Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elissa de Minoque

rytuał spowiedzi indywidulanej obraża mnie jako wolną jednostkę, a was ?

Polecane posty

Gość Elissa de Minoque

kościół katolicki wymyslił coś absurdalnego i strasznego - spowiedż indywidualną. To coś co jest nie do przyjęcia, szcególnie we współczesnym świecie. To zamach na wolność, to zamach na intymność. Jak ktoś kto nie jest w stanie w ciągu kilku minut zrozumieć całego skomplikowania cudzego losu może żądać całkowitego obnażenia się wszystkiego co w nas tkwi. I jeszce wydania jakiejś tego oceny. Spowiedź to katolickie barbarzyństwo. Katolicyzm powinien zrezygnować z tego obraźliwego rytuału. To nie tylko moje zdanie, o tym dyskutują telolodzy i filozofowie. Oczywiście beton katolicki nie chce zrezygnoiwać ze śpowiedzi indywidualnej ale jeśli przestaniemy sie spowiadać będzie musiał zrewidować swoje stanowisko.

a wiesz ze w pierwszych wiekach spowiedz była przy wszystkich ludziach w kosciele

własnie jestem przed spowiedzią Wielkanocną i... gdybym nie szanowała rodziców, którzy są wierzący i praktykujący(i na pewno bym ich zawiodła, gdybym nie poszła), myśle, ze do spowiedzi bym nie poszła, bo jak facet, który niejednokrotnie robił rzeczy gorsze ode mnie, może mnie rozgrzeszyć? No prosze... spowiedz jest tylko po to, zeby księża mieli tematy na kazania. Jestem jak najbardziej na spowiedzia powszechną...na pewno bedzie bardziej szczera

Gość paserboży
w protestantyzmie jest spowiedź ogółna ale to nie zanczy, że każdy słyszy grzechy innych. I tak powinno być. Protestanci szanują jednostkę, a katolicyzm władzę, szczególnie własną na owieczkami.

Gość Pastafarianin Polski
"w pierwszych wiekach spowiedz była przy wszystkich ludziach w kosciele " nawet jesli to prawda to jak to się ma do człowieka po 2000 lat, po Oświeceniu, Rewolucji Francuskiej i Rewolucji Naukowej ? Co ma człowk starożytności do człowieka współćzesnego ? Odopwiadam - nijak. Jesteśmy inni, jesteśmy samodzielnie myślący, mamy naukę,

Gość szmieszne opowiastki
a jeszcze jak natrafisz na ks głupka niedojrzałego to zostaniesz komiczną postacią z kreskówki

Gość wredniucha101
po co robicie coś wbrew sobie? przecież jesteście wolnymi ludźmi

który niejednokrotnie robił rzeczy gorsze ode mnie, może mnie rozgrzeszyć? oczywiscie ze moze bo dostał moc od jezusa i to jezus jest od sądzenia poszytaj sobie glorie pole trafiona piorunem lub słowa jezusa do faustyny http://www.misje.diecezja.kalisz.pl/Faustyna/Slowa.htm Chrystus zagwarantował Apostołom i ich następcom nieomylność w sprawach nauczania gdy powiedział: "Kto was słucha, Mnie słucha, a kto wami gardzi Mną gardzi, lecz kto Mną gardzi, gardzi Tym, który Mnie posłał" Łk 10;16Jezus powiedział: "Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata" (Mt 28 19-20). Jak widzimy sam Chrystus mówi, że będzie ze swoim Kościołem przez cały czas. A to, że Kościół istniał już za czasów apostolskich czytamy w Dziejach Apostolskich: "A Szaweł niszczył Kościół, wchodząc do domów porywał mężczyzn i kobiety i wtrącał do więzienia" (8,3). Pod Damaszkiem Św. Paweł usłyszał słowa: "Szawle, Szawle, dlaczego Mnie prześladujesz?". Na pytanie: "Kto jesteś Panie?" usłyszał odpowiedź: "Ja jestem Jezus, którego ty prześladujesz" (Dz 9, 4-5). Dlaczego Jezus nie zapytał Szawła: Dlaczego prześladujesz Moich wyznawców lub Mój Kościół, lecz "dlaczego Mnie prześladujesz"? Jezus utożsamia się z Kościołem, z prześladowanymi chrześcijanami, jako że to są Jego członki. Kościół - to Jezus - Mistyczne Jego Ciało, którego należy miłować i troszczyć się o Jego wzrost i świętość. http://www.effatha.org.pl/apologetyka/konstantyn.htm

Gość trzeba wiedzeić do kogo mozna
Mam zaufanego ks :) i spowiadam sie równiez przez skype i tel

Gość Loretanka2013
rodzice oczekują, że na ich mszy żałobnej przyjmę komunię ale ja nie potrafię się wyspowiadać. Dla mnie spowiedż to rodzaj samobójstwa. Oczywiście, nie fizycznego ale psychicznego. A JA CHCĘ ŻYĆ !

