Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurza stopaaaaa

Czy sąsiad ma prawo strzelać do moich kur?

Polecane posty

Gość kurza stopaaaaa

Opiszę sytuację- Mieszkamy na tej wsi od 9 lat. Wokół nas zawsze były łąki aż do czasu jak 3 lata temu facet wybudował dom obok nas (to ziemia jego mamy). Moje kury przyzwyczajone były że mogą tam zawsze chodzić. Facet nie ogrodził sobie tego jeszcze a kury chodzą tam i wiadomo jak to kury, załatwiają się na tarasie i schodach, robią dziury w trawniku i siedzą tam bo zawsze mogły. Facet zwrócił nam uwagę żebyśmy trzymali kury u siebie bo robią mu tam ale przecież my pierwsi tu byliśmy i kury zawsze mogły tam siedzieć. No to mówię mu, że musi ogrodzić bo ja kur nie upilnuję a on przez jakiś czas je wyganiał a raz widziałam jak strzela czymś w kury i nie wiem czy to straszak bo robi hałas czy jakaś wiatrówka- nie znam się na tym. Koleś przyleciał z awanturą, że dziecko poślizgnęło się na kupie, ale ja w to nie wierzę, bo przecież kupa kury jest za mala żeby 3- letnie dziecko się pośliznęło. Chciałam zgłosić na policję, że facet strzela czymś w kury ale mój mąż mówi, że to tylko straszak, ale kury się boją, niosą mniej jajek. Kto ma rację?

Gość prawda lezy posrodku
Ty powinnaś trzymac kury za ogrodzeniem a On nie ma prawa straszyć zwierząt. Nie zgłaszaj tego nigdzie bo ci powiedzą, że masz zrobić ogrodzenie.

Gość kurza stopaaaaa
Mnie nie stać na ogrodzenie w tej chwili.

Gość prawda lezy posrodku
A on nie chce mieć zasranego podwórka. Nie stac Cię na kilka m kwadratowych płotu?

Gość kurza stopaaaaa
Ale jak wyobrażasz sobie trzymanie 23 kur na kilku metrach? Przecież kury muszą chodzić wolno bo tak są nauczone i jak je zamknę to przestaną nieśc jajka. Na co mi takie kury? Ja sprzedaje te jajka a ludzie kupują bo to jajka od kur z hodowli ekologicznej.

Gość plokiju
no kurde , wkurzyłabym się gdyby mi kury sąsiada robiły na tarasie. Wiem jakie są kury i dltaego ich nie choduje, bo grzebią i robia kupy gdzie nie trzeba. Co to za tłumaczenie że kurom wolno bo były pierwsze. Gdyby to na moja posesję wlazły kury to bym je wyłapala a potem miała pyszny rosołek

Gość plokiju
No to za niedługo nie będziesz miała tyle kur, bo w końcu sasiad pójdzie po rozum do głowy i to co na jego podwórku uzna za swoja własnośc

Gość na 23 kury Cię stać a na płot
nie? na chuj Ci tyle kur?

Gość kurza stopaaaaa
Haha przecież nie biegną tam wszystkie naraz :) Ale czasem zdarza się, że pójdą po kilka sztuk, ale pochodzą i zawsze wracają do nas. Facet za 2 miesiące będzie ogradzał a do tej pory musi wytrzymać bo jak mam upilnować kury?

Gość na smyczy
:classic_cool:

Gość ja bym poszla na policje
ja bym poszla na policje. Jak pies sasiadow albo kot zagubiony mu wejdzie to tez zastrzeli? tez doradzicie zeby zlapal na rosol???? przeciez to jest zwierze i nie wytlumaczy mu sie ze ma tam nie chodzic. a facet niech se ogrodzi jak go stac na dom to na ogrodzenie tez

Gość plokiju
w tym problem , kura to nie pies ani pies, Psa się nie je a kurę owszem. Co policji powie?

