Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdrowo jemy i chudniemy

Mamy co zdrowego gotujecie na obiad?

Polecane posty

Szukam pomysłów na zdrowe obiady które może zjeść cała rodzina a ja po nich nie utyje a może nawet i schudne. Mam już wypróbowane: zupe krem z warzyw z jajkiem sałatkę z tuńczykiem warzywa na parze z piersią kurczaka duszoną w warzywach placuszki z wędzonej makreli z surówką z kapusty pekińskiej co dobrego jeszcze gotujecie? Takiego bez ryżu makaronu sosów zasmażek, ziemniaków i innych niezbyt sprzyjających chudnięciu rzeczy?

gotuję normalnie, po prostu ziemniaków nie jem, sosów też - jesli w ogóle zrobię, makarony i ryże tylko z warzywami, nie będę katowała rodziny swoją dietą;)

Gość hdsfdhjjhfdxgf
ależ ziemniaki są zdrowe i nietuczące!

dostaliśmy zalecenie od pani dietetyk ze mamy unikać ryżu (jak już to tylko brązowy i nie często) makaronów i ziemniaków, mąki i cukru, masełka, gotowych sosów, majonezu i wszelkich przetworzonych produktów. Nasza dieta powinna się opiekać na białku, warzywach, owocach. Próbuje z tych produktów przyrządzać ciekawe obiady, śniadania, kolacje i podwieczorki ale po kilku dniach brakuje mi już pomysłów.

Gość zonaKraka
Ziemniaki wcale nie są tuczące, jeśli się nie robi ich z masłem, śmietaną czy cebulką. Ryż i makarony jemy, ale brązowe, a mąkę też pełnoziarnistą zamiast białej, jogurt naturalny zamiast śmietany itd. Ja przesżłam na zdrową dietę, ale unikam też tłuszczów- do pewnego stopnia, za to mężowi i synkowi gotuję bardziej tłusto jednak. Dzisiaj mieli zupę jarzynową, gęstą, na rosole, z makaronem, synek do tego mięso z udka kurczaka w ramach wkładki mięsnej. A ja miałam wczorajszy gulasz wołowy z pomidorami i trochę ziemniaków do tego. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie obiadu bez grzanek, ziemniaków, ryżu czy makaronu... ale jak masz zalecenia dietetyka to na pewno masz rozpisane co powinanś a co nie. Nie wierzę że w ogóle bez mąki, pełne ziarno też jest potrzebne...

Gość zonaKraka
A tak tylko z tego- lubimy twarożek z owocami czy omlet ze szpinakiem, bo np. do jajecznicy brakuje mi już pieczywa.

Gość Ziemniak 80 kalorii
to dużo...? O matko to co Ty jesz. Samą marchewke :o

Miałam przykładowe przepisy ale już je wykorzystałam. Ziemniaki, buraki, gotowana marchew mają wysokie IG i mamy ich unikać.

Przykładowe jedzenie z dzisiaj: rano warzywa pocięte w słupki ogórek, papryka, pomidor do tego serek wiejski na 2 śniadanie 2 jabłka obiad zupa krem z warzyw z jajkiem na twardo a na 2 placuszki z makreli z surówką z kapusty pekińskiej na podwieczorek będzie koktajl z jogurtu malin i kiwi na kolacje już nie mam pomysłu.

