Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa jestem jak to bedzie

bilans 2 latka jak wyglada?

Polecane posty

za kilka dni wybieram się z corka na bilans dwu latka?Jak to wygląda,jak długo trwa?Czy bilans jest obowiązkowy?

To jak będzie wyglądał zależy na jakiego pediatrę trafisz :D ( w mojej przychodni bilanse i szczepienia robi ta osoba która akurat ma dyżur i nie zawsze się trafi na swojego pediatrę). U nas trwało to jakieś ok 15-20 minut. Pielęgniarka zważyła i zmierzyła dziecko , sprawdzała wzrok .A lekarka sprawdzała jądra, nóżki ,zbadała.A potem zadała parę pytaj np. czy dziecko samo się ubiera/je , czy załatwia się na nocnik itd.

Gość mamamalejmi!
bylismy niedawno, sprawdziła wagę córki, wzrost, kazała stanąć prosto i potem się przejść, sprawdziła czy nie ma koślawości kolan i płaskostopia. Osłuchowo zbadała, sprawdziła zęby, uszy, obwód głowy.... zapytała o odżywianie dziecka i to wszystko trwało jakieś 15 minut.

inne mamy jak u wasprzebiegl bilans?Tez uważam ze nie zaszkodzi się wybrać.ALe kiedyś cos slyszalam ze bilans jest nieobowiązkowy,w sumie jak przychodzi zawiadomienie to chyba raczej jest.

a jakiś dialog czy dziecko już mowi,jak się bawi,czy zna kolory,ksztalty nie wiem ogolnie o jakie sprawność umyslowoa... Mój dwu latek jest bardzo malosamodzielny.

Gość mama szymmka 222ee
za nie stawiennictwo na bilansie grozi to, że pielegniarka musi sie zameldowac u was w domu w celu obejrzenia dziecka. Dla was to bilans a dla rządu konrola czy takie dziecko wogóle żyje, czy isteniej, co sie z nim dzieje, wiec jak same dziecka nie doprowadzicie to wam zawiadomienia beda przychodzic az wkoncu sami z wizyta wpadna czy wszystko ok z dzieckiem.

Gość hmmmmmm ????
mnie tez to czeka ..i już sie boje bo moje dziecko na widok lekarza wpada w histerie :( Córka w lutym skończyła 2 latka ale jak dzwoniłam do przychodzi to kazali przyjść w maju jak będzie cieplej.

Gość aha123456
my tez idziemy na pocz kwietnia i tez sie boje histerycznego wrzasku. Jak tylko przechodzi przez prog przychodni juz jest wrzask.

Gość jjkl
U mnie to samo - synek od momentu ostatniego szczepienia dostaje histerii na widok przychodni. Coś czuję, że z tego bilansu nic nie będzie,

Gość mama dwóch dziewczynek
ja byłam z moją córką w czasie ferii, też miałam obawy, bo różnie się mała zachowuje, jest w niej sporo przekory... ale córka stanęła na wysokości zadania. Zanim lekarka zadała pytanie, to już wszystko wiedziała - mała ponazywała zwierzątka na plakatach, przywitała się, pokazała kwiatki, lampę... sprawdziła lekarka tylko zęby, zważyła, zmierzyła i już. Na pytanie o imię odpowiedziała, a na pytanie "ile masz lat" mała powiedziała "sześć" ;-) Więcej pytań nie było ;-)

Nie chodźcie z dziećmi na bilans, a urośnie wam dziecior z platfusem, skoliozą i asymetrią bioder i łopatek. Brawa. Tak to mogłybyście szybko zacząć ćwiczenia z dzieckiem i rosłoby w pełni zdrowe. I nie gadajcie, że z małym dzieckiem nie da się ćwiczyć, bo ja po porażeniu pierwszą rehabilitację miałam jak skończyłam 5 dni.