Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wioletamazurkiwsd

Czy nadanie nazwiska dziecku przed porodem coś kosztuje?

Polecane posty

Gość wioletamazurkiwsd

.....

Gość bambarryla147
jak mozesz nadac nazwisko komus kto jeszcze sie nie urodzil i niewiadomo czy sie urodzi zywe?

Gość wioletamazurkiwsd
nie jesteśmy po ślubie a nie chce żeby dziecko mialo w szpitalu wpisane moje nazwisko tylko faceta dostaliśmy specjalną karteczke od ginekologa i mamy sie zglosic do usc

Gość świadczy o ludzkiej ciekawości
nic nie kosztuje, bo nie ma takiej możliwości :D Nazwisko i imię nadajesz dziecku w USC i masz na to chyba 2 tygodnie po urodzeniu

Gość wioletamazurkiwsd
tak i potem pokreśloną książeczke zdrowia dziecka

Gość wioletamazurkiwsd
i dziwne ze ginekolog mnie poinformowal ze mam to zalatwic przed

to jest mozliwe raczej tylko jak zawierasz zwiazek malzenski i tam decydujesz jakie nazwisko bedzie nosilo dziecko-matki/ojca czy moze podwojne...ale tak to szczerze watpie moze zadzwon do usc i dopytaj

Gość blockhead
nie mozesz nadac nazwiska komus kto nie istnieje :o

dziewczyno, zadzwon do usc albo rusz tylek i sie dopytaj a nie siedzisz na kafe i szukasz rady skoro wszyscy ci pisza ze o czyms takim nie slyszeli:O

Gość bambarryla147
Raczej ty zle zrozumialas!!!!! Nikt ci mnie zarejstruje dziecka ktore sie jeszcze nie narodzilo, bo po pierwsze, to nie wiadomo na 100% jakiej bedzie plci, po drugie zdazaja sie porody martwego dziecka. W szpitalu mowisz, ze dziecko ma miec nazwisko ojca i to wystarczy.

po porodzie dziecka zywego szpital wysyla papiery do urzedu stanu cywilnego a ty masz obowiazek isc potem do tegoz urzedu i je zarejestrowac...jesli nie masz slubu to idziesz z ojcem dziecka i on sklada podpis ze bierze na siebie ojcostwo i ze nadaje dziecku swoje nazwisko

Gość bambarryla147
przed narodzinami to facet moze tylko wystapic o UZNANIE dziecka

Gość bambarryla147
i to pewno chodzi o uznanie dziecka, bo potem juz nie musice oboje sie stawiac w USC...

to sie nazywa uznanie dziecka poczetego. idziesz do usc razem z ojcem dziecka i on uznaje przed urzednikiem ze to jego dziecko. ustalacie jakie nazwisko dziecko bedzie nosilo po porodzie. potrzebujesz dowody osobiste twoj i partnera, skrocony odpis aktu urodzenia (jesli nie ma w danym urzedzie) i zaswiadczenie od ginekologa ze jestes w ciazy. 4 lata temu nic to nie kosztowalo. robilam takowe uznanie w pazdzierniku 2008, przed narodzinami syna. jest to wygodne rozwiazanie chocby dlatego ze po porodzie ojciec dziecka sam moze zlozyc oswiadczenie w USC o narodzinach dziecka (w przypadku zw partnerskich musi byc i matka i ojciec), ojciec dziecka ma tez od razu takie same prawa do dziecka jak matka, a to istotne w przypadku gdyby (nie daj Boze) przy porodzie cos sie stalo.

Gość rtghbn pokjnyhn
a mnei sie wydaje ze to zalezy od szpitala u mnei np przy przyjeciu na porodowke pieleganirka robiac mi ktg wypełaniala dokumenty i wypytywała mnie m. inn dane ojca dziecka i jakie nazwisko bedzie nosilo dziecko

Chyba wiem o co ci chodzi. Nie jesteś w związku małżeńskim a chcesz zeby dziecko nosiło Twoje nazwisko. Zadzwoń do usc i zapytaj dokładnie jak to jest, bo masz rację ojciec dziecka przed jego narodzinami moze uznać dziecko i wtedy chyba dostajesz papier jakiś i w szpitalu dajesz go. Koleżanka rodziła w czerwcu i cos takiego robiła, ale nie zapytam jej bo dzisiaj ma wolne. Chyba bezpłatnie.