Gość Przyszła mama- już niedługo
A możesz podać te przepisy na forum? Na dniach rodzę, może coś z tego się nada do jedzenia dla mamy karmiącej. A Ty kombinuj z zupami krem- brokułowa i inne. Jak chcesz to Ci napiszę na krem z pomidorów i papryki. Jest pyszny. Ja nie dodaję grzanek tylko prażę pestki- dynia lub słonecznik

Gość tez jestem na diecie
podobnej jak Ty :) oto moje dzisiejsze menu;) 6- musli zmlekim 0.5% + kawa 9-2 male kanapki z poledwica, serem zoltym , pomidor , ogorek, lisc salaty, cebulka czerwona + herbata czerwona 12udko pieczone, mix salat z sosem czosnkowym ( yogurt naturalny, czosnek zmiazdzony, koperek , sol pieprz) pomidor 15 pomarancza, pol banana, lyzka otrab, pare rodzynek, 2 lyzki yogurtu naturalnego 17.30, 2 gotowane jajka posiekac , polowa ogorka, lyzka tunczyka w zalewie wlsanej, troche krotko gotowanego brokula. 1 1 Ja ulozylam sobie menu na 2 najblizsze tyg i zakupy ( z racji tego, ze daleko mam do supermarketu) robie raz na tydzien.

Gość ytttttttttttttt
Jem normalnie domowe obiadki, lubie majonez, warzywa to tylko w surowkach a owoce, jesli mam apetyt na nie akurat i nie tyje. Uwielbiam ziemniaki, mieso (smazone, pieczone, gotowane toleruje jedynie w zupie) i nie tyje. Raz kiedyz z mezem zrobilismy sobie na obiad danie light i...po godzinie juz sie nam jesc chcialo. Zreszta nie wyobrazam sobie meza, ktory pracuje (moze nie fizycznie typowo, ale tez nie siedzi za biurkiem) a ja mu zaserwuje dietetyczne obiady. /wszystko jest dla ludzi, ale w rozsadnych ilosciach :D Dzis mialam na obiad kotlety mielone z indyka, ziemniaki-puree i buraczki.

zupa warzywna: mieszanka warzywna łyżka oliwy z oliwek, woda sól do smaku. Zagotować i zmiksować na krem placuszki z makreli: obrać mieso z wedzonej makreli, białka ubić na sztywno dodać żółtka, szczypiorek, mięso z makreli można dodać trochę startego sera light. smazyć małe placuszki na patelni teflonowej bez tłuszczu.

Gość przepraszam za
ja również poprosze o przepis na te placuszki z makreli

Mąż nie jada w domu bo ma jedzenie w pracy. My z córką niestety mamy spore problemy z wagą i wylądowałyśmy u dietetyka i dostałysmy takie wytyczne że dużo ruchu plus dieta oparta głównie na warzywach o niskim IG i białku. Niestety na mnie makarony ryż kasza czy ziemniaki działają bardzo niekorzystnie i zaraz od tego tyję, zauważyłam, ze dziecko też.

Gość przepraszam za
a ile jajek na 1 makrelę? 2 ?

Gość tez jestem na diecie
ytttttttttttttt, no to masz dobrze , ze nie tyjesz ale jesli bedziesz jadla duzo smazonego , tlustego itp to ten tluszcza nawet jak nie zostanie na twoim brzuchu to bedzie na narzadach wew i w zylach a wtedy choroby serca i cukrzyca gotowa.

Gość ytttttttttttttt
Jak juz mowa o jedzeniu super zdrowo i fit :D to ostatnio ogladalam program, w ktorym mowili, ze oliwa wcale nie jest taka naj-o wiele zdrowszy jest nasz polski olej rzepakowy :)

Gość ytttttttttttttt
Mam dobra przemiane materii, jem 4 razy dziennie male posilki. Pisalam-wystarczy umiar. Przeciez nie zjadam na obiad 3 kotletow i gory ziemniakow. Moje dziecko je w przedszkolu-tez maja domowe obiady-zupy, ziemniaki i gulasz, placki ziemniaczane, kotlety, spagetti-to samo dziecko jadalo bedac w domu ze mna. Slodycze tez maja raz w tygodniu.

naleśniki albo tortille ze szpinakiem albo z mieszanką warzyw podsmażoną z odrobiną przecieru pom. (ale wszystko bez sera). leczo warzywne z kabaczkiem zamiast kiełbasy, chociaż z nią też ujdzie, omlety z warzywami wszelkimi, fetą czy mozarellą, gulasz wołowy z kaszą gryczaną, halloumi albo mozarella z grila z sałatą, plaster bakłażana, na to plaster pomidora i mozarelli zapieczone w piekarniku, kabaczek labo bakłażan wydrążone i nadziane farszem (różne kombinacje, ale bez kaszy, czy ryżu, najczęściej cebula, mięso mielone, pieczarki, brokuł gotowany)

dałam 3 jajka na jedną makrelę i zrobiłam z tego porcje na trzy osoby.

