Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asia_mama

Wyprawka dla noworodka - co POLECAMY, a co ODRADZAMY!!!

Polecane posty

ja polecam jesli chdozi o podgrzewacz do butelek chicco digital, jest baardzo szybki podgrzewa tak jak sie chce, a nie ze przegrzewa jak to niektore podgrzewacze robia i potem trzeba zekac az ostygnie;/ ten spisuje sie bardzo dobrze

Gość elizapyzata
Hmm:) chyba nie spotkałam jeszcze smoczka, który nie byłby uspokajający:)

Gość łomżynianka_24
smoczek-niekoniecznie.nie wszystkie dzieci go potrzebuja.moja corka ssala do 3 r.ż synek ma prawie 3 mce i jak w ciagu dnia go pociaga godzine to gora.lozeczko dobrze kupic od razu w komplecie z przewijakiem.ja mam turystyczne z wkladka dla noworodka plus przewijak(ktory i ntak ani razu nier byl uzyty)wole przewijac na lozku jak komu wygodniej.na pewno 2 kocyki jeden cienki drugi gruby,ok 10 sztuk pieluch tetrowych,jesli karmienie mm to termos i dzbanek z przykrywka do przegotowanej wody podgrzewacz tu niepotrzebny.to samo sterylizator-niepotrzebny wydatek chyba ze ktos ma kase zeby kupowac rozne nieprzydatne rzeczy.butelki mozna wysterylizowac w zwyklym garnku na gazie.szczoteczka do wlosow,grzebyk nie wiem po co;p nozyczki lub cazki,patyczki,oliwka mydelko.chusteczki jednorazowe np huggies pure w 3paku tanio i bardzo dobre.zasypka,termometr,gruszka do nosa,sol fizjologiczna,woda morska,rumianek(do picia i przemywania oczek),glukoza.z ubranek jak dzidzia rodzona w lato to polecam wiecej sztuk bodow z krotkim rekawem i skarpetek.

Gość gość
pffff-glukozy się dzieciom nie podaje (chociaż zdarzają się jeszcze dinozaury-lekarze)wzmaga apetyt a rumianek uczula często

Gość gość
znawczyni sie znalazla.od kiedy to dzieciom nie dosladza sie herbatki glukoza?no tak lepiej od poczatku cukrem pasc;/ a rumianek owszem uczula ale tylko okolo 23% dzieci.wiec jak nie wiesz to po co sie udzielasz

Gość gość
gościu z 16:47 Twoja znajomość biologii :D:D:D

Gość gość
a jaki wozek kupilyscie? ja kupilam bexa b4x ale nie wiem czy nie ma za malej gondoli

Gość gość
Maka ziemniaczana- na odparzenia THE BEST

Gość tusia82
na TAK: - prześcieradła (u mnie się sprawdziły z gumką i nieprzemakalne bo zdarzało się mojemu kurczakowi, że siku bokiem poszło w za dużym pampersie roz.2 :)) - podrzewacz ze sterylizatorem, bo szybko musiałam zacząć karmić sztucznym i w nocy podgrzewanie było masakrą póki podgrzewacza nie kupiłam. Na wieczór do butelki samą wodę wlewałam (bez mleka!!) jak się mały budził, to tylko dodawałam mleka, mieszałam i gotowe :) - przewijak, ale miękki na łóżko i bez ochraniacza - pajacyki i bodziaki - z chusteczek do tyłka polecam Huggies - nie zawierają parabenów i pegów na NIE: - podgrzewacz do mikrofali - niezdrowe!!! - rożek - w ogóle nie miałam i nie widzę sensu - śpiworek do spania - u nas póki co się nie sprawdził, bo zwyczajnie za ciepło było i już mały z pierwszego wyrósł :) - baldachim - zbiera kurz i zmniejsza przepływ powietrza Wózek musi pasować Tobie - jednym pasują retro, innym z obrotowymi kółkami, a ja upodobałam sobie mutsy ze złamaną osią skrętną :) aha i jeszcze do wanienki dokupiliśmy wkładkę dla niemowląt plastikową (mały wyglądał w niej jak na tronie ) - bardzo przydatna zwłaszcza na początku jak kruszynka jest mała i boisz się, że coś się stanie przy kąpieli :) pozdrawiam

Gość tusia82
ale po co w ogóle dosładzać??? uczycie dzieci od małego, ze wszystko słodkie, a potem wody mineralnej pić nie będzie umiało tylko colę i słodzone soki... ja tam podaję zwykłą przegotowaną wodę w ciepłe dni, albo ew. herbatkę z kopru (ale robię słabszą niż podają na opakowaniu) i mały owszem na samym początku pluł wodą... no bo nie mleko :) ale potem się nauczył pić i nawet wydaje mi się, że lubi :)

