Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska kinomanka

Poklosie

Polecane posty

Gość ciekawska kinomanka

ogladal ktos,warto,ciekawy ten film?

Gość szpilka334400
To jest bardzo mądry film jak w Polsce mozna tanio budowac drogi na wsi :)

Gość iopiopip
warto, mnie sie podobal

Gość na takich portalach
ja pytam powaznie,szpilka,wiec nie wal debilnych komentarzy,bo nie mam ochoty ich czytac

Gość szpilka334400
ale tam naprawde jest taki wątek - więcej nie napiszę aby nie zdradzać fabuły :) W każdym razie jak zapomnisz o przedstawianiu Polaków w złym swietle to bardzo dobrze sie ten film ogląda

Gość kaczka czy kaczor
głośno reklamowany był film Obława,nagrody aktorzy dostali,super produkcja,obejrzałem i muszę powiedzieć że czas tylko zmarnowałem,dla mnie lipa całkowita,2/10 i to chyba za wiele.Pokłosie też zostało okrzyknięte kinowym sukcesem,Sztur nagrodę zaliczył,jakