Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaskanordycka

Może głupie pytanie... błonnik a tabletki antykoncepcyjne????

Polecane posty

Gość kaskanordycka

Witam, ostatnio przeczytałam, że biorąc tabletki antykoncepcyjne powinno się uważac na błonnik, i że po posiłku bogatym w błonnik nalezy zrobić 2h odstępu. Tak sie zastanawiam czy chodzi tylko o duże dawki błonnika czy w ogole o jego zawartosc bo wiekszosc produktow zawiera w sobie blonnik, np maliny, orzechy, chipsy czy bułki pszenne... i czy powinno się je wykluczyc?

Gość kaskanordycka
proooooooooooooosze o odpowiedz.

Gość bohaterkamaturalna
jakieś bzdury przeczytałaś ;) bierz tabletki regularnie zawsze mniej więcej o tej samej godzinie i będzie dobrze. błonnik nie opóźnia ich wchłaniania.

Gość kaskanordycka
"Pamiętaj również, że jeżeli cierpisz na chorobę przewlekłą lub stosujesz np. tabletki antykoncepcyjne nie powinnaś spożywać produktów z dużą zawartością błonnika razem z lekami, ponieważ może on osłabić ich działanie. Najlepiej, jeżeli na dwie godziny przed zażyciem tabletki i dwie godziny po jej połknięciu będziesz unikać tego typu produktów."

Gość kaskanordycka
mi się wydaje, że chodzi tu o końskie dawki błonnika, bo przeciez nie mozna byloby nic jesc przy braniu tabletek prawda?

Gość xkdhf
te z wydaje i mi się, że chodzi o jakieś duże dawki... przy normalnym odżywianiu powinno być ok. przecież lekarz by Cię ostrzegł

Gość alinka1234567
podobno nie powinno się łączyć błonnika z tabletakmi anty.

Gość gość
Możliwe,że dlatego ponieważ błonnik przyspiesza pracę jelit i spora jego ilość może doprowadzić do częstych wypróżnień.