Gość gość
Bardzo na tak pajacyki najlepszy strój jaki wymyślono dla malutkiego dziecka :) Na upalne dni zamiast pajacyka miałam rampersy :) Żadne inne ciuszki nie były mi potrzebne. Sterylizator do butelek mi się przydał podgrzewacz nie. Śpiworki do spania świetna rzecz, bo nawet później ma się pewność, że dziecko się nie rozkryje samo, że jest mu ciepło. Rożka użyłam tylko raz więc uważam go za zbędny wydatek. Warto z kolei zainwestować w kilkanaście pieluszek tetrowych i kilka flanelowych. Flanelowych używałam do przykrywania w wózku w upalne dni i do wyścielenia wózka jak prześcieradełkiem. Kupowanie pościeli do wózka uważam za zbędne, bo lepiej sprawdziły mi się kocyki. Można kupić taki kocyk, który można zapiąć żeby szczelniej w przyszłości owinął dziecko. Pieluchy najlepiej kupować z elastycznymi boczkami. Niania elektroniczna przydaje się w mieszkaniu nawet niewielkim jeśli dziecko tak jak moje śpi w innym pokoju niż mama.

Gość gość
O jeszcze jedno co zdecydowanie mi się przydało i co polecam, bo wiem, że nie tylko mi się sprawdziło - leżaczek bujaczek ja miałam z fisher price.

Gość gość
NA TAK : - leżaczek-bujaczek z Fischer Price - strzał w dziesiątkę :) - przewijak (tylko twardy), bo na łóżku przewijając kręgosłup wysiada - 2 butelki (mam z firmy Lovi - jestem z nich bardzo zadowolona). Butelki dlatego że jak wyszłam ze szpitala to małą musiałam dokarmiać mm, a druga butelka na wodę, herbatkę - body (min. 6-7 sztuk na tę porę roku), w mniejszym stopniu pajace, śpiochy, kaftaniki - aspiratorek do noska z Cannpol Babies bo tylko one są silikonowe i nie podrażniają noska, a plastikowe podrażniają. I co najważniejsze nie potrzeba do nich filterków kupować - 2-3 kocyki - emulsja do kąpieli Oliatum i mydełko Bambino - torba na pampersy, chusteczki, mleko, butelkę, ubranko zapasowe jeśli wychodzisz poza dom - sól fizjologiczna do noska w sprayu, i osobno małe buteleczki soli do zakrapiania oczków - smoczek (położna mi poleciła Avent), byłam przeciwniczką smoczka dopóki nie urodziłam ;). Jak mała wkładała rączki do buzi to jednak smoczek był niezastąpiony - ceratka pod prześcieradło - pieluchy flanelowe 2-3 sztuki, sprawdzają się w upalne lato, zamiast kocykiem, to można tym dziecko przykryć, albo można na prześcieradło dać, albo do wózka - pieluchy tetrowe 10 sztuk na ulewanie itp - proszek do prania np. Jelp, lub Lovela, a płyn do płukania z Coccolino, lub Silan Sensitive - i oczywiście pampersy, chusteczki i też Paklanki (worki na zużyte pieluszki) :) - moskitiera i folia przeciwdeszczowa do wózka o ile nie będziesz mieć w zestawie z wózkiem - wózek 3w1 - łóżeczko z zestawem pościeli NA NIE: - nie kupować za dużo pajaców, śpiochów, kaftaników jak na tę porę roku - zbędne okazały się dżinsowe ogrodniczki (jak i inne wyjściowe ubranka) których ani razu nie założyłam w tej porze roku - poduszka do karmienia (choć nie posiadam takiej, to i tak to jest zbędny zakup, wystarczy znaleźć w domu ulubiony kącik gdzie można wygodnie nakarmić i ewentualnie zwykłą poduszką podłożyć - ja podkładam twardą poduchę którą miałam w zestawie z kompletem wypoczynkowym:)) - nakupowałam dużo kosmetyków dla małej z Johnsona, Nivei, i niepotrzebnie. Bo nie dość że drogo to wychodzi w skali miesiąca a mojej córce nie służyły, nawet oliwka nie pomogła przy wysuszonej skórze, dopiero zainwestowałam w Oliatum emulsję do kąpieli i do tego kupiłam mydełko Bambino i nie muszę jej oliwkami smarować - rożek (lepiej z kocyka zrobić rożek) - pościel do wózka

Gość u_mnie_na
TAK: -podgrzewacz do butelek, caly czas wlaczony podgrzewal wode w butelce -spodenki dresowe, na gumce, noworodki nie lubia zadnych zabiegow, wiec wciagniecie spodenek skraca czas do minimium -pieluchy tetrowe, do wszystkiego -kosz mojzesza, wspaniala sprawa, moglam spokojnie wziac prysznic albo zrobic obiad majac dziecko obok -woda morska do noska, niezbedna -sol fizjologiczna do przemywania oczu i buzi -spiworki, idealne na poczatek -poduszka do karmienia, do wszystkiego, karmienia, podpierania, zabezpieczania przed spadnieciem, teraz sama na niej spie -kropelki na kolke -aspirator do noska NIE: -termometr do wanienki -sterylizator -rozek -posciel do wozka i do lozeczka -milion kocykow -rekawiczki niedrapki -laktator

Gość qwert88124538
tusia82-moj syn np nie chcial pic bez doslodzenia plakal i troszke musialam glukozy dosypywac.lepsze to jednak niz cos takiego:dziecko dopiero co urodzone je doslodzone cukrem mleko modyfikowane i to 150ml.a pozniej co mc to wiecej.i w wieku 4 mcy 210ml.to akurat chore jest.moj maz ma taka siostrzyczke madra.i ona sie dziwi czemu jej dzieci sa grube...jak od poczatku cukier...

a jakie dajecie herbatki ze dosladzacie? ja mam takie granulowane o smaku np. malinowym i moj maluch pije bez zadnego dosladzania:) ja polecam jeszcze karuzele magic stars, uspokaja bardzo i dziecko jest wpatrzone jak w obrazek bo karuzela ma projektorktory wyswietla gwiazdki itp::)

ja takze uwazam ze przescieradla nieprzemakalne to jest to, ja mam coral TPU, z gumka i jest bardzo przydatne.

Gość Trialuser
nazakupyzdzieckiem.worldpress.com zapraszam serdecznie

Gość gość
oj większość rzeczy, to kwestia bardzo indywidualna... u mnie HIT, to przewijak na łóżeczko, a słyszałam wiele głosów na NIE...no i body przez głowę, jak najmniej zapięć, u nas bomba, ale większość mam woli kopertowe body, mnie wnerwiały te zapięcia, szukanie w środku, na zewnątrz gdzie to zapiąć.

Gość gość
ja polecam śpiworki feretti -nadają się dla alergików dzięki swoim właściwością, przewijak ikea z szafką, mata edukacyjna chicco , karuzela canpol babues to rzeczy z których na pewno będziecie zadowolone

Chyba nikt jeszcze nie powiedział o ręcznikach kąpielowych! to też się przyda:) ja osobiście polecam kolekcje Babyhood, mieciutkie reczniczki i wspaniale wzorki:)

Gość minkaaaaaaa
co do spiworkow to ja mam gro company i jestem bardzo zadowolona. lepsze to nic kolderki i duzo bardziej funkcjonalne. dziecko sie nie przegrzewa ani nie marznie. kupilam cienkie na lato i grube na zime.

Gość gość
jak ktoś napisał: 1 miesiąc BODY ROZPINANE Z PRZODU KOPERTOWE, rożki, przewijak na łóżeczko, stelaż do wanienki Fisher Price, Fotelik-Bujaczek u nas używane od 3 miesiąca do 2,5 roku - super dziecko w nim siedziało leżało spało i jadło :) przez to nie przydało nam się w ogóle krzesełko do karmienia - jeśli się karmi butelką prawie od początku sterylizator , bo wygotowywanie butelek na okrągło w garnku to mordęga -ręcznik z kapturkiem ale od razu większy żeby nie trzeba było za chwile kupować reszty nie piszę o rzeczach oczywistych bo już pewnie wymienione :) - bodziaki z H&M na bardzo długo starczają nie trzeba co chwil kupować i są świetne gatunkow, córa ma 4 latka nosi nadal body bez rękawów na 86cm zamiast koszulki :) nie mają ani jednego pęczka ( ma prawie 110cm zrostu ) NIEPRZYDATNE - kaftaniki i tradycyjne śpiochy nie wygodne podczas zmiany pieluchy lepiej wszystko co odpinane w kroku - pościel do wózka -wszelkiego rodzaju myjki czy gąbki -kremy po kąpaniu, lepiej kupić coś typu oliatum do kąpieli i nie wsmarowywać już niczego w dziecko chyba że ma problemy ze skórą ale wszystko zelży do dziecka -moja córa drapała się do 4 miesiąca po buzi od rękawiczek niedrapek lepiej sprawdzały się małe skarpetki bo lepiej się trzymają

Gość gość
zbędne: aspirator do nosa kaftaniki wszelkie kremy, maści, oliwki, espumisany itp. (syn ma 7 mc i nic nie użyłam ani razu) butelki (mm sztucznego smoka nie weźmie do ust) wszelkie buciki kombinezon (dziecko ze stycznia) grzebień-mam małego łysola:) huśtawki, bujaczki, leżaczki niezbędne przewijak z wanienką baldachim (otwieram na noc okno, pokrywam pół łóżeczka baldachimem i małego nie obwieje) PARASOL kocyki ręczniki z kapturkiem łóżeczko turystyczne

Gość Abdefghijkaaaaa
Mnie NIE przydały się: - rożek (absolutnie niepotrzebny wydatek!) - poduszka klin (położna mi poleciła, ale ani razu jej nie dałam dziecku, bo ona jest po prostu niewygodna, przydała się jedynie, gdy córcia miała katar i trzeba było ją wyżej układać) - pajacyki (po prostu mi ten rodzaj ubrania nie odpowiadał) - wszelkie jeansowe sukieneczki, spodenki (dziecku po prostu jest niewygodnie) - krzesełko do karmienia (dziecko jak było mniejsze, czyli te 4-8 miesięcy to wygodniej było w leżaczku, a jak było większe to siadać w krzesełku nie chciało) Natomiast przydały mi się: - aspirator do noska (jak dla mnie świetna rzecz, chwila moment i po sprawie, a czas tu jest naprawdę ważny,bo moje dziecko płakało zawsze jak szalone gdy tylko dotykałam jej noska) - pościel do łóżeczka (ktoś tu wcześniej napisał , że mu się nie przydała - absolutnie nie rozumiem? wydawało mi si, że pościel dla dziecko to rzecz standardowa i oczywista) -body i śpiochy (no dla mnie rzecz idealna, trafiona w 10tke. Wcześniej gdzieś czytałam, że niby śpiochy niewygodne - przecież praktycznie każdy śpioch teraz w sklepach w rozkroku odpinanie aż po same nóżki? Bardzo wygodna rzecz. - termometr do wanienki (strzał w 10tke, zanim go zakupiłam dziecko zwsze podczas kapieli plakalo, odkad kupilam termometr - ani razu :) widocznie mój lokiec nie jest tak dokladny jak termometr :)

Gość gość
dla mnie baldachim rzecz obowiązkowa!!! Co do kurzu to ja nie widzę problemu- piorę raz na miesiac a raz na tydzień składam i na dobę do zamrażalnika- wszystkie roztocza wytłuczone. Ponad to: Dziecko ma swój światek- nawet starsze dzieci lubia domki z koców itd, czuja się bezpieczniej, TV nie wali dziecku po oczach w nocy (ogladamy tv do późna), w sytuacjach intymnych z mężem czuję się lepiej jak dziecko jest "odseparowane baldachimem" ;) Nie wyobrażam sobie łóżeczka dziecinnego bez baldachimu ;) Nasz służy również za moskitierę, więc ma jeszcze dodatkowe pożyteczne zastosowanie :D

Gość gość
co do sterylizatora- jestem na NIE! Wszystko wyparzałam raz jeden jedyny jak nowe było. Uważam, ze nie powinno się trzymać dziecka w sterylnych warunkach. potem takie niemowlę co tylko wszystko sterylne miało w buzi zacznie raczkować i brać niewysterylizowane przedmioty do buzi i dopiero zacznie się cyrk

rzeczywiście baldachim to fajna, rzecz, był okres ze sama sie zastanawialam, ale kupilam od razu z kolekcja Jungle, do tego posciel, ochroniacze na lozeczko itp;.:)

Gość KaskaUk86
Ja używam tylko pajace i Body krótkie i body dlugie np do spodenek.spodnie czy dresiki zakładam od wielkiego halo.dziecko ma 4mce i jak zimno daje pajacyka plus kocyk jak gorąco same Body wtedy sprawdza się parasolka.odkrywasz budke wózka dziecko ma powietrze i jedziemy. Przewijaka nie mam był w zestawie do łóżka a nie wzięłam teraz kupić dodatkówo jest bardzo drogo .kregoslup boli więc plecam . Polecam wanienke większa do roku profilowana w której dziecko powyżej 3mca leży samo . Mam strylizator do mikrofali bardzo wygodne . Nianie mam ale bez kamery bo mam dom i się sprawdza bardzo czuła Motorola firma . Lubię pajace bez stopek bo zabiedbalam małemu paznokcie wiadomo jak śpi łatwiej a ciagle ma zasłonięte ..bo zimno tu w Anglii ;) mam huśtawke z opcja bujaka fisher price teraz kupilabym sam Bujak . Na lato się urodził to kupiłam droższa spacerowke z funkcja jazdy na płasko do tego wpijany fotelik . Pampersy firmy pampers dry . Husteczki huggis. Najlepsze . Rozka nie uzywalam