Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zona idealna- z przymrozeniem

Dajcie jakies pomysly na swiateczny obiad dla rodziny meza.

Polecane posty

Gość Zona idealna- z przymrozeniem

Postanowilam zaprosic tesciow i cala rodzine meza do nas w 2dzien swiat na obiad. Niedawno przeprowadzilismy sie do nowego domu i oni ciagle sie wpraszaja wiec pomyslalam ze zrobie swieta i parapetowke razem. Tylko w tym problem ze nie mam pomyslu co podac zeby nie bylo za banalnie. Bedzie ok 11osob. Rodzina z wyzszej rangi wiec nie podam im udka;) moze jakies poledwiczki? Ale jakiej? Pomozcie. Chce zeby bylo uroczyscie i zeby zadufane w sobie ciotki zobaczyly ze dobrze nam sie zyje. Jednym slowem chce sie pochwalic ze ich siostrzeniec ma ze mna ,, jak w raju,,;). Moze to brzmi glupio ale nie przepadam za nimi bo strasznie sie wywyzszaja i mysla ze my w nedzy zyjeby bo na wsi a one z miasta to juz wielkie panie. Pomozcie. Krewetki albo cos w tym stylu odpada bo sama bym tego nie zjadla.

Gość aha123456
polędwiczek Ci nie radze, bo 1latwo je spieprzyc, moga wyjść twarde, polecam natomiast karkowke, pokroisz na plastry, doprawisz, warzywa jakies dodasz, do rekawa, i do piekarnika, szybkie i łatwe:)

Gość bilko
Rolady wołowe, kluski śląskie i przystawka oraz rosół

Gość aha123456
fajne te warkocze:)

Gość ojuu[pu
ja polecam taką roladę: piersi z kurczaka rozbić i ułożyć w prostokąt na filii aluminiowej, na nie dać warstwe liści selera/włoskiej kapusty, na to warstwę mięsa mielonego przyprawionego i zwinąć w roladę; upiec w piekarniku i podawać w plastrach z sosem grzybowym i np kluskami śląskimi; albo zamarynować jakieś mięso - karczek/szynkę i upiec

Gość iiiiiiiiiiiiiiizzzzzaaaaaaaaaa
pieczona kaczka

Gość Izabelka......... ...:)
nie znosze takich ludzi jak ta Twoja rodzinka...libie takie swojskie osoby :) poledwiczki polecam grillowane z sosem kurkowym. Zrób tez jakies roladki wołowe albo drobiowe. Do tego ziemniaki gotowane + krokiety ziemniaczane, jakas sałatka grecka, buraczki. o i oczywiście zupka na pierwsze danie. Kremy sa dobre np. krem z kury, krem z grzybów z groszkiem ptysiowym. Ale nie każdy lubi kremy. No i o ciescie nie zapomnij!

ja kaczki nie polecam. nie każdy lubi i czasem wychodzi sucha.

Gość Kasleja
gęś

jeśli "rodzina z wyższej półki" ;-P to skoro to obiad świąteczny, to proponowałabym coś typowego dla polskiej Wielkanocy w eleganckiej oprawie. Np. zwykły barszcz biały, ale podany z kwaśną śmietaną i ręcznie startym chrzanem oraz dobrymi kiełbaskami białymi podpiekanymi - dla ładnego koloru obowiązkowo posypany świeżymi ziołami albo nawet zwykłą pietruszką. Warkocze z polędwiczek wieprzowych w sosie chrzanowo-śmietanowym też świetny pomysł, do tego np. kuleczki ziemniaków puree, albo jeśli Ci się będzie chciało, to możesz te kuleczki puree jeszcze w migdałach obtoczyć i podsmażyć w głębokim tłuszczu. Jako warzywo można do tego podać mix sałat z vinegrettem żurawinowym (normalnie przygotowujesz vinegrette i to blendujesz z kilkoma jagodami mrożonej żurawiny - dla koloru i aromatu). a na deser najzwyklejsza babka piaskowa plus kawa, herbata. xx Generalnie jestem zdania, że jeśli coś wykonasz pieczołowicie od podstaw i na świeżo (nie z półproduktów i odgrzewane) i podasz elegancko na klasycznej białej porcelanie i lnianym obrusie, to nawet frytkki się będą dobrze prezentować :-)

Gość zona idealna- z przymrozeniem
Dzieki wam za pomysly, ta rolada moze byc fajna. A jak sie robi te kuli z ziemniakami bo nigdy nie robilam. A co jeszcze na pozniej? Bo podejrzewam ze jak przyjada na obiad to do kolacji zostana;(

A nie możesz podać to w czym czujesz się najlepiej ? Jeśli czegoś nie gotowałaś to łatwo to spieprzyć ;) U mnie powodzeniem cieszy sie schab pieczony , karkówka pieczona , kaczka w majeranku.

Gość zona idealna- z przymrozeniem
Wiem wiem, dlatego pytam 2tygodnie przed swietami zeby poprobowac i danie doprowadzic do perfekcji;) ma byc idealnie

później podaj kawe i ciasto np. sernik, muffinki czy cos tam. Nastepnie możesz podac jakąs zimna płytę wędlinami, serami albo to możesz tez podac na kolacje , do tego np. mozarella z pomidorami, grzanki z maslem czosnkowym, hmmm

Gość gość
Ja takiej rodzince "ą" , "ę" zaserwowałabym zupę = krem z borowików, a na drugie danie śląskie rolady, schab ze śliwką oraz roladki z piersi z drobiu z warzywami (i normalnie panierowane i usmażone), do tego z 3 rodzaje surówek. Po obiedzie kawa i ciasto...