Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezdecydowanaaaaa

studia doktoranckie a praca - można pogodzić?

Polecane posty

Gość niezdecydowanaaaaa

Moim niespełnionym marzeniem są studia doktoranckie i kontynuacja pracy naukowej, jednocześnie pracuję zawodowo na pełen etat i po pierwsze uwielbiam tę pracę, po drugie to moje źródło utrzymania, stąd nie zrezygnuję z niej na rzecz studiów. Czy da się pogodzić obie rzeczy? Czy studia dzienne wymagają obecności na zajęciach? Jak częstej? Może trafi się wśród Was doktorant :)

Gość niezdecydowanaaaaa
tak myślałam, że tu ciężko o odpowiedź na takie pytanie :)

Gość mbmnbb
a w jakim kierunku?

Gość hjskiujd
Po pierwsze większość z piszących tu to gimnazjaliści, którzy pewnie nawet matury nie zdadzą. A po drugie, jeżeli ktoś pracuje na etacie i pisze pracę doktorską, to albo właśnie pisze, albo śpi zmęczony

Nawet trzeba to pogodzić, bo za studia doktoranckie nikt Ci nie płaci. Masz 1,5 h zajęć ze studentami, 1,5 h konsultacji tygodniowo, do tego jeden wykład i zajęcia z promotorem, które sobie ustalasz. Godziny zajęć załatwiasz sobie na popołudnie, żeby nie kolidowały z pracą, konsultacje też. A wykład masz zwykle wieczorem, przynajmniej u mnie na uczelni tak jest. Powodzenia!

Gość niezdecydowanaaaaa
wiem, liczyłam na łut szczęścia ster na informatykę!

Gość niezdecydowanaaaaa
nie jestem przekonana czy faktycznie uczelnia byłaby taka elastyczna?

Gość niezdecydowanaaaaa
tylko jeden wykład? niemożliwe

Gość stasiivjjhhh
Ja nie jestem doktorantem,. ale u mnie na uczelni doktoranci mają dużo więcej niż 1,5 h zajęć ze studentami. A doktoranci nie dostają jakichś pieniędzy? Wiem że kiedyś dostawali ok. 1000 zł miesiecznie

Gość niezdecydowanaaaaa
co to jest 1000 zł? a i te 1000 zł to tylko dla wybranych

Nie powiem na moim przykladzie, ale na znajomych. W moim kolegium doktoranckim sporo osob jest zatrudnionych w katedrze u naszego szefa na kawalek etatu (Szefu jest historykiem). Natomiast kumpel ze studiow magisterskich jeszcze (prawo), ktory zostal na macierzystej uczelni, godzi kilka rzeczy: studia doktoranckie, aplikacje i jeszcze jest radnym. Czyli chyba mozna :)

Od tego roku już nie dostają. Ja mówię jak to wygląda u mnie. Mało etatów jest, małe szanse na zostanie na uczelni, nie ma kasy. I studia doktoranckie nie polegają na chodzeniu na zajęcia, tylko na pisaniu tekstów i występowaniu na konferencjach. Taka prawda. Pracę doktorską zaczyna się pisać pół roku przed obroną.

Gość niezdecydowanaaaaa
Nie zależy mi by za wszelką cenę zostać na uczelni, jako studentka angażowałam sie naukowo i tęsknię za tym, to była moja pasja i tak to traktuję - jako pasję.

No to spokojnie pogodzisz to z pracą. Studia to minimum godzin, najwięcej czasu się poświęca na publikacje. Działaj w takim razie

Gość niezdecydowanaaaaa
Ciekawi mnie: 1. czy zajęcia są obowiązkowe (zakładam że jednak będą odbywać się w niepasujących mi godzinach) 2. ile czasu poświęcasz tygodniowo na badania (a to z ciekawości :))

Gość niezdecydowanaaaaa
pisząc zajęcia mam na myśli wykłady, których będę słuchaczem

Wykłady są zwykle o 16.30 i o 18 - są obowiązkowe. 2. nie mam na to czasu. Najwięcej czasu poświęcam na przygotowanie się do zajęć. A resztą się będę przejmować na 4 roku, przed obroną.

Gość niezdecydowanaaaaa
to po co robisz doktorat skoro nie interesuje cię praca badawcza? :O

Gość doktorantka0000000000000
Rozpoczynam stacjonarne studia doktoranckie. Plan zajęć wygląda bardzo pozytywnie. Co 2 tyg w pt i sb. Spokojnie można pogodzić studia dokt. z pracą. Wystarczy mieć odpowiednią motywację i organizację.