Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elissa de Minoque

rytuał spowiedzi indywidulanej obraża mnie jako wolną jednostkę, a was ?

Polecane posty

Gość przyznaję
że nigdy nie widziałam topików szydzących z Żydów, ale jeśli takie są to jest to chyba tym smutniejsze że jesteśmy tak nietolerancyjnym społeczeństwem.Wydaje mi się że należy szanować inne religie, o ile nie szkodzą komuś innemu (przykładowo seksty szkodzą, namawiają do samobójstw, zabierają majątek itd),satanizm w niektórych formach też zachęca do zabójstw rytualnych etc.Ale jeśli nie ma takich zagrażających komuś elementów, to uważam że szacunek dla wyznawców jakichkolwiek religii jest elementem etyki każdego człowieka.

Gość baranekk...
'czy to był topik założony w celu oskarżenie żydów , protestantów , faszystów itd ??' zaczęło się od szukania przyczyn wybuchu II w. św. ...i dalej poszło , gdy okazało się , że rewolucje w Rosji przeprowadzili praktycznie komunistyczni i ateistyczni żydzi współfinansowani przez żydowski kapitał z US , który czerwonoarmiejcom dostarczał broń i kaputał , aby 'wyrżnięto szlachtę i bużuazje rosyjska ' ? ...ale obłudniczki :O w tym : autorka topiku jako ta co zaproponowała temat początkowej dyskusji hehehehe normalnie ...obłęd i .... :D:D:D

baranek sam teraz hmm nawet nie wiem kogo z siebie robisz. Tytuł topiku był zakątek historyczny. Zeszła dyskusja na temat żydów i była tam dyskusja na ten temat, co dowodzi, iż to Ty jesteś obłudny mówiąc, że nie było takich topików. To że nie nazwałam topiku bezpośrednio o Żydach, nie oznacza, że tam takiej dyskusji nie było. To nie jest ważne od czego zaczęła się dyskusja, ważne na jaki temat zeszła. Starasz się mnie tu zdyskredytować nie rozumiem dlaczego, skoro tylko podałam, iż się mylisz i rozmowa na ten temat była? Nie zakładam wątków o wierze, powód tego jest już wielokrotnie przeze mnie napisany. Nie uciekam natomiast przed rozmową na takie tematy, z tym, że ja rozmawiam, a Ty czepiasz się ataków na kościół ( nigdy tego nie robiłam i nie zrobię), tym samym atakując uczestników rozmowy, którzy normalnie dyskutując mają odmienne od Ciebie.

baranekk... "młotek , jak zwykle powinien się parę razy dość porządnie puknąć , zanim zaskoczy , ale i tak mu to mnie pomoże - zakuta pała - to zakuta pała , która wpiernicza się w każdy topik , gdzie akurat pasuje jak ..." niech Cię Bóg błogosławi

rozmowa dobra rzecz "chodzi o proporcje" tak, właśnie proporcje są ważne, zaraz obok podstawy do dyskusji przykład: topik o macierzyństwie: w pewnym momencie KAŻDY topik o macierzyństwie zamienia się w pole bitwy matek z singielkami, i ZAWSZE pada argument, że podstawą do dyskusji jest doświadczenie, bo "co ty o tym wiesz, nie masz dzieci, nie masz prawa zabierać głosu" jak to się ma do DOWOLNEJ rozmowy o dowolnym aspekcie katolicyzmu? tak, ze ZAWSZE w końcu pada argument, że ateista nie powinien się wypowiadać, bo to nie jego sprawa DOWOLNE słowa w pewnym momencie są traktowane jako "atak na kościół, wiarę, wartości" a co, jeśli krytyki KK (lub dowolnej sprawy związanej z KK) dopuści się osoba wierząca, yuznająca się za katolika? uuuu, jeszcze gorzej zdrada, jak tak możesz! bo wiesz, żydzi, palikoty i niewierzący to swołocz i u nich to nie dziwi, ze :najeżdżają", ale ty, katolik? jak możesz? zastanówcie się nie ma podstawy do dyskusji, jakiejkolwiek, na dowlony temat tak jak rzadko kiedy bogaty zrozumie biedbego, zdrowy chorego, nastolatek dorosłego, itp.