Gość xvncbmn
własciwie to kto normalne zaczyna budowę bez ogrodzenia? Może pogadaj z sąsiadem, postarajcie się zrobić ogrodzenie prowizoryczne, z czegokolwiek. Jakby nie było to jakiś debil, wyprowadza się na wieś i dziwi się, że mają kury

a teraz wyobraz sobie że sąsiad ma gęsi- wyjątkowo wredne. Chciałabyś żeby biegały po Twoim trawniku?

Gość xvncbmn
pogadaj z dziadem zanieś kilka jajek, powiedz, ze kury przepraszją za szkodę i że to od nich w prezencie. Chłopina sie może ucieszy i moze czasami jajka od ciebie kupi

Gość plokiju
a kto płaci karę jak się komu krowa wyrwie na wolność ? Kura mniejsza ale na to samo wychodzi

Gość xvncbmn
załatw po dobroci- albo prowizoryczne ogrodzenie- albo niech dostaje raz na jakiś czas jajka za to łażenie

Gość ja bym poszla na policje
Ja ci radze na policje. jeszczr im krzywde zrobi

Gość xvncbmn
jasne i tak zaczniesz wojnę. Idź, zanieś te jajka, zrób prowizoryczne ogrodzenia a nie zrobisz wroga tylko będziesz najwyżej mieć stałego klienta

Gość pitu pitu bęc
ja bym nie odpuściła bestialstwa. kura też zwierze i czuje ból. rozumiem, że facet się wkurzył bo też bym nie chciała mieć nawalone na trawniku ale nic nie usprawiedliwia znecania sie.

Gość kleopatraoni
Ale prowokacja, i te rady idź na policję . Przecież jak sąsiad pójdzie na policję to kare zapłacisz, za wyrządzone szkody przez zwierzę gospodarskie. Ale idź, idź najwyżej Cię wysmieją

Gość kleopatraoni
Na pewno prowokacja , mieszkam na wsi i gdyby jakiś zwierzak od sąsiada przyszedł na moja posesję to sąsiadka latałaby kolo mnie i przepraszała. A ty masz pretensje do sasiada że kura była pierwsza i ma prawo grzebać na jego podwórku. Kazdy normalny człowiek wie że musi swojego zwierzaka( w tym przypadku ptaka ) pilnować To nawet nadlesnictwa wypłacaja odszkodowania gdy jakiś zwierz leśny zrobi szkodę na terenie prywatnym ,

Gość kubek soku z pomidora
dlaczego sąsiadka ma zapłacić kare jak sasias strzela do zwierzat? moze ptaki kture latają nad jego dzialką tez walą tam i do nich tez ma prawo strzeac?

Gość kubek soku z pomidora
kleopatraoni ale z ciebie glupol. jak twoja sasiadka przeprasza to myslisz ze wszystkie sasiadki na wszystkich wsiach sa takie same????? ulecz sie

Gość kleopatraoni
NIe wszystkie są takie same , ale moje sąsiadki wiedzą , że gdyby ich zwierzeta zrobiły szkodę sąsiadowi to bedą płacić tak jak jeden sąsiad , który nie upilnował swojej krowy i narobiła szkód . Wiecej musiał zapłacić odszkodowania niż ta krowa była warta. Więc radzę się zastanowić włascicielce kur. Bo jak sasiad wyliczy ile go kosztowało naprawianie tego co kura po sobie pozostawiła to włascielka kur może sie nieźle zdziwić.

Gość tez tego chcee
kobieto jak cie nie stac na ogrodzenie to chociaż siatkę postaw.sama wychowałam się na wsi, rodzice mieli gospodarstwo i kury i czyjeś kury nie łaziły po podwórku i nie srały (w sumie to nasze też przed dom nie podchodziły). to twój obowiązek polować swoje zwierzęta! a do obrońców zwierząt: jakie bestialstwo?:D kura to nie pies, jest to zwierze wyjatkowo głupie i nie można jej wytresować, jedyne wyjście do odstraszać. To autorka potrzebuje tu tresury;)

Gość tez tego chcee
*pilnować skoro strzela straszakiem a ty nie raczysz swoich zwierząt ogarnąc to g..no możesz zrobić