Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MagdaHaj

Płód zwinięty w kłębek w 20 tc

Polecane posty

Witam dziewczyny. Nie znalazłam podobnego wątku więc otwieram nowy. Ostatnie usg mialam w 13 tc przy okazji badań prenatalnych. Skan wykazał ze z dzidzią jest wszystko ok. Kolejne usg mam zaplanowane dopiero na 23 tc wiec z mężem udalismy sie na dodatkowe w 18 tc w celu rozpoznania płci. Okazało sie że to dziewczynka:))) ale lekarka nie mogła jej pomierzyć bo ta była zwinieta w kłębuszek. Zalecila przyjsc za 2 tyg-to tez uczynilismy.Niestety okazalo sie ze mała w dalszym ciągu jest zwinięta. Lekarka byla zaskoczona-powiedziala ze pierwszy raz sie jej to zdarza i generalnie bardzo mnie zaniepokoiła-standardowo mamy przysjsc za dwa tyg. Jestem strasznie ta sytuacja zaniepokojona. Czy ktoras z Was miala podobna historię, że dzidzia była w takiej pozycji? Z gory dziękuję za odp!!!

Gość tak miałam dokładnie tę samą
sytuację a powiedz czy to co Twój lekarz zobaczył na usg, to co się udało zobaczyć, zmierzyć czy wszystko jest prawidłowe? i na kiedy masz termin z OM? a jaki jest termin porodu w/g tego ostatniego usg?

Termin z OM mam na 19 lipca, z tego ostatniego usg mi nie podała:/ Generalnie zmierzyla tylko głowkę i kość nosową i powiedziała ze widzimy sie za 2 tyg:/ Wymiary główki i noska ok - w normie. A czy Ty już urodziłaś? czy jeszcze nie? jak sie stuacja rozwinęła?

Gość jak jesteś zbudowana?
masz duży brzuch? jesteś szczupła/normalna?

ale czym sie martwicie ? ja bylam wczoraj na usg - 19 tydzien- i dziecko w pozycji takiej, ze nozki ciagle przy czole trzymalo, nie chcail jakby puscic i lekarz mial problemy z pomiarami. Ale nic niepokojacego mi nie powiedzial

Gość tak miałam dokładnie tę samą
a na poprzednim badaniu usg jaki masz termin podany w/g aparatu usg? i jak lekarka odniosła się do tej sytuacji? w ogóle mam pytanie czy widziałaś jak malutka wygląda na usg? ma jakby pupę uniesioną do góry i nóżki wręcz założone na główkę?

Gość Magda jesteś?
?

Tak jestem... Co do mojej budowy to zdecydowanie należe do osób szczupłych jesli nawet nie chudych - zawsze mialam taka budowę. Brzurzek wg mnie jest proporcjonalny do mojej budowy - nie za duzy nie za maly - generalnie widac go, wystaje - myslę ze typowy dla 5 m-ca. Jesli chodzi o termin to z usg w 13 tc mialam chyba z dwa dni roznicy-wyszlo chyba 17 lipca. Pozycja malutkiej to taka jakby dorosly spal w pozycji embrionalnej - jest zwinieta w kregosłupie i nozki ma przy czole. Lekarka tylko powiedziala ze nie da rady jej pomierzyc w takie pozycji i ze w sumie na pomiary polowkowe przychodzi sie od 22 tc wiec zaprosila mnie na za 2 tyg. Generalnie czuje mała bardzo wyraznie - z róznych stron-czasami skrajnych - po jednej i po drugiej stronie-pocieszam sie wtedy ze sie prostuje...:)

ale dziecko do samego porodu czesto jest tak zwiniete, to pozycja embrionalna wiec nei wiem czego sie lekarz doszukuje

Moniqell w sumie masz rację... Generalnie nawet bym o tym nie wiedziala jakby nie zachcialo nam sie pojsc do prywatnego lekarza aby sprawdzil plec, bo terminowo mam usg za tydzien w Lux Med-tam mam lekarke prowadzaca ciąze i poczekam co ona zobaczy na usg. Nie wiem czy jeszcze pojdę do tej drugiej prywatnie - troszkę mnie ona przeraża...:/

Gość jak jesteś szczupła
a brzuch za słabo rosnie to może dziecko nie mieć miejsca zwłaszcza jak jest małowodzie

Gość nie gadajcie, że to takie norm
alne, ze dziecka nie da się pomierzyć, bo ma taką pozycję no chyba, że to ta lekarka tylko zasiała w Was ziarno strachu by wyciągnąć kasę, ale piszesz, że na usg poprzednim u Waszej lekarki dziecko też miało taką pozycję i nie można było go pomierzyć, tak?