A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane (J 20,21-23). Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej (1 Kor 11:27). mnie to przypomina spowiedzw kosciele jest odpuszczanie grzechuw lub nie zwłaszcza jak nie ma zalu za grzechy lub mieszkaja razem przed slubem

spowiiedz to jest kompiel w krwi chrystusa a ty lubisz zyc jak swinia w gnoju i taka dusza czysta po spowiedzi otwiera sie na anioły a pozatym taka dusza jest drugim chrystusem

Gość LiberalnyJakCholera
spowiadanie się to rezygnowanie z samego siebie, to roztapianie się w masie katolickich owieczek. To rezygnowanie z wolności i stawanie się niewolnikiem Watykanu.

Gość papageno-mason
merkaba , jesteś przedstawicielką integryzmu katolickiego i bezrefreksyjną funadamentaliską religijną. Wyrzucasz z siebie formułki, które kler sączył ludziom do uszu przez wieki, aż zatruł ich nieodwracalnie.

"trzeba wiedziec do kogo mozna", to też prawda. W sumie w swoim zyciu (mam 25 lat) tylko raz jedyny trafiłam na ksiedza, który faktycznie tak mnie wyspowiadał, ze w sumie doradzil, i to bym powiedziala bardziej jak facet, nie jak ksiadz, jestem mu za to wdzieczna, bo podjełam wtedy wazna decyzje, dzieki ktorej moze teraz jestem sama, ale przynajmniej nie nieszczesliwa w zwiazku. Tak czy inaczej, oprócz tej jednej sytuacji trafiam na ksiezy, ktorzy wszytskim w kolejce daja ta sama pokute, podczas spowiedzi, gdy tylko usysza słowa "wiecej grzechow nie pamietam" zaczynają "uświadamiac" i pukają w konwesjonał, na znak ze delikwent ma już sobie pójsc...

Aniołowie Stróże mają również za zadanie bronić waszego życia. Jak liczne i podstępne są zasadzki z:astawiane każdego dnia na was przez złe duchy, by doprowadzić dusze do wiecznego potępienia. Ich działanie bardzo się obecnie nasiliło poprzez środki masowego przekazu, takie jak prasa i telewizja. Podstępnie i przebiegle propaguje się zło pod pozorem dobra; grzech jako doświadczenie osobistej wolności; przekraczanie Prawa Bożego jako nową zdobycz biednej, zepsutej ludzkości. Jakże silne i stale są ataki złych duchów. Usiłują one zadać wam cios, godząc nawet w wasze życie fizyczne przez wypadki, nieszczęścia, zamachy, choroby, klęski, przemoc, wojny, rewolucje. Waszym Aniołom Stróżom zostało powierzone zadanie chronienia was we wszystkich tych nieszczęściach, strzeżenie was przed tymi zasadzkami oraz doprowadzenie do życia, dzięki ich niezawodnej i mocnej opiece. Aniołowie Stróże mają za zadanie walczyć razem z wami w tej samej bitwie, abyście odnieśli zwycięstwo. W wielkiej próbie, która właśnie nadeszła, jeszcze silniejsza i bardziej krwawa staje się walka pomiędzy Niewiastą obleczoną w słońce a czerwonym Smokiem, pomiędzy siłami zła i dobra, pomiędzy Chrystusem i Antychrystem. Ta bitwa rozgrywa się przede wszystkim na płaszczyźnie duchów: duchy dobre przeciw duchom złym; Aniołowie przeciwko demonom; święty Michał Archanioł przeciw Lucyferowi. Jesteście uwikłani w wielką walkę, która nieskończenie przekracza wasze siły. Powinniście więc być szczególnie złączeni z Aniołami, Oni są wam bliscy w tych zmaganiach i posiadają ogromną moc w tej bitwie. Pomagają wam walczyć i prowadzą was do pewnego zwycięstwa. a tu jest jak kontaktować się i jakie warunki trzeba spełnić Św. Michał Archanioł: Bracie, muszę ci wyjaśnić co do sposobu komunikowania się z nami. Nie jest to takie trudne, jak tobie i innym może się wydawać. Wystarczą twoje pragnienia i zwykła prośba, a nasza uwaga zwrócona jest ku wam. Potrzebne są główne warunki: wiary, pokory, ufności, a przede wszystkim łaski. Jasnym j est, że człowiek przez grzech wyłącza się automatycznie z obcowaniem świętych i nie nawiązuje z nami kontaktu. Bracie mój, ale z naszej strony, gdy widzimy u was konieczne usposobienie, nie ma żadnej trudności. Właśnie ja czekałem i chciałem przyjść

