Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaaaaaaqq

oszukana na allegro, proszę o rady

Polecane posty

Gość jaaaaaaqq

Witam. Zakupiłam nowy telefon na allegro. Opis był skromny jednakże napisałam do sprzedawcy czy sprzęt posiada gwarancje w celu upewniania się. Sprzedawca odpisał iż "gwarancja liczona od stycznia". W smsie również się upewniłam, przed wpłatą, i również mam dowód iż gwarancja miała być. Jednakże jej nie ma :/ Napisałam do sprzedawcy który mnie upewnił że "gdzieś jest tylko musi znaleźć". Dałam mu tydzień, nie znalazł. Stwierdził ze kasy mi nie odda bo przecież mam telefon który działa. Czuję się oszukana. Co powinnam zrobić w takiej chwili? Dziękuje za rady :)

Gość jaaaaaaqq
I co dalej? Jak to sie skończy? Jest skłonna nawet założyć sprawę w sądzie. Nie dam się oszukiwać w tak bezczelny sposób.

Gość jaaaaaaqq
Nikt nie pomoże??

Gość arnoldo jack
Za ile go kupilas?

Gość zakladasz spor na Allegro
jak to nic nie da to piszesz do allegro kopia korespondencji sms raczej nie pomoga tylko @ i final moze byc taki ze prawnik Allegro ustosunkiuje sie do tego ale w sumie Allegeo nic nie zdziala bo oni nikogo nie moga do niczego zmuszac tak mi napisali jak moja sprawa zakonczyla sie u prawnika

najpierw rozpocznij spor na allegro - wtedy tlumaczyc sie musi przed allegro (czesto klamcy sie boja i wtedy oddaja kase - ja tak mialam). jak to nic nie pomoze zglaszasz sprawe na policje (ze wszytskimi wydrukami, dowodami), dostajesz kopie zgloszenia i z nim wystepujesz to allegro (program ochrony kupujacych). policja robi wlasne sledztwo, a z allegro mozesz dostac odszkodowanie (chociaz teraz z tym gorzej). sprzedajacemu allegro zawiesza konto do czasu wyjasnienia sprawy

Gość jaaaaaaqq
Kupiłam go za 500zł. Ok zacznę od sporu. Mam zamiar również wybrać sie dzisiejszego dnia na policje. Może oni coś podpowiedzą albo chociaż przyjmą zgłoszenie.

Gość jaaaaaaqq
Jest to telefon LG. Mam w planach zadzwonić dziś do LG i zapytać czy wydadzą mi duplikat gwarancji. Może sie zgodzą. Jeśli nie to trudno. Sprzedajacy będzie miał kłopoty.

Gość 10 dni
masz ustawowe 10 dni na zwrot towaru jeśli zostałzakupiony poza terenem firmy/sklepu. Bez podawania powodu. Piszesz rezygnację i odsyłasz na swój koszt. Ale jak rozumiem 10 dni już minęło. radzę Ci zadzwonić do Rzecznika Praw Konsumenta, nawet prze ztelefon poradzą Ci czy masz jeszcze szanse i co dalej robić. Masz jakieś dowody, smsy, więc może... tel znajdziesz w necie.

Gość jaaaaaaqq
Dostałam telefon tydzień temu w poniedziałek. Jeśli 10 dni liczy się od otrzymania paczki to jeszcze mam jednakże sprzedający poinformował mnie że nie odda mi kasy nawet jak odeśle..

Gość a ja tam wierzę
spór na Allegro nic Ci nie da, wiem bo sama kiedyś zakładałam. Skutkuje chyba tylko, jesli sprzedawca dopiero zaczyna przygodę na Allegro i nie jest świadomy o co w tym chodzi. Co mu Allegro może zrobić? Najwyżej dostanie od nich ostrzeżenie, więc śmiech na sali... Cały ten program ochrony kupujących to tez jedno wielkie g... Musisz zgłosić sprawę na Policję, żeby Allegro zwróciło Ci kwotę za zakupy.

Gość a ja tam wierzę
powołaj się na rękojmie i odeślij towar jeśli, sprzedawca nie wyda Ci gwarancji. Jesli nie będzie chciał oddac pieniędzy załóż mu sprawę w sądzie. Zgodnie z art. 556 ust. 1 Kodeksu cywilnego sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość, jak również wtedy gdy rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego. W takiej sytuacji kupujący może odstąpić od umowy lub żądać obniżenia ceny. Nie będzie mógł jednak skorzystać z takich uprawnień, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad lub niezwłocznie wady usunie (art. 560 ust. 1). Zastosowanie korzystnych dla kupującego przepisów dotyczących odpowiedzialności sprzedawcy przy sprzedaży konsumenckiej nie ma miejsca w sytuacji, gdy sprzedawcą nie jest przedsiębiorca. Jeżeli transakcji dokonują osoby prywatne wtedy sprzedawca odpowiada z przepisów o rękojmi znajdujących się w Kodeksie cywilnym.

Gość jaaaaaaqq
A więc rozpocznę spór na allegro i udam się na policję. Nie wiem co powinnam zrobić z telefonem. Nie odeśle go bo wtedy zostanę bez niczego. Eh.

Gość a ja bym odeslala wtedy
oszust bedzie winny kase bo potem bedzie mowil ze nie odeslal kasy bo telef nie chcialas oddac musisz zaryzykowac a na policje idz i najlepiej miej jakas podkladke zgloszenie lub cos innego