Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elissa de Minoque

rytuał spowiedzi indywidulanej obraża mnie jako wolną jednostkę, a was ?

Polecane posty

Nie samym czekaniem żyje człowiek gołąbko. Zacznij robić pożytek z własnych synaps, bo póki co wieczne wyładowania w tym rejonie nie przynoszą ci pożądanego ukojenia :)

tylko od dziecka wychowuje sie ludzi w psychicznym przymuszeniu do pewnych zachowań x a co to znow za podmiot zbiorowy? wychowujesz dzieci w takim yyyy "przymuszeniu" (co to kurwa jest za slowo ?) czy moze ty bylas wychowana w tym no, przymuszeniu? teraz rozumiem, jestes dorosla i czujesz sie przymuszona???

Gość nie wiem jak długa
I co z tego ?? Wybór tak nalezy do ciebie :)

można decydować się na katolicyzm z wszystkimi konsekwencjami a można też się odwrócić na pięcie i mieć w dupie x no wreszcie! o to wlasnie chodzi x to nie ma innych religii? nie ma ateizmu? o co kurwa biega takim narzekaczom i cierpietnikom?

No jasne, że mozna. Ale człowiek jest tak skonstruowany, że od dziecka szuka i pyta i chciałby zrozumieć. Bezmyślne odtwarzanie czynności nie przynosi chwały KK.

Gość nie wiem jak długa
Powinniście być szczęśliwi My mamy WYBÓR HURRA anie narzekać i szukać igły w sianie

Gość ola wio
ej... ja wychowuję dziecko bez żadnych imperatywów, jak dorośnie i pomyśli, to sobie wymyśli c dla niego najlepsze

Gość a może stąd coś
wiecie, to nie jest tylko tak, że ludziom się coś w KK nie podoba (tylko idiota nie ma własnego zdania i zdanie pierwszego lepszego pana w czarnym ubraniu traktuje za wyrocznię) ale także kler sobie wybrał to co mu wygodne. Jezus nic nie mówił ani o indywidualnym wygadywaniu grzechów, ani o antykoncepcji, ani o mieszkaniu ze sobą przed ślubem - a tu sobie kler wymyśli co mu wygodnie żeby sterować ludźmi i my MUSIMY to akceptować a co więcej MUSI nam się to podobać, bo w KK nie mamy prawa mieć zdania. Mówicie, ze ksiądz podczas spowiedzi nie osądza? Jak to nie skoro DECYDUJE kto dostanie rozgrzeszenie a kto nie - to jest jednak osąd. Wierzę w Boga, Bóg dał mi rozum, z którego korzystam także przy ocenie funkcjonowania instytucji jaką jest Kościół.

Gość przewrotna dusza
ja opowiadam księdzu o tym jak robię to z chłopakami i to dość szczegółowo:D mam takiego jednego upatrzonego księdza,który jak mnie widzi przy konfesjonale to się bardzo szeroko uśmiecha:P;)

Gość zawsze gdy rozmawia się na
temat religii pojawia się akcyjna - zs , miszcz, iftar, ola itd. zaczyna się wyszydzanie i trolowanie . taka rola ?

Gość ola wio
o nie, ja nie zawsze :-)

'pamiętam ten stres jak byłam mała w związku z chodzeniem do spowiedzi.... brrrr przed ślubem też trzeba obowiązkowo okłamać księdza, że ostatni raz u spowiedzi się było najdalej pół roku temu a fuj ' to do ciebie olu , bo akurat to mnie zaciekawiło - nikt nie kazał ci ' obowiązkowo okłamać księdza ' swoje urojenia przypisujesz temu że trzeba było 'obowiazkowo' okłamać ja rozumiem , że nie lubisz kk , ale dlaczego kłamiesz ?

Gość ola wio
weź to potraktuj z pewnym luzem niestety ludzie w czasie spowiedzi nie zawsze mają odwagę się przyznać kiedy ostatni raz byli, albo po prostu nie pamiętają

Gość ola wio
poza tym bardzo lubię kk, mam trochę wiedzy w tym temacie i dlatego się wypowiadam wiedza jednak nie równa się wiara

odebranie wolnosci to wlasnie brak wyboru fakt, ze mozna sie spowiadac- ale nie trzeba- to wyraz wolnosci jednostki i jej prawa do wolnego wyboru a to, ze ktos jest cholernym konformista, kieruje sie opinia publiczna i zmusza sie, 'bo wypada, bo co powiedza, bo panstwo katolickie' etc - to juz nie moj problem.

13:50 [zgłoś do usunięcia] ola wio poza tym bardzo lubię kk xxxx a ja lubie zupe krem brokulowa :)

Gość ola wio
parasolkom jak dla ciebie

ja jakbym była niewierzacą - nie angażowała bym się jakieś w ataki na inne religie , wyznania , no chyba , że jakiś ksiądz mnie molestował :( a tu po prostu panuje ideologiczna nagonka pewnego środowiska , do którego należą dawni katolicy , oklamujący np. podczas spowiedzi ateista nie wierzy i daje żyć innym !!! a ta cala spółka po prostu tu jest do atakowania , prowokowania i wyszydzania ! może także wezmą się za atakowanie islamu i jego zwyczajów , jak tacy odważni ???

swoje urojenia przypisujesz temu że trzeba było 'obowiazkowo' okłamać x x a co to za argument z tymi urojeniami???

Gość
Ale kto kogo i gdzie wyszydza???

Gość ola wio
Mysłałam kiedyś nawet żeby zostac zakonnicą, ale jak usłyszałam w telewizji co się tam dzieje, to sobie odpuściłam :)

Gość taki jeden facet 28
zawsze gdy rozmawia się na Ja np jestem bardziej teistą ,ateistów uważam na poziomie, równym jak zagorzały katolik ,gdyż obie strony nie myślą i mają skrajne poglądy z klapkami na oczach. Spowiedź sama w sobie jest śmieszna i niema nic wspólnego z wiarą w Boga to jest wymysł ludzki najprawdopodobniej stworzony w celu kontrolowania wiernych. Dzięki temu taki ksiądz w dawnych czasach wiedział co się święci ,ale kiedyś to miało nawet sens bo większość ludzi trzeba prowadzić za rączkę inaczej by była anarchia

Gość njun niezalogg
a może to poszukujący? if, będzie znała odpowiedni fragment, gdzie mowa o tym, z Bogu droższy jest grzesznik co sie nawrócil niz taki od zawsze bogobojny, no to slynne o zblakanych owieczkach, skleroza...

Gość Sass
A wiedziałeś że około 70 % naukowców to ateiści. Nie wiedziałeś, bo oni się tym nie szczycą ani o tym nie mówią

Ojej... łącze się z tobą gołąbku w bólu istnienia :)

ale zdajesz sobie sprawe ifka jak kretynsko brzmi twoja odpowiedz? :-) a moze powinienem powiedziec - w sumie to odpowiedzialas na swoim stalym poziomie