Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

skrzaciowata

Matura ustna z polskiego, malarstwo

Polecane posty

Witam, czy może, ktoś z was, byłby w stanie mi pomóc. Na maturze mam omówić ideał kobiety na przestrzeni wieków m.in w malarstwie. Stąd moje pytania: Czy omawiając konkretne kobiety na obrazach, muszę także dodawać dokładny opis samego obrazu ? ("Na pierwszym planie...", "na drugim planie...", "widzimy ją na tle...") i czy muszę znać dokładnie biografie autorów, czy wystarczy mi epoka, styl...?

Z tego co ja pamietam z mojej matury (2006)- w samej prezentacji opisujesz glownie to z danego obrazu, co jest istotne dla tematu prezentacji. Czyli jesli chodzi o ogolne informacje o obrazie, powinno wystarczyc streszczenie ich w 2-3 zdaniach i przejscie do meritum. Mile widziane odniesienie wizerunku kobiety na tym konkretnym obrazie do swiatopogladu i programu artystycznego epoki. Plus warto byc przygotowana na bardziej ukierunkowane na wlasnie wiedze o malarzu, epoce itp. pytania dodatkowe. Z ciekawosci - jakie obrazy masz na mysli?

Omawiam "Mona Lisa", "Narodziny Wesnus", "Trzy Gracje" Rubensa i muszę jeszcze dodać coś współczesnego ;)