Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chrzciny, prezent, koperta?

Chrzest bliźniąt - jak z prezentem?

Polecane posty

Właśnie prezent czy pieniądze? Rodzice potem zapraszają na "przyjęcie" do lokalu na obiad. Dzieciaczki to moi kuzyni, ale nie jestem żadnego z nich chrzestną. Jakiej wartości dać prezent? No i czy każdemu oddzielnie czy jeden wspólny? Nie ukrywam, że najwygodniejszą dla mnie opcją byłoby danie pieniędzy, ale w takim razie ile? Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi. No i pewnie to ma znaczenie na chrzcie będziemy razem z mężem.

Gość papieszka
Na ile cie stac tyle daj.

Nie jestem w stanie określić na ile mnie stać. Będzie trzeba dam 500, a jeśli wypada dać 300 to tam 300. Na każdą kwotę będę musiała przygotować, bo jej ot tak z portfela nie wyciągnę trzeba będzie przyoszczędzić. Ale dam radę. Tylko chcę wiedzieć ile się daje bliźniętom, bo nigdy nie miałam okazji być na chrzcie takim. Na ostatnim chrzcie pojedynczej dziewczynki daliśmy z mężem 200 zł, ale obiad był w mieszkaniu. Tu będzie w lokalu i bliźnięta więc myślę, że ciut więcej wypada.

Gość papieszka
No bo rodzice chyba najlepiej wiedza jak i w co te pieniadze zainwestowac

Gość papieszka
Mysle ze po 250 jest ok. do osobnych kopert i kartki i pieniadze.

taaaa... zdaję sobie sprawę, że będzie prezentem dla rodziców. Ale rodzice i tak kupują dziecku ubrania, pieluchy i wszystko co niezbędne. Także dziecko nie zostanie skrzywdzone, a żadnego prezenty 3 miesięczne niemowle i tak nie doceni. I do czasu aż będzie świadome z prezentu wyrośnie jeśli będzie to np. jakaś zabawka. A prezenty typu łyżeczka pamiątkowa czy medalik są chyba dla chrzestnych zarezerwowane.

ja zawsze wychodzę z założenia że dziecko powinno mieć pamiątkę z takiego wydarzenia. Natomiast z mojego doświadczenia rodzinnego powiem Ci że blizniaki to KOSZMAR jeśli chodzi o uroczystości i wieczne problemy. No i 2x większe koszty

Gość papieszka
Daj lepiej 2 koperty i dwie kartki.

Gość mama dwóch dziewczynek
Ja uważam, że jeżeli kupiłabyś pamiątki to wypada 2, np. łyżeczki, ale pieniądze i kartka może być wspólna w jednej kopercie. Przecież nie będą tego trzymali żeby im podarować jak podrosną po kopercie ;-) a ładniej dać 500 w kopercie niż rozmieniać po 250 do dwóch kopert ;-) Jeżeli 2 koperty to lepiej włóż po 200 do każdej.

Gość jakie 500
500 zł od kuzynki i to na chrzest????????? ludzie to nie ślub!! ile w takim razie powinno dac chrzestna skoro kuzynka 500? moze 1000??? autorko daj po 100 zl na kazde dziecko i bedzie dobrze, ewnetualnie po 150 i to wszystko/

Gość njjf
daj 200 dla obydwoch nie wiecej

to sama juz nie wiem

Gość ile????? 500zł oszaleliście
Ja bym dała po 100zł na dziecko i wystarczy. bez przesady z tymi prezentami. 500zł to ludzie nawet na wesela czasem nie dają, nie mówiąc o chrzcinach. my na ostatnim chrzcie daliśmy dziecku prezent kocyk do wózka i ręcznik z kapturkiem plus pamiątka. Koszt 60zł i nie mam sobie nic do zarzucenia.

Gość albinoskssaa
Ja bym też dała po 100zł na dziecko, albo 200zł do jednej koperty i luz.

Gość apudlina
to prezenty dla dzieci jest ich dwoje wiec daj dwa dwie koperty czy dwa upominki

dałabym po 200 zł na głowę, kartkę dla każdego z osobna i może jakiś malutki medalik

Gość ula bydula
ja medlika bym nie dawala. Medalik powinni dac chrzestni, babcia jaka bliska rodzina. Ty jestes kuzynka swoja droga spraszac wszystkich na chrzest i robic wystawne przyjecia do glupota.

Gość lalale
weście pod uwagę że bliżnięta to 2 razy wiekszy koszt ! siostra moja ma bliżnieta 2 chłopców : nie jestem chrzesną ale myśle że po 200 zł na łepka to najmniej ! po za tym w lokalu gdzie obiad i mały poczęstunek to koszt od osoby 70-100zł. wiem bo pracowałam w resteuracji ! czyli nic nie zostanie tym dziecią! jeśli cię stać to myśle że 2x 200zł.

Gość kolesiofffa
Ja dałam blizniakom kuzyna po 100 zł, po maskotce z pozytywka, albumy ze zdjęciami od narodzin do chrzcin. Wiec wyszło po około 200 zł dla dziecka :D

Gość o0 crer e te
Chrzciłam dziecko 1,5 roku temu i wowczas otzrymałam od wszystkich po 300 zł (od jednej osoby 200).Uważałam,ze to b.duzo.Poczęstunek był w domu. Uwazam,ze wystraczy ze np dasz w jednej kopercie po 100 zł.Do tego możesz dokupc cos fajnego, np 2 fajne dresiki- zawsze sie taki prezent przyda.Ładny album na zdjęcia (lub 2 oddzielne i wóczas wtykasz na wierzch, za wstązeczke kartke z kasa.

Gość wildone
ja bym dala 150-200 do kazdej z kopert nie wiecej 250 to bardzo duzo jak na chrzciny i nawet nie jest chrzestna

Gość gość
nie wiedzialam ze na chrzest daje sie prezenty, z ktorego miejcsa Polski pochodzisz? ja zachodniopomorskie i nigdy nie slyszalam o takim zwyczaju