Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZaklopotanaMama:(

Problem, pomóżcie, madrzejsze mamy.

Polecane posty

Gość ZaklopotanaMama:(

Syn w lipcu kończy 3 lata. A za cholerę jasna nie chce soku ani kupy do lubelska, nocnika. Od roku co jakiś Czas próbuje. Macie jakieś sposoby? Jak wy nauczyliscie swoje pociechy. Mogą być nawet drastyczne metody. Bo już mi wstyd. Przed innymi mamuskami.

Gość tasia216
Nie ma co sie wstydzic kazde dziecko jest inne,nie przejmuj sie i z tym sobie dasz rade.Moja wczesnie zaczela chodzic siku,miala 1.5 roczka.Ale pamietam zaczelam ja sadzac na nocnik jak miala roczek i tak go znienawidzila ze dostawala histerii.Wystraszylam sie i schowalam nocnik.Pojechalismy do Polski na wakacje mala wtedy miala 1.5 roczku i bylo lato.Tam biegala po podworku z gola pupa i jak chciala siku to widzialam ze sie stresuje i boi,gubila sie.W tedy kucnelam z nia i zaczelam zartowac,ze zrobimu siku na trawke.Najpierw plakala a potem zaczela juz popuszczac i obrucilam to w zabawe i zaczela sie smiac.Potem zaczela robic siku na dworze,przelamala sie.Po domu tez zaczelam ja puszczac z gola pupa jak widzialam ze cos sie dzieje bieglam z nocnikiem i ja sadzalam obracajac to w zabawe.Pare razy sie zesikala,ale po krotkim czasie zaczela chodzic na nocniczek.Jednego sie nauczylam nie wolno stresowac tym dziecko :)

Gość edwedwd
Ja poczekałam z córą - w podobnym wieku - do lata, bo wcześniej nie udawało się w żaden sposób. Gdy było ciepło, nie zakładałam jej już pieluchy ani po domu, ani na dwór. Na dworze pokazywałam jej dzieci sikające pod krzaczkami (w tym celu chodziłyśmy na placa zabaw, gdzie mała zdobyła sporo koleżanek w wakacje) i córa sama chciała naśladować. Dzięki podpatrywaniu i naśladownictwu oraz trochę mokrym majtkom raz czy dwa razy, córka nauczyła się kontroli i nieużywania pieluch w kilka dni. WKrótce później, po może dwóch tygodniach przestała sikać w nocy i zrezygnowałyśmy z pieluch na noc po paru tygodniach budzenia się z suchą pieluchą. Wpadek nie było. I nie wstydź się bo sporo dzieci starszych od twojego synka nosi jeszcze pieluchy.

Gość edwedwd
(Miałam na myśli wiek podobny do wieku synka Zakłopotanej Mamy. Moja córa miała około 2 lata i 9 miesiący, gdy zaczęłam ją uczyć (akurat zrobiło się bardzo ciepło i postanowiłam to wykorzystać)).

Gość tasia216
Jak dziiecko sie boi wiek nie gra roli powiem ci.Moja juz teraz ma 5 lat.Ale jak poszla do szkoly(tutaj dzieci wczesnie ida)to nie miala nawet 5 lat.W szkole spedza okolo 7 godz.I mialam problem ,bo zaczela powstrzymywac siku izaczela miec problemy z pecherzem .Sikala co 5 min w domu a w szkole sikala w majtki.Poszlam najpierw do lekarza,ktory podtwierdzil moje obawy i nie bylo to przeziebienie.Porozmawialam z nauczycielka.Najpierw nauczycielka sama sie jej pytala i wysylala do toalety z kolezanka.A teraz mala juz sama chodzi do toalety.Co sie okazala bala sie suszarek do rak i dzwieku spuszczanej wody.Ale co ja sie nameczylam z nia tlumaczac i gadajac godzinami.Tearz dzieki Bogu problem zniknal :) Moja znowu kolezanka mial problem bo jej 3 letni synek robil kupke w majtki jak byl w przedszkolu.Tez dziewczyna byla zrozpaczona.

Gość taka,sobie,mama
moja corka nauczyla sie robic na nocnika jak miala 2 lata. Wczesniej byly proby, ale malo udane. Ale nadszedl czas ze chcialam poslac corke do przedszkola. W zlobkach nie bylo miejsc. Dyrektorka zapytala czy mala robi w pieluche. Sklamalam wtedy ze zalatwia sie na kibelek, bo to byl warunek przyjecia. Powiedzialam, ze czasem zdarza sie jej wpadka. I tak corka pierwszego dnia zasikala wszystkie ubranka, drugiego tez. Na trzeci dzien robila siku na nocnik ii do kibelka. Wiec szybko sie nauczyla. A my posikanie w przedszkolu zwalilismy na stres z nowym miejscem