Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona przyszla mama

Brak brzucha w ciąży:(

Polecane posty

Hej.dziewczyny jestem w 11 tygodniu pierwszej ciazy ostatnia wizyte u gin mialam w 7 tygodniu nastepna mam w 12 moim.zmartwieniem jest zupelny brak brzuszka,nie jestem jakas super szczupla waze 60 kg /170 ostatnio schudlam 3kg bo caly czas mecza mnie mdlosci i brak apetytu.Czy to normalne ze na tym etapie ciazy brzuszka jeszcze nie widać?rano jest zupelnie plaski,wieczorem troche wzdety:(

często brzuszek pokazuje się dopiero w 2 trymestrze. Nie masz się czym przejmować.

Gość u mnie już troszke było widac
ale np. moja koleżanka była płaska do 6 miesiąca ciąży

Bardzo normalne, mi w pierwszej ciazy to było widać chyba w 5 miesiącu jeszcze masz troszkę czasu :) głowa do gory

u mnie brzuch zaczal byc widoczny ok 12tyg, narazie nie martw sie na zapas,!!!:) im dluzej szczupla jestes tym lepiej:P

Gość jeszcze nie panikuję
Nie przejmuj się. U mnie brzuch zaczął rosnąć dopiero pod koniec 6. miesiąca. Teraz jestem w 8. a przytyłam w porywach do 3kg i mam brzuch taki jak większość kobiet w trzecim miesiącu. Jeszcze brzuch może ci "wystrzelić" i nadrobić, a wtedy będziesz narzekać na jego ciężar i bolący kręgosłup ;) Często tez wielkość brzucha zależy od położenia płodu - jak jest z tyłu, bliżej kręgosłupa to dziecko musi więcej urosnąć aby było coś widać. Tyłozgięcie macicy też się do tego przyczynia.

Dziekuje wam za słowa otuchy:)To nie tam ze chciala bym miec juz wielki brzuch tylko nie widzialam dziecka na usg juz miesiac i dlatego sie martwie bo caly czas wmawiam sobie ze moze.to byc poronienie zatrzymane juz mam czarne mysli.No ale piersi mi.urosly ciagle pobolewaja raz mniej raz wiecej no i ten jadlowstret a wczesniej.to bylam niezlym lasuchem ,te dolegliwosci tez chyba powinny swiadczyc o dobrze rozwijajacej.sie ciazy prawda?Mam dosc szerokie biodra moze to tez ma z.tym malym brzuszkiem jakis.zwiazek.Usg dopiero.za tydzień:(

Gość Majówka_2013
Tydzień to niedługo. Ja czekałam 3 miesiące (właśnie w tym czasie gdy brzuch w ogóle mi nie rósł). A rozmawiałaś z mamą/siostrą jak to u nich wyglądało? To też bywa rodzinne. U mnie i mama i siostra w każdej ciąży dokładnie tak samo miały - brzuch bardzo późno rósł, mało tyły i w ciągu kilku dni po porodzie brzuch się zapadał.

Gość majówka ty 3
mce na co czekałas na wizytę u lekarza? Normalna jesteś? 11 tydzien to jeszce wczesnie, u mnie tez sie tak zaczynało niby płaski, niby wzdęcia, a potem nawgle wyskoczył, najpierw po dłuższym leżeniu uwidaczniała mi się taka "piłeczka", poza tym brzuch nie ma ciągle równej wielkości, raz jest wiekszy, raz mniejszy, itp...w 6 mcu nadal nie mam wielkiego brzucha jak leżę, choć w ciuchach , nie oszukam już że nie jestem w ciąży...

Gość Majówka_2013
Do osoby powyżej: nie napisałam, że czekałam trzy miesiące na wizytę tylko na samo USG, bo pomiędzy dwoma genetycznymi USG jest właśnie 3 miesiące różnicy (to są te obowiązkowe koło 18. tygodnia i potem 30). W tym czasie co miesiąc normalnie chodziłam na kontrole i miałam robione wszystkie badania razem ze sprawdzaniem tętna płodu.

Gość envelopa
Miałam taką koleżankę na studiach - bardzo chuda o chłopięcej sylwetce. Kiedyś powiedziała mi, że jest w ciąży. Pogratulowałam i zapytałam, który to tydz. A ona na to, że 20. Popatrzałam na nią i nie mogłam uwierzyć. Jak się tak dobrze przyjrzeć to może miała coś co wyglądało na lekkie wzdęcie, ale na pewno nie na ciążę i to 20tygodniową. A syna potem urodziła 4kg. Wszystko zależy od kobiety ;)

Ja zaczęłam dziś 17 tydzień i jeszcze nie mam brzuszka - no może trochę 'wyskakuje' wieczorem. W sobotę byłam na imprezie w moich ulubionych obcisłych spodniach (takich błyszczących, udających skórzane) i nic nie było widać. Koleżanki wogóle się nie domyśliły - dopiero jak powiedziałam, że teraz nie piję winka:) Ja się tym nie martwię i akurat się cieszę, że mogę chodzić w swoich normalnych ciuchach i jeszcze nic nie przytyłam. Mam czas. Poza tym w pierwszej ciąży tak jest, że później widać i to normalne. Jeszcze urośnie i będziemy tęskniły za płaskim brzuszkiem:)

Gość aksjKAJSJAksjH
U mnie brzuch zaczął powolutku wychodzić od 16 tyg, wcześniej nic kompletnie, spokojnie mogłam latać w stroju po plaży nic nie było widać, od 16 tyg powolo coraz większy a potem pod koniec ciąży był ogromny w pierwszych 3 mies schudłam 3 kg a ogólnie w ciąży przytyłam 12kg potem po urodzeniu wszystko wróciło do normy i byłam tak ajak przed urodzeniem, oprócz piersi bo mi obwisły od karmienia a karmiłam 1 rok

U mojej siostry dopiero w 6 miesicy zaczol byc widoczny brzuszek, a urodziła córeczke prawie 4 kg i 57 cm.

Gość gość
20 tydzien, mieszcze się w rurki sprzed ciąży, nic nie przytulam i nic nie widać. Tylko piersi większe:p

Gość gość
Nie martw się, często jest tak, że w I trymestrze nie ma brzucha a kilogramy spadają. W II brzuch rośnie najszybciej. Czasem z tygodnia na tydzień jest większy. U mnie w 12 tyg. ani w pierwszej, ani w kolejnej ciąży nie było nic brzuszka więcej. Teraz jestem w 17. i już si trochę pojawił. Jak założę ubrania bardziej przy ciele, to widać. W luźnych nie widać. W pierwszej ciąży na tym etapie praktycznie nie miałam nic widoczne. Wtedy kupiłam nowe spodnie dopiero w 6. miesiącu a teraz już muszę zakładać luźniejsze w 4. Niestety pierwsza ciąża osłabiła mięśnie brzucha (pod koniec miałam ogromny) i jeszcze zakończyła się cesarką, więc teraz widać i czuć brzuszek dużo szybciej.

Gość gość
11 tydzień to bardzo wcześnie. Ja spodziewam się obecnie trzeciego dziecka. Nigdy w ciazy nie mialam nakiegoś ogromnego brzucha, mimo ze w kolejnej ciązy to niby widac szybciej i wiekszy, bo mięśnie slabsze niz za pierwszym razem. Obecnie jestem w 19 tygodniu i w obciaslych ubraniach, czy nago, owszem widać, ale w luznej bluzce, czy swetrze jeszcze mało się odznacza.