Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elissa de Minoque

rytuał spowiedzi indywidulanej obraża mnie jako wolną jednostkę, a was ?

Polecane posty

Ezech. 34:12-24 12. Jak pasterz troszczy się o swoją trzodę, gdy jest pośród swoich rozproszonych owiec, tak Ja zatroszczę się o moje owce i wyratuję je z wszystkich miejsc, dokąd zostały rozproszone w dniu chmurnym i mrocznym. 13. Wyprowadzę je spomiędzy ludów i zbiorę je z ziem; przyprowadzę je znowu do ich ziemi i będę je pasł na górach izraelskich, w dolinach i na wszystkich równinach kraju. 14. Będę je pasł na dobrych pastwiskach i ich błonie będzie na wysokich górach izraelskich. Tam będą odpoczywać na dobrym błoniu i będą się paść na tłustych pastwiskach na górach izraelskich. 15. Ja sam będę pasł moje owce i Ja sam ułożę je na ich legowisku - mówi Wszechmocny Pan. 16. Będę szukał zaginionych, rozproszone sprowadzę z powrotem, zranione opatrzę, chore wzmocnię, tłustych i mocnych będę strzegł, i będę pasł sprawiedliwie. 17. Do was zaś, moje owce, mówi Wszechmocny Pan: Oto Ja rozsądzę między owcą a owcą, między baranami i kozłami. 18. Czy nie dość wam tego, że spasacie najlepsze pastwisko, ale jeszcze resztę waszego pastwiska depczecie swoimi nogami, pijecie czystą wodę, ale jeszcze pozostałą resztę mącicie swoimi nogami? 19. I moje owce musiały paść się na tym, co zdeptały wasze nogi, i pić to, co zmąciły wasze nogi. 20. Dlatego tak mówi do nich Wszechmocny Pan: Oto Ja sam rozsądzę między owcami tłustymi a owcami chudymi. 21. Ponieważ odepchnęliście wszystkie słabe bokiem i plecami i odtrąciliście je swoimi rogami, aż wypchnęliście je na zewnątrz, 22. Dlatego wyratuję moją trzodę i już nie będzie łupem. Rozsądzę między owcą a owcą, 23. Ustanowię nad nimi jednego pasterza, mojego sługę Dawida, i będzie je pasł; będzie je pasł i będzie ich pasterzem. 24. A Ja, Pan, będę ich Bogiem, a mój sługa Dawid będzie księciem wśród nich - Ja, Pan, to powiedziałem. (BW)

Gość Mirodow
Nie masz obowiązku bycia katolikiem/chrześcijaninem, to Twoja wolność, jak nie chcesz to nie musisz należeć do tej wspólnoty, ale jak się decydujesz to "zgadzasz się na wszystkie warunki umowy"

Gołabku mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że nie interesuje mnie twoja opinia na mój temat :)

Mirodow tak nie do końca. Zdecydowana wiekszośc katolików została ochrzczona w pierwszych miesiącach życia. Pytania przyszły dużo dużo później.

Gość njun niezalogg
akurat chodzilo mi o ten fragment z Ew. Łukasza: „Któż z was, gdy ma sto owiec, a zgubił jedną z nich, nie zostawia dziewięćdziesięciu dziewięciu na pustyni i nie idzie za zagubioną, aż ją znajdzie? Tak samo w niebie większa będzie radość z jednego grzesznika, który się nawraca, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują nawrócenia

Mat. 18:12-14 12. Jak się wam wydaje? Gdyby jakiś człowiek miał sto owiec i jedna z nich zabłąkałaby się, czyż nie zostawi w górach dziewięćdziesięciu dziewięciu i nie pójdzie szukać zabłąkanej? 13. A jeśli mu się uda ją odnaleźć, zaprawdę powiadam wam, że się z niej bardziej raduje niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu, które się nie zabłąkały. 14. Tak też nie jest wolą Ojca waszego, który jest w niebie, aby zginął jeden z tych małych. (BW)

Gość njun niezalogg
o to to.

Gość njun niezalogg
ora et labora

Gość zawsze gdy rozmawia się na
chciałam się zapytać protestantów , jak to jest z tą spowiedzią powszechną , ale czytam i czytam , a tu się robi zwykła anytykatolicka nagonka tych samych osób , tym razem na sakrament spowiedzi . spowiedż powszechna - czyli wyznanie grzechów , ale komu i kto to ma odpuścić ? wg. Ewangieli to kapłan odpuszcza ( komu odpuścicie są im odpuszczone . komu zatrzymacie sa im zatrzymane ) a więc jeżeli ktoś ma naprawdę poważny grzech , typu zabójstwo , oszustwo które popełnione świadomie doprowadziło do plajty kogoś i dalej jest czynione ... w katolicyżmie kapłan może nie odpuścić w takich przypadkach , a w protestantyżnie , wg. schematu takiej spowiedzi - odpuszczający pastor nic nie wie czy protestanci wcześniej informują pastora ?

merkaba, taka z ciebie katoliczka a nie wiesz, że jedymym posrednikiem do boga jest jezus? A nie jakis kiecak? Żaden ksiądz, czy to papiez czy zwykły proboszcz nie ma możliwości posredniczenia. Więc ta wasza spowiedź to pic na wodę fotomontaż