Gość zgadzam się z wypowiedzią
powyżej, sama miałam taki przypadek. Dziecko zwinęło mi się w kłębek, tam gdzie dno macicycy były grzbiet dziecka a przód w kierunku szyjki macicy.Nogi podkurczone twarz w nich schowana.Lekarz dokonał normalnego pomiaru ! smiał,że dawno nie widział dziecka w takiej pozycji.Na usg 3d/4d ma to znaczenie bo nie zobaczysz buzi itp ale nie na 2D bo mierzy sie kości a kości się przeciez nie uginają -bez przesady! Dla usg 2d to cos jak rentgen nie ważne jaka poza i tak się da zobaczyć - prześwietlić dziecko Autorko trafiłas na debilke a nie lekarza

Nie, na usg w Lux MEd w 13 tc miala pozycje taka normalna - stosunkowo wyprostowana i wtedy bylo wszystko ok. Kolejny wizyta w LM za tydzien w 23 tc. W 18 tc poszlismy dodatkowo prywatnie - powiedziala tylko plec, zmierzyla głowke i nosek i kazala przyjsc za 2 tyg bo mała zwinieta. Wiec w 20 tc poszlismy do niej ponownie - i to samo-lekarka jej nie pomierzy bo mala zwinieta-przyjsc za 2 tyg. Zdecydowalam ze pojde dopiero na ta wizyte do LuxMedu za tydzien a tam narazie sonie odpuszczę.

Gość nie gadajcie, że to takie norm
czyli wszystko jasne - baba chce od Was kasę wyciągnąć:O bezczelna:O

Pewnie faktycznie tak jest... tylko czy to normalne ze mała taka zwinięta...hmmm..juz sama nie wiem. Wyczekuję tego usg w LM- ciekawa jestem co powie lekarka stamtąd...wierzę że mała po mamie lubi spać zwinięta:) Rada na przyszłość - co za dużo to nie zdrowo ( w tym przypadku usg)... Dziękuję dziewczyny!!!:*

Gość oj nie pisz ze co za dużo
to nie zdrowo, po prostu trzeba wiedzieć do jakiego lekarza iść ! Ja mam co 2 tyg. usg i jakos nie mam problemu z pomiarami a bez względu w jakiej pozycji płód jest - jest zrobione odpowiednie usg ! Baba kase z was wyciągła, pewnie ty się nawet nie znasz i nie odróżnisz na usg czy jest rozkraczone czy w kulkę zwinięte i wcisneła Wam kita po prostu dla kasy a pomiarów jej sie robić nie chciało ! Na poczatku ciąży też poszłam do debila co mi przezierność karkową w 9 tc badał i stwierdził,że dziecko jest chore- co ja przechodziłam przez kolejne tygodnie tylko ja wiem, dobrze ze trafiłam na normalnego drugiego lekarza do którego nadal chodzę. Więc to że dziecko jest w kłębku to nie wierzyłabym tym bardziej że kość nosową jej się udało zmierzyć a innych części już nie - no proszę Cię ! A ruchy dziecka czujesz?

Tak, ruchy czuję wyraźnie - mała często się wierci i obkopuje mnie z każdej strony - zwłaszcza wieczorem.

Gość gosha1978
Jestem w tej samej sytuacji. W 14 tyg dzidzia była prawie wyprostowania a teraz zwinieta tak ze lekarz powiedział ze ma nienaturalnie główkę skierowaną do klatki piersiowej co uniemożliwia pomiary . Ciekawa jestem jak zakończyła się twoja ciąza . Oczywiście czuje ruchy i bardzo się boję. Wizyta za tydzień . Może któras z was miała podobnie?

Gość gość
gosha, daj znać co i jak za tydzień

Gość gość
gosha, i jak tam po usg?

Gość gość
gosha, jeśli jeszcze tu zaglądasz, to napisz jak tam po usg, pozdrawiam :)

Gość gość
u mnie jest identycznie, że córeczka zwinięta w kłębuszek, że nóżki przy główce ale większość badań lekarka zrobiła tylko serduszka nie dała rady zobaczyć bo tak zwinięta i tak jak powyżej mam wizytę za 2 tygodnie

Gość gość
dziewczyny, napiszcie jak u Was potoczył się dalszy rozwój wydarzeń to dla mnie ważne pozdrawiam i wszystkiego dobrego:)