Gość baranekk...
'Zamglona ' a gdyby temat był " o malutkiej kaczuszce ' , a po jakimś czasie rozwinąłby się w watek 'dzikiego jeża ' tzn. że to był watek założony w celu rozmowy na temat ' dzikiego jeża ' ? jak zauważyłaś chyba , każdy dłuższy wątek na cafe , przemienia się w coś innego , co jest raczej normalnością po raz kolejny atakujesz mnie za 'obłudę ' ...i wolałbym aby się to skończyło ten temat ' o żydach ' - był twój - i się tłumacz , a nie oskarżaj

Młotkiem przepraszam że się wtrące ale mam wrażenie że manipulujesz.Co ma topik o matkach do tego tu tematu? Jaka jest analogia, bo na moje oko,żadna.Każdy ma prawo zabierać głos w każdej sprawie, ale nie ma prawa obrażać ludzi, tylko dlatego że dzieci mają lub nie mają, albo dlatego że wierzą lub nie wierzą. I nigdy nie widziałam żeby padały takie stwierdzenie o jakich piszesz. Wymyśliłeś to na poczekaniu.Albo zle zrozumiałeś czyjeś posty. Może chodziło im o to że ktoś kto jest niewierzący nie powinien zajmować się krytykowaniem wierzących i ich wiary, i to w sumie prawda, bo to tak jakby mająca dzieci robiła wybitną rozkminkę filozoficznomoralną szydząc ( bo o takie wyłącznie posty chodzi-nie o zwykłe komentarze bo do tego każdy ma prawo) i naśmiewając się,z bezdzietnych, prawiła im kazania o swej wyższości moralnej intelektualnej i społecznej,oraz wyższym ilorazie inteligencji z tego powodu że posiada dzieci.Lub odwrotnie, gdyby bezdzietna pisała że dzietność tamtej jest wynikiem tego że dała się zmanipulować, bo jest glupia i daje się komuś zdominować.Takie teksty są po prostu nie w porządku.Od ludzkiej strony. I tak samo katolik nie powinien pouczać buddysty, czy ateisty,jak ma żyć i postępować, ani ateista katolika czy muzulmanina, i vice versa. I na pewno za atak nie są uznane słowa dowolne tylko słowa atakujące-którymi jedna osoba drugą lub daną grupę chce poniżyć, wyśmiać itd.

A Ty baranek dalej taki malkontent, który próbuje wszędzie nauczać kodeksu topikowej poprawności. Jeszcze nie zauważyłeś, że to forum zbyt długo już rządzi się swoimi prawami, żeby Twoja misja miała szansę zrobić jakąś różnice? :)

"Czasem tylko to wystarcza,taka swoista, darmowa, natychmiastowa, szeroko dostepna psychoterapia. Cos, za co ludzie placa ciezka kase dostepne dla szarakow. Dla mnie super sprawa!" no proszę, jest i głos czerpiącego wymierne korzyści

Z czego mam się tłumaczyć?? Chłopie ja tylko powiedziałam, że nie raz były rozmowy na temat żydów, bo twierdzisz, że tu tylko się atakuje kościół katolicki. Na dowód podałam mój topik na którym sam się wypowiadałeś na ten temat.

Gość baranekk...
'Jak to się nie tyka? Co chwilę są topiki o żydach i muzułmanach. ' nie ma zakładanych co chwilę , o muzułmanach nie ma w ogóle . jest prawda i g...no prawda babo ;)

Baranek jest w okresie godowym... Trykać mu się chce:P ­ Baranekk...topik "dlaczego za wiarę w Boga mozna zostać wyśmianym zamieniłeś w agitkę na żydów. żydzi są wg Ciebie winni komunizmu, faszyzmu, naduzyciom kapitalizmu oraz najważniejsze...temu, że są. Jednocześnie ciężko protestowałeś na jakiekolwiek argumenty "przeciwko" kk i przylepiałeś etykiete komuchów iantykatolików. Ja nie wiem...Czy ty kurwa nie widzisz jakim jesteś hipokrytom? Domagasz się "szacunku" dla wiary katolickiej posądzasz wszystkich o dyskrymoinowanie jej a sam równo jedziesz po wyznawcach Judaizmu.

Gość Cornichonno
spowiedź niszczy psyche podważa jej integralność i rozmywa spoistość wewnętrzną człowieka. Jej celem jest wieczysta infantylizacja jednostki tak aby zawsze przed klerem była pokorną owieczką. Spowiedź obniża IQ gdyż do posiadania wysokiego IQ potrzebna jest wiara w siebię a kler wychowuje ludzi w poczuciu winy. A poczucie winy rozwala człowieka od środka.