Gość a może stąd coś
zs - o to że ktoś wcześniej pisał o tym, że to nie ksiądz (niejednokrotnie sam mający 100 razy więcej grzechów od spowiadającego się) rozgrzesza tylko Bóg - ale widać, że przecież wcale nie, bo może Bóg by wybaczył a ksiądz ma kaprys i nie wybaczy. Z resztą co ksiądz to też inne opinie (np co do mieszkania przed ślubem razem) A to wcale nie jest tak w całym katolicyźmie, że spowiedź tak wygląda... tylko w Polsce jest aż taki konserwatyzm i chęć władzy...

u nas - czyli u protestantów :) nie wyznaje sie grzechów pastorowi . Nie wyznaje ise grzechów człowiekowi , no chyba ,ze ktoś potrzebuje porozmawiać z kimś dojrzałym w wierze ,żeby czy to wyznać taki grzech czy o nim porozmawiać czy razem ise pomodlić . Ale jest to dobrowolna decyzja każdego człowieka.

Gość sieben raten za armaten
ZS zamiast za każdym razem udowadniać prze kilka stron jaki jesteś moze po prostu walnij se w stopke: ­ "Mizogin, pajac i papuga...¾ posta to cytaty a reszta to strojenie głupich min. Proszę wrzucać orzeszki i inne słodycze"

spowiedż powszechna - czyli wyznanie grzechów , ale komu i kto to ma odpuścić ? wg. Ewangieli to kapłan odpuszcza ( komu odpuścicie są im odpuszczone . komu zatrzymacie sa im zatrzymane ) x przede wszystkim wg Ewangelii uczniowie Jezusa nie byli kapłanami. Najwyższym kapłanem jest Jezus, który złożył ojcu ofiarę z samego siebie. I żaden więcej kapłan nie jest potrzebny. Bo główną funkcją kapłanów było właśnie składanie Bogu ofiary w ramach przepraszania za grzechy. Zostało powiedziane: dokonało się. Koniec kropka, nic więcej dokonywać się nie musi. x a moc wybaczania ma Bóg.

"merkaba, taka z ciebie katoliczka a nie wiesz, że jedymym posrednikiem do boga jest jezus? A nie jakis kiecak? " no ale w sumie Jezus powiedział do apostołów: którym odpuścicie grzechy są mim odpuszczone, jakaś logika w tym jednak jest poza tym takie indywidualne wyznanie grzechów działa być może bardziej motywująco, żeby postanowić poprawę, zastanowić się następnym razem wiele osób po prostu tego potrzebuje, coś jak indywidualna psychoterapia, tyle ze uproszczona procedura, penitent wyrzuca z siebie, co tam dręczy jego sumienie, zostaje mu to wybaczone bardziej personalnie. Pewnie że niektórzy wolą terapię grupową, ale wtedy droga wolna, ścigania za nieprzychodzenie do konfesjonału nie ma

nie chce się wtrącać w wasze spory ( ja z innej parafii ) oczywiście - odpuszcza Jezus i bramą jest Jezus , ale bez przesady ... '......którym zatrzymacie , są im zatrzymane ' - to są słowa bez wątpienia Jezusa , ustanawiającego sakrament pokuty czyli osobistego wyznania kapłanowi , a nie rozmywania na wszystkich !

Gość Słodkalicja
A ja uważam, że to właśnie spowiedź indywidualna powstrzymuje niektórych ludzi przed grzeszeniem - bo wstydzą się wyznawać później takie grzechy. Nie obchodzi mnie jak żyje ksiądz, nie on jest najważniejszy podczas mojej spowiedzi. Jego grzechy, jego sumienie, jego problem. Oczywiście gdy taki się wymądrza to jest denerwujące, ale prawdziwy ksiądz z powołania, może pomóc spowiadającemu się spojrzeć na pewne sprawy, nabrać ufności itd. A najlepiej spowiadać się u zakonników, nie u księży.

Gość klam mi
Jeśli Wam nie pasuje spowiedź to po co do kościoła chodzicie ? Zamiast pierdolić na forum kocopoły powiedzcie to księdzu i przestańcie chodzić do kościoła.. kolejny debilny topic gimnazjalistki

"Mizogin, pajac i papuga... posta to cytaty a reszta to strojenie głupich min. Proszę wrzucać orzeszki i inne słodycze" xxxx cos w tym jest i to baaardzo jest :)

chwalebne to i błogosławione , gdy cytuje się Ewangelię :) ale przez wierzących w nią , a nie przez akurat atakujących i starających się przynajmniej wyznawać Ewangelię czyli notorycznie i w 'kafeteryjnej spółce akcyjnej' np. katolików ;)

nie chce sprawdzać w internecie , co protestanci na ten temat sądzą ( pewnie sprawdzę , jak się nie dowiem ) ale to jest naprawdę dość istotne

Gość njun niezalogg
cytat dotyczy własnie niewierących, wątpiacych, zbłakanych, poszukujących, itp. co można robić lepszego niż cytować pisma?