Gość wyspa szczawiu
W spowiedzi indywidualnej kryje się wielka mądrość. Pan Bóg chce pomóc ludziom, ale Bóg zwykle działa przez innych ludzi - w tym przypadku przez księży w konfesjonale. Żeby ksiądz mógł pomóc coś osobie, która się spowiada, musi znać jej grzechy, wiedzieć jakie ta osoba ma problemy. Wtedy może takiej osobie coś doradzić, może np. rozwiać jakieś jej wątpliwości. Poza tym usłyszeć w imieniu Boga "odpuszczam tobie grzechy, idź i nie grzesz więcej" - bezcenne.

Gość Sofijka Podolska
nikt nie ma prawa sądzić drugiego, nawet kapłan. Zamierzam bojkotować spowiedź katolicką.

nie jeden tak muwił ale jest odwrotnie ja sie nawruciłem 3 lata temu i to samo was czeka chyba ze wolicie piekło i cierpienie macie wolny wybór

Gość winnypeg
Jeżeli Cię to "obraża" to się nie spowiadaj.A najlepiej wypisz z Kk i po kłopocie.Nie rozumiem celu w jakim piszesz te skargi na forum?

Gość Sofijka Podolska
"W spowiedzi indywidualnej kryje się wielka mądrość. Pan Bóg chce pomóc ludziom ..." a co ma Bóg do klechy siedzącego w konfesjonale ? Na przykład do takiego abp. Flaszki ? Nie róbmy jaj. Spowiadać przed Bogiem należy się ale przed człowiekiem w czarnej sukience odzierać się z intymności sensu nie widzę.

Gość eeee nie wiem co to spowiedz
wiec malo mnie to interesuje

ludzie dziwnie postrzegają ten sakrament, jest to też oczywiście niemała wina księży, spowiedź POMAGA, nie upokarza, upokarza przed Bogiem, ale to przecież kompletnie co innego. a wypowiedzi typu "po co robicie coś wbrew sobie" trochę mnie przerażają, mam wrażenie, że piszą to małe dzieci:)

Sofijka Podolska przeczytaj cały temat myslisz ze ksieza nic innego do roboty nie maja tylko waszych głupot słuchac jak on słucha tych samych grzechów n raz postaw sie w jego miejscu czy ty bys wytrzymała zwłaszcza z starymi babciami jak ktos napisał na dole ta gazeta stala sie brukowcem Uwielbiam tę liberalną myśl... Spowiedź jest be, ale aborcja nie jest wulgarnym gwałtem na osobie

Gość wyspa szczawiu
"nikt nie ma prawa sądzić drugiego, nawet kapłan." Nawet nie wiesz na czym polega spowiedź... Kapłan cię nie sądzi, tylko odpuszcza ci grzechy. Nie wydaje wyroku, tylko zadaje pokutę (zwykle nieproporcjonalnie małą do popełnionych grzechów).

Do MARKEBA: "spowiiedz to jest kompiel w krwi chrystusa a ty lubisz zyc jak swinia w gnoju " xxx 1. co to jest kOMpiel? 2. za czasów pierwszych chrześcijan istniała jedynie spowiedź powszechna 3. spowiedź indywidualną wymyślił Krk, żeby mieć władzę nad możnowładcami i sferami rządzącymi, które chciał od siebie uzależnić. 4. MARKEBA, stworku: nie ośmieszaj się.

to nie ksieza ustanowili spowiedz tylko jezus spowiedz uszna jest dopieo od 8 wieku z wczesniej wychodziło sie na srodek i na głos muwiło swoje grzechy to jest dopiero trałma gdy słucha sasiad a ty musisz ze ukradłes sasiadowi mlotek czy zabiłes jego psa

Spowiedź pomaga? Nie wiem komu. Mi nigdy nie pomogła. Czułam się po niej gorzej, niż przed nią. Natomiast znacznie lepiej się czułam po spacerze w lesie, kiedy w spokoju i z daleka od zasypiającego w konfesjonale księdza mogłam sobie pogadać z Instancją Wyższą. xxx Nie potrzebuję pośredników. Zwłaszcza takich, którzy udają duchownych.