Winnypeg odniosę się do twoich słów szczegółowo, a zatem: 1. "Każdy ma prawo zabierać głos w każdej sprawie, ale nie ma prawa obrażać ludzi, tylko dlatego że dzieci mają lub nie mają, albo dlatego że wierzą lub nie wierzą." - Dokładnie tak, zgadzam się, że tak powinno być. Ale nie jest, niestety. 2. "I nigdy nie widziałam żeby padały takie stwierdzenie o jakich piszesz. Wymyśliłeś to na poczekaniu.Albo zle zrozumiałeś czyjeś posty." - Ależ nie! Nie trzeba daleko szukać. Np. dzisiaj, NA TYM TOPIKU, strona 4 (...) 08:41 tjmwuwm.tn Nikt nikogo do niczego nie zmusza. nie pasi to wypie**alaj katoliczku pokroju palikota i morda w kubeł. Nie należysz do kościoła ,nie masz nic do gadania. I tak właśnie jest w przeciętnej dyskusji na dowolny temat budzący kontrowersje. Jako komentarz twoje własne słowa, z którymi się zgadzam w pełni: (...) "Takie teksty są po prostu nie w porządku.Od ludzkiej strony. I tak samo katolik nie powinien pouczać buddysty, czy ateisty,jak ma żyć i postępować, ani ateista katolika czy muzulmanina, i vice versa."

Gość ja to mam nadzieje ze
A przepraszam co maja zydzi do tego tematu ? tez nie rozumiem.

młotkiem miło że się ze mną zgadzasz :) Ja też zgadzam się z Tobą,że tak nie jest jak być powinno, ale zawsze warto się nie zgadzać na tak zastany stan rzeczy. :)Nieprawdaż? Jeśli na str 4 było coś takiego to masz rację, że takie słowa nie są w porządku.Oboje się co do tego zgadzamy.Nie czytałam całego topiku,przebieglam go pobieżnie.IJeżeli nie były reakcją na ewidentny nieuzasadniony atak,to to jest "be" i dobrze że to skrytykowałeś.Natomiast jeśli to była reakcja na atakowanie, to wtedy można to zrozumieć, to oczywiste że jesli ktoś atakuje to drugi odpowie tym samym, też się wkurzy,bo dlaczego tamten ma deptac coś co dla niego jest ważne,cenne,itd. I ile było takich wpisów? Dużo? Bo jeśli jeden,to nie jest zle, tymczasem ile jest wpisów w tonie potępieńczym z drugiej strony? Nie-jeden,prawda? Tak jak pisałam, patrzmy na proporcje.

Gość ja to mam nadzieje ze
Ja chcialam sie odniesc do tej spowiedzi , bo kiedys czesto dosc chodzilam jako dziewcze :) a potem moj brat zostal taksowkarzem , a maz organista w kosciele i wszystko chuj strzelil :D . Maz bardziej powsciagliwy ,ale brat powiedzial ze jak mnie zobaczy przy tej budce w kosciele to mi w glownej nawie do dupy nakopie . To tyle w kwestiach spowiedzi.Dziekuje za uwage.

Cornichonno spowiedz uwalnia od poczucia winy, poczucie winy nosi się w sobie,jeśli nie ma nikogo kto mógłby przebaczyć.Masz rację że poczucie winy rozwala od środka,niszczy człowieka.Dlatego wielu ludzi porównuje spowiedz np do psychoterapii, ja osobiście uważam że jest to jeszcze lepsze.Dlaczego myślisz że spowiedz miałaby niszczyć psychikę? Ja uważam że jest dokładnie odwrotnie.Bóg nigdy nie zalecałby czegoś co by człowieka niszczyło.Wszystko co robi jest dobre dla nas.Spowiedz też.Myślę że właśnie ona powoduje zintegrowanie wewnętrzne,leczy psychę,odbudowuje ją.Jest balsamem na rany.Jej celem jest odnowienie przymierza i bliskości z Bogiem a nie infantylizacja.Pokornym trzeba być ale nie przed klerem lecz przed Bogiem.

Gość wykasowano odpowiedz barankkka
żenua :(

Gość gnnnnn
a co napisał?

Gość GuloguloX
katolicka cenzura w działaniu ...

Gość Ragacca
Spowiedź to coś więcej niż tylko wyznanie grzechów. Siła, potrzebna do przemiany życia, płynie z osobistych spotkań. Zadaniem spowiednika nie jest tylko udzielenie rozgrzeszenia ale też przez postawę przyjaźni i życzliwości -komunikowanie miłości oraz umacnianie nadziei. Człowiek -penitent rozczarowany sobą potrzebuje nie tylko rozgrzeszenia, ale też duchowej porady i wsparcia.

Gość hahahaha jesteście
jebnięci :) jaka katolicka cenzura, przecież tu 98 procent postów to obrażanie katolików i nikt tego nie kasuje, powszechna radość

Gość baranekk...
'WomanInTheFog 'Baranek wszędzie tylko widzi żydów i każdy topik chce aby był o żydach. ' no cóż - kiedyś ją broniłem tu i tam ale rzeczywiscie ...czlowiek istotą tylko łomylna jest :( pewne sprawy wychodzą po praniu tak - rzeczywiscie wykasowali coś ważnego