Gość malutka100000
to masz dietę south beach jak nic! poszukaj jest pełno kulinarnych blogów z przepisami z tej diety i problem z głowy, dodam że ja na tej diecie schudłam 10kg po ciąży, źle się odżywiałam a po tej diecie polubiłam warzywa i zdrowe odżywianie :) mi pomogły te blogi bo byłam zielona co i jak jeść żeby było dobrze. Najlepiej sprawdziły się na obiady jednogarnkowe leczo z kurczakiem, fasolka po bretońsku zamiast kiełbasy parówki z szynki i kurczak lub chuda szynka, ryby z warzywami na patelnie, jajka, najlepiej robić drób z surówką to zapycha. Ja byłam na tej diecie 3 miesiące po 1,5 miesiąca wprowadziłam ziemniaki i chudłam nadal, łączyłam je z jajkiem sadzonym lub cebulką i kefirem.

Gość reswerka
wszedzie same kury domowe. Bez ambicji. A zaraz napisze maz mnie zdradza co robic. Zalosne

Gość nie jestem mama...
a ja mam 21 lat, 173 cm wzrostu i waze 51 kg. i nie zaluje sobie jedzenia i nie katuje sie dieta.

Gość przepraszam za
dzięki za odpowiedz i przepis

Gość lepiej być bitą niż samotną
Dziś Pstrąg grillowany kalafior zamiast ziemniaków czy kaszy surówka z kwaszonej kapusty z marchewką jutro wołowina zapiekana ze szpinakiem-rolada brązowy ryż surówka z czerwonej kapusty

Gość malutka100000
szybko tu się zjawisz z problemem jak urodzisz dziecko, ciąża będzie leżąca lub jeszcze cos gorszego może spotkać czego ci nie życzę więc nie oceniaj pochopnie kogoś kto ma trochę nadwagi po dziecku, bo te co się obżerają świadomie tyją wcale mi nie żal ;)

Gość nie jestem mama...
A skad wiesz, ze ja bede miec dziecko? ... Nie bede go miec. Moja siostra urodzila dziecko , 2 miesiace po porodzie wazyla o 6 kg mniej niz przed ciaza a polowe ciazy tez lezala... Obecnie jej corka ma 6 mies a ona pracuje w modelingu wiec nie kazda kobieta po poridzie ma nadwage ;/ Nic nie mam do grubszych kobiet. czy gdzies je obrazilam ??? I piszac ze jem co chce nie napisalam ze obzeram sie slodyczami ;/ wszystko w granicach zdrowego rozsadku ;/ A i przepraszam wlasnie sie zwazylam i waze 50 kg.. stres robi swoje.

Gość moja corka ma 5 lat
Ja przytylam w ciazy 18 kg, tydzien po porodzie mialam juz 13 mniej. Mimo 5 na plusie nie mialam nadwagi, bo w ciazy startowalam z dosc niskiej wagi i te dodatkowe kg zadzialaly nawet na plus, w koncu mam kobieca figure :) Jem domowe jedzenie, nie obzeram sie, jem 4-5 razy dziennie male porcje. nie lubie gotowanego miesa. Jedynie w zupie. Jedzenie przeze mnie przelatuje. Mialam szal na zdrowe jedzenie, zero tluszczu, slodyczy, ale za dlugo na tym nie pociagnelam :)