnie dość tradycyjnie, bo zawsze piekę baby, sernik wiedeński, czasami strucle z makiem, chociaż te akurat częściej na Boże Narodzenie niż na Wielkanoc... oprócz tego coś jednego wymyślnego, ale jeszcze nie wiem co tym razem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama dwóch dziewczynek
ja paschę też robię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja pieke ciasto z kremem i kostka galaretkowa, przepis stary jak swiat albo jeszcze starszy ale go uwielbiam, sernika piec nieumiem bo mi zawsze wszystko opadnie i po co sie tylko wsciekac :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość htc
A moge poprosic przepis na pasche. Jadlam bardzi dawo a tutaj nie moge kupic. Z gory dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mlodakucharkaaaaa
Dziewczyny, a czy mozna zrobic mazurka na biszkopcie?? Wiem, ze tradycyjnie powinien byc na kruchym, ale dla mnie takie jest za cieżkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis na paschę: 50 dag twarogu trzy razy zmielonego albo takiego w wiaderku 25 dag masła 15 dag cukru pudru 4 ugotowane żółtka przetarte przez sitko 10 dag płatkow migdałowych 5 dag skórki pomarańczowej 5 dag rodzynek czekolada gorzka Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, stopniowo dodawać ser. Gdy wszystko się połączy podzielic na dwie części. Do jednej dodać bakalie, do drugiej grubo startą czekoladę. Część czekoladową wyłożyć na ściereczkę, na to białą, całości nadać kształt babki z piasku, zawinąć ściereczkę i włożyć do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Przed podaniem mozna polać konfiturami i posypać bakaliami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hmm, dla mnie mazurek na biszkopcie to nie będzie mazurek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A ja mam już ustalone
U mnie będzie: babka cytrynowa,polana lukrem cytrynowym babeczki nadziane gotowaną masą serową ciasto ferrero - roche i ewentualnie na życzenie pociechy napoleonki na krakersach,które uwielbia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość htc
Messol dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzionek
a ja oprócz mazurka nie robię jakiś tradycyjnych ciast, tylko takie na jakie mam chęć. Może to być taki tort wiśniowy :) http://jedzipijnazdrowie.blogspot.com/2013/03/torcik-czekoladowo-wisniowy.html bo wszystkim na imieninach taty bardzo smakował, więc wiem że będzie miał powodzenie. Jak projekt mazurka do końca mi się skrystalizuje w czaszce co oczywiście wrzucę na bloga i tu pokażę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawy dzionek
JA DO PANI CO MA JUZ USTALONE: chciałabym przepis na ciasto ferrero i babeczki z kremem serowym gotowanym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Filipinka_78
Z tradycyjnych będzie mazurek, będzie babka, będzie sernik (robię babkę i mazurka, sernik teściowa). Ponadto będzie ciasto cytrynowe (autorstwa siostry), będzie pascha u Babci na pewno, i jeszcze sobie zamówiłam taką formę fantazyjną http://www.stylowazastawa.pl/produkt/35134/forma_baranek_zielona_formidea_.html i myślę co by w niej upiec. Na początku chciałam zrobić w niej baranka tradycyjnego z cukru. Teraz mi wpadł taki przepis z kotleta w ręce http://kotlet.tv/baranek-wielkanocny i chyba nie niego się zdecyduje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no i dobrze
2 serniki i śmietanowiec:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
mazurek na biszkopcie raczej nie, ale jeżeli ktoś chce lżejszą wersję, to może zrobić na waflach ja robię co roku orzechowy na waflach i jest pycha, inne pewnie też spokojnie wyjdą - tylko jeżeli na mazurku ma być wilgotna masa, to ja bym najpierw pokryła sam wafel cienka warstwą czekolady, a dopiero na to masa - żeby wafel nie nasiąkł od masy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość apartowa
macie fajnie tyle ciast. Nie piekę bo u mnie nie ma komu jeść ciasta. Upiekę tylko tort orzechowy, ponieważ już wcześniej kupiłam orzechy i muszę już go zrobić. A tort jest dobry wg przepisu E.Wachowicz. Może trochę nie pasuje na Wielkanoc, ale co tam.........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
zrób mazurek orzechowy :) jeżeli lubią tort orzechowy, to mazurek też będzie im smakował

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciotkaklotkadwa
u mnie podobnie, szarlotka, sernik i jeszcze zrobie albo biszkopt z galaretka i owocami albo torcik porzeczkowo-czekoladowy. Pozdrawiam!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość apudlina
ja juz od dawna nie pieke mazurków nie sa zbyt dobre twarde jakies zawsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
do Apudliny- prawdziwy mazurek piecze się z ugotowanych żółtek , wtedy ciasto jest kruchutkie , rozpływa się w ustach .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×