Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 3 miesięczmej córki

Kiedy dziecko siada?

Polecane posty

Hej. Mamusie czy 5 miesięczne dziecko możne siedzieć?

Gość hmm....hmm...
tak po krótce, wtedy kiedy jest gotowe

Gość martula2402
Moze moja potparta poduszkami siadala jak miala 4,5

Moja koleżanka urodziła bardzo duże i grube dziecko.61cm i 4995. Mały chciał siadac jak miał 5 miesięcy i mu pępek wylazł na wierzch-go plastrowali czy tam coś mu robili-lepiej uważac,to sie chyba przepuklina pępkowa nazywa ale specjalistą nie jestem:)

Gość martula2402
O matko ale duże dziecko.a tak jesli chodzi o siadanie to indywidualna sprawa dziecka nie ma regly.znam takie co usiadlo jak mialo8,5 miesiaca

Wiem że to zależy od dziecka ale chciałabym tak mniej więcej wiedzieć.

Gość martula2402
mniej wiecej ok 5-6 miesiaca.

Gość KLASYKA NA TOPIE
Mój synek za tydzień skończy 7 miesięcy i nawet posadzony nie usiedzi sam, zaraz leci na boki. Jedynie w wanience, jak się obiema rączkami chwycie za brzegi to chwilkę usiedzi, ale dosłownie chwilkę.

Gość martula2402
to róznie bywa jak z chodzeniem,wstawaniem itd

To chyba indywidualna sprawa.... moj samodzielnie zaczal siadac jak mial 8 miesiecy.... ale to chyba przedzial ok 6-8 miesiaca... tak jak pisza, ze dziecko zaczyna raczkowac jak ma 7 miesiecyba moj zaczal jak mial 10....

Gość siedzi czy siada bo
Roznica..

Gość KLASYKA NA TOPIE
Mój nie siedzi, więc o siadaniu tym bardziej nie ma mowy :)

Gość tasia216
CO ZA BZDURY !!!DZIECKO SAMO SIADA PODPARTE PODUSZKAMI.Naprawde nie ktore matki nie maja rozumu.Dziecko wtedy siada samo kiedy nagle z lerzacej pozycji samo(bez pomocy matki czy poduszek)SIADA.Moje dziecko siadalo samo kiedy raczkowalo i wtedy sama siadala wstawala miala 7 miesiecy w 8.5 chodzila.A jakbym ja podparla poduszkami to pewnie jako niemowlak haha.U dziecka w 4 miesiacu jest elastyczny kregoslup,bardzie gumowaty,delikatny i meczenie tak dzieci(siedzi skrzywione w poduszkach)jest przepraszam ale tepe...A potem nie dziwie sie ze w mlodym wieki dzieciaki maja problemy z kregoslupem.Dzieki takim madrym mamuska

Gość zonaKraka
Mój siadał jak miał 6 mcy, siostrzenica jak miała 9. To jest różnica czy siedzi posadzone przez kogoś, czy siada samodzielnie, ja nie sadzałam wcześniej, bardziej babcia miała takie zapędy.

Gość a mój usiadł dopiero
gdy miał 11 miesięcy. Trochę późno, ale lepiej żeby dziecko późno siadło samo, niż żeby miał mu ktoś na siłę "pomagać".

moj tez pozno bo mial chyba ponad 9 mies a zaczal chodzic jak mial 13 :) a raczkował dopiero po tym jak zaczal chodzic :D i wcale nie uwazalam ze cos jest z nim nie tak wrecz przeciwnie jest okazem zdrowia :) ale moja znajoma podpierala poduszkami juz 4 mies niemowle ;/ wygladal jak literka c ale nigdy sie nie wtracam bo sama tego nie lubie :) najlpeiej jak dziecko samo sobie ustala kiedy i jak co i jak bedzie gotowe to z pozycji lezacej samo sobie siadzie :)

moja córcia siadała samodzielnie, bez żadnego podtrzymywania, jak miała 6 i pół miesiąca - cudowny to był widok, ale ona bardzo szybko wszystko zaczeła sama robić, co związane z rozwojem motorycznym, za to gadać nie chce :)

Mi terapeutka mówiła że 6 miesięczne dziecko można po troszeczkę sadzać, na krótko, jeśli bardzo leci to poczekać kilka dni i znów próbować. Żadnych poduszek nie dawać. Mojej koleżanki syn usiadł pierwszy raz mając 11,5 miesiąca. Przecież niemożliwe jest aby do tej pory dziecko było tylko leżące, więc ona go sadzała. Raczkować i stawać na nóżki zaczął tydzień później.

Gość Mniejszość z większości
moja córka tydzień temu zaczęla się podciągać do siedzenia - ale jeszcze ją na boki bierze (trzymając za bioderka i pupę jednak siedzi - ładnie trzyma plecy i głowę)..... ma 4 i pół mca - moim zdaniem to za wczesnie więc nie przetrzymuję jej w tej pozycji ani nie nakłaniam do nauki rownowagi w siedzeniu :) choć są opinie że gdy dziecko zaczyna siadać, to znaczy że już gotowe :)

Mój sam usiadł także dość późno - bo jakos w 9. miesiącu dopiero. Pierwszy raz wstał na nóżki sam 9trzymajac się łóżeczka) dopiero jak skończył 15 miesięcy, a pierwsze w miarę stabilne kroki bez trzymania postawił dopiero jak miał 19 mies. - więc dość późno w porównaniu z rówieśnikami. Ale jest jak najbardziej normalny. U różnych dzieci to bywa różnie.

Gość gość
Mam pytanie. Wszędzie jest napisane, żeby dziecka nie sadzać, jak będzie gotowe to same zacznie się podciągać do siadania, ale jest też napisane, że dziecko szybcie siedzi niż potrafi usiąść. Czyli jak siedzi jak nie potrafi usiąść a ja mam go nie sadzać? Wszystko jeszcze przede mną i nie potrafię tego zrozumieć. Druga sprawa jest taka, że dietę należy rozszerzać jak dziecko już siedzi i najpóźniej do końca 7 miesiąca. Kolejne dwie rzeczy, które mogą się wykluczać.