kornelia44 0 Napisano Marzec 18, 2013 Chrzcil ktos? Ile to kosztuje ? Czy macie doswiadczenia ze np nie jestescie malzentwem albo tylko slub cywilny?u mnie dojdzie tez inne wyznanie meza.Jak chcialam slub z nim tu koscielny to ksiadz ladnie sie zachowal wyjasnil jedynie ze Kosciol podchodzi do tego tak ze ojciec dziecka ma powiedziec ze nie bedzie przeszkadzal w wychowywaniu dziecka w wierze katolickiej. Zastanawiam sie czy chrzcic tu czy w Polsce. Moze ktos cos podpowie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kornelia44 0 Napisano Marzec 18, 2013 Wlasnie przejzalam inne fora i tam babki pisaly ze jak sie idzie do ang kosciola to mowia zeby dac za chrzest ile gest pozwoli cos takiego .. a nie u nas to chyba maja cenniki nie?:D ja tam nie wiem . mi zalezy zeby moi rodzice byli na chrzcie to wazne jednak jest. moze dziwnie to bedzie wygladac ze on z innej rel itp ale co tam.. Moj maz bardzo praktykuje swoja wiare-sikhizm i nie mam nic przeciwko jak synka wezmie do siebie ale ja mysle ze nawet jakbym ja nie miala zamiaru chodzic co nd to chrzest to taki symbol-zmycia grzechu pierworodnego.. ja w to wierze .. wolalabym '' nie olewac '' tematu. Choc znam dziewczyny ktore sa z wyznawcami tej drugiej rel i one nie chca chrztu nie zalezy im.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość e;wtuj Napisano Marzec 18, 2013 moja koleżanka niedawno chrzciła synka, ksiądz powiedział ze nic się nie płaci,a le jak ma życzenie może dać datek na kościół nie jest w związku małżeńskim Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha100 Napisano Marzec 19, 2013 "Po pierwsze ze za zadko chodze do kosciola,wiec jestesmy bezboznicy i po co chcemy dziecko chrzcic? Ze nie mam slubu koscielnego...tez problem..po dobrych 30min. lamentowania ksiadz mowi ze dziecka nam nie ochrzci " i słusznie powiedział!!! po co chrzcisz dziecko jak wiarę masz w dupie? żeby na wsi nie gadali? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_osa_ 0 Napisano Marzec 19, 2013 Niech gadaja lacznie z toba :D:D Nie chodze i nie mam zamiru chodzic do Polskiego kosciola! a ty lec i to szybciutko :P inie zapomnij dac w lape jak bedzisz cos potrzebowala haha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Styczniowy przyjaciel 0 Napisano Marzec 19, 2013 Osa gratulacje:-)) trzeba było powiedzieć "Pocałuj mnie w dupę". Klecha łaskę robi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha101 Napisano Marzec 19, 2013 ja swojego dziecka nie chrzciłam, bo nie jestem taką hipokrytką jak ty - nigdy bym nie poszła do tych pedofilów łasić się, żeby wyprawić imprezkę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Styczniowy przyjaciel 0 Napisano Marzec 19, 2013 Masz rację bo to jest każdego wolny wybór. Jednak jeśli ktoś jest bez ślubu czy nie chodzi do kościoła nie oznacza, że ma Boga w d..... Wiarę można mieć w sercu. Co z tego, że będzie ktoś latał do kościoła jak dla innych będzie s... i nie będzie postępował zgodnie z przykazaniami? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_osa_ 0 Napisano Marzec 19, 2013 :D:D hehe... gratulacje bezboznico :Di wyrazy wpolczucia dla dzieciaka! