Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość połamaniec

Ciąża (4msc) a podejrzenia złamanego palca u nogi - czy zrobią rtg

Polecane posty

Gość połamaniec

Witam, czy ktoś miał podobną sytuacje? Nie wiem czy w przypadku podejrzenia o złamanie wykonują w ciąży rentgen? sytuacja miała miejsce rano, przez pierwsze pół h mało nie padłam potem (po srodku przeciwbólowym0 było o tyle dobrze ze szło siedziec, ból przy próbie poruszania, chodzić normalnie sie nie da, ustać (prosto) tez nie. Chodze a raczej kuśtykam bokiem. Nie wiem czy mi wogóle warto jechać do lekarza, bo jak nie zrobią rtg to w sumie bezsensu. Usztywnić np bandażem elastycznym sama moge. Czy wogóle duży palec wsadza się w gips?

Gość połamaniec
Niestety inne wojewodztwo. ktoś jeszcze się wypowie?

Gość to jajajaja
Rtg robi się bo raczej nie rosną ci palce na brzuchu Ubierają cię w specjalny kaftan by osłonić resztę ciała. Ciężarnym nie wykonuje się prześwietlenia płuc bo ciężko jest zasłonić brzuch ale inne elementy ciała prześwietlają.

Gość to jajajaja
Zamiast gdybać odwiedź lekarza, uprzedź że jesteś w ciąży. Na duży palec nakłada się szynę.

Jak ja miałam złamanego dużego palca u stopy to lekarz powiedział, że tego się nie wkłada w gips. tylko samemu mi kazał usztywniać bandażem razem z palcem obok.

Gość połamaniec
wiem mądralo, ze palce nie rosna na brzuchu ale jednak to jakies ryzyko. Jutro sama się dowiem, pytałam tylko czy ktos był w podobnej sytuacji a nie również gdybał. Tyle to i ja wiem zeby lekarza uprzedzić :o pytanie czy do niego bezsensownie jechac skoro czytam, ze rtg raczej mi nie zrobią. dobra, dzieki za rady tym, którzy cos sensownego wnieśli.

Gość dfghjkl
trochę głupie pytania zadajesz... bo czy robia rtg czy nie to lekarz i tak powinien cie zobaczyc, sam oceni co bedzie najlepsze, ciaza to stan szczegolny i niezbyt dobry do gojenia sie wlasnie złaman czy pękniec.. bezwarunkowo powinnas zglosic sie do lekarza....

Gość połamaniec
ponoć nie ma głupich pytań :P tylko odp. Ale dzieki.