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha101 Napisano Marzec 19, 2013 "Jednak jeśli ktoś jest bez ślubu czy nie chodzi do kościoła nie oznacza, że ma Boga w d..... Wiarę można mieć w sercu. " Dokładnie! i dla tego z takich samych powodów z jakich nie braliście ślubu nie powinniście również chrzcić dziecka to sakrament i to sakrament - dlaczego więc jeden odrzucacie, a drugi chcecie mieć? ostatnio katolicy wybierają sobie z wiary to, co im na daną chwilę pasuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha101 Napisano Marzec 19, 2013 nie ośmieszaj się osa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_osa_ 0 Napisano Marzec 19, 2013 Do kosciola nie chcodze bo mnie szlag trafia ,kiedy slesze pieprzenie o polityce! Reszte zachowam tylko dla siebie..moje zycie i moja prywatna sprawa ,to samo dotyczy sie mojej rodziny! A ty wredna mozesz sobie pieprzyc co chcesz...mi to zwiewa:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_osa_ 0 Napisano Marzec 19, 2013 Widzisz..nie pozostaje ci nic innego jak snuc nadal swoje insynuacje typu...a dlaczego nie maja slubu?? hahaha. powodzenia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość epepepepii Napisano Marzec 19, 2013 bezbożnico? a cóż to za archaicznie słownictwo? z której sztachetowni pochodzisz osa? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Styczniowy przyjaciel 0 Napisano Marzec 19, 2013 Dziewczyna jest na emigracji i tym bardziej ksiądz pownien podjeść do niej pozytywnie a nie zachowywać się jak wyrocznia. W ten sposób tylko pokazuje swoją wyższość kim to on nie jest.....Skoro mają dziecko i kochają się to najważniejsze a nie latanie co tydzień na mszę.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha101 Napisano Marzec 19, 2013 jak ci zwiewa to się nie tłumacz i nie ciągnij tematu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość GSM,s,lalzoajzazka Napisano Marzec 19, 2013 A w jakim mieście chcesz ochrzcic dziecko? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha101 Napisano Marzec 19, 2013 "Skoro mają dziecko i kochają się to najważniejsze a nie latanie co tydzień na mszę...." otóż w wierze katolickiej właśnie nie chodzi o to, że się kochają tylko o to, że obowiązkiem jest chodzenie na msze, soorry gregory, ale jeśli chcesz być katolikiem i wychowywać dziecko w katolickiej wierze musisz się do pewnych rzeczy dostosować a kochać mogą się i bez chrzcin Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_osa_ 0 Napisano Marzec 19, 2013 sprawdz w slowniku :P Poza tym ludzie to bylo 8 lat temu :D Teraz zbieram sie do komunii z mloda ,wiec wredna masz co komentowac :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha101 Napisano Marzec 19, 2013 "ksiądz pownien podjeść do niej pozytywnie a nie zachowywać się jak wyrocznia. W ten sposób tylko pokazuje swoją wyższość kim to on nie jest..." on też powinien przestrzegać pewnych reguł - oni zdecydowali się trwać w związku niesakramentalnym, więc po co im chrzest dla dziecka? równie dobrze mogą zanieść swoje dziecko do synagogo i powiedzieć rabinowi, że chcą mu wyprawić barmicwę - będziesz zdziwony jak im rabin odmówi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha101 Napisano Marzec 19, 2013 *synagogi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kornelia44 0 Napisano Marzec 19, 2013 hehe ale dyskusja. Chrzest jak juz moze byc w Birmingham albo Leamington Spa takie mniejsze no alebo w Pl w Lublinie. :P Napisalam dlaczego chcialabym ochrzcic...kazdy moze miec inne intencje ale przeciez liczy sie dobro dziecka . Mam znajoma ktora ma dziewczynke 4.5 letnia i ta dziewczynka za nia powtarza(bo przeciez niemozliwe zeby sama to mowila) ze kosciol jest be... Ja uwazam ze religia dziecku na pewno nie zaszkodzi. Jak na poczatku pisalam nie latam do kosciola ale chcialabym ochrzcic ze wzgledu na to ze jest to sakrament i chroni dusze od zla .. :P no tak! a to ze tatus bedzie chodzil z nim do jego swiatyni to sory ale ksiedza nie powinno interesowac bo ja dziecku pokaze moja rel ( w jakis sposob dla dziecka mozna sie zmobilizowac ale mlynu tez mmu nie bede robic).Zapytalam ksiedza czy to zle ze pojde z mezem do swiatyni.Powiedzial ze nie.. a Inny powiedzial ze jak chcemy slub koscielny to maz musi powiedziec ze nie bedzie mi utrudnial wychowwania w naszej wierze. Moj maz sie dziwi dlaczego za wszystko sie placi u nas w kosciele to raz i dlaczego my chcemy tylko zeby nasza rel byla taka na 1 miejscu bo oni nie zmuszaja nikogo do zmiany nie mowia ze ich jest na 1 miejscu . Kiedys wychodzilismy ze swiatyni a on wyniosl wielki obraz zapytalam po ile a on wielkie oczy mowi ze za darmo:D za taki obraz to wiecie w dewocjonaliach slono by sie u nas zaplacilo heeh:P a moj maz powiedizal ze rodzine zalozyl i chce miec dali mu:) Wiec co do religii to mozna sie zgodzic ze u nich rel jest dla czlowieka a nie jak u nas dla kasy ..no bo taki jes kosciol i nic sie na to ni eporoadzi.. ale ludzie chcodza bo to jest nasza kultura ... Pamietam jak za malolata spodobalo mi sie u babtystow bo ktos mnie tam zaprosil -kurs jezykowy oragnizowali bo amerykance przyjechali :D Podobalo mi sie ze tak spontanicznie sie modla.. ale nie zmienilam rel.. co kultura to kultura. Teraz tez nie zmienie religii . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha101 Napisano Marzec 19, 2013 " Wiec co do religii to mozna sie zgodzic ze u nich rel jest dla czlowieka a nie jak u nas dla kasy ..no bo taki jes kosciol i nic sie na to ni eporoadzi.. " i właśnie dlatego nie chcę mieć z tym cyrkiem nic wspólnego - ale to jest moje prywatne zdanie - chcecie - chrzcijcie, chcecie - płaćcie im, chcecie - wieszajcie później na nich psy i obrabiajcie im tyłki, że zależy im tylko na kasie - wasza sprawa ja się od tego odcięłam i jestem już ponad to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość fgjghkjghkghkhj Napisano Marzec 19, 2013 OH panna nie ladnie ,zatem dowalac sie do innych.To ze ty zyjesz tak a nie inaczej to tak samo twoja sprawa. I po coc ta zawistna krytyka ? Ja tez nie mam slubu koscielnego i mam swoje powody ,ale ty pewnie nie wiesz ze ze to nie tylko wymysl rodzicow.SXCzasem zdazaja sie sytuacje,kiedy slubu niemoze byc po raz drugi ;) Twoje komentarze nie sa na miejscu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha101 Napisano Marzec 19, 2013 są jak najbardziej na miejscu - boli was, że ludzie widzą waszą hipokryzję? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_osa_ 0 Napisano Marzec 19, 2013 wredna- przeczyttaj jeszcze raz od pocztku caly watek :D bo chyba cos namieszalas sobie w tej pustej glowce :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha101 Napisano Marzec 19, 2013 ty przeczytaj - piszę tylko, ze tacy z was katolicy jak ze mnie baletnica (nie chodzicie do kościoła, nie chodzicie do spowiedzi, nie modlicie się, nie bierzecie ślubów, a za wszelką cenę chcecie chrzcić dzieci) - po prostu wybieracie sobie z wiary katolickiej to, co wam pasuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_osa_ 0 Napisano Marzec 19, 2013 wredna- wytlumacze ci po raz ostatni...czy ja napisalam ze nie chodze dokosciola??? :] Wiec nie wyskakuj mi tu z hipkryzja ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wredniucha101 Napisano Marzec 19, 2013 "Po pierwsze ze za zadko chodze do kosciola,wiec jestesmy bezboznicy i po co chcemy dziecko chrzcic? Ze nie mam slubu koscielnego...tez problem.." przecież to twoje słowa!!! (wczoraj 12:25) to, że pójdziesz parę razy w roku sprawy nie załatwia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zielony groszek bonduelle Napisano Marzec 19, 2013 wredniucha a co ty taka obronczyni kosciola? zajmij sie swoim zyciem, a nie jak wiekszosc polakow wpierdzielasz sie w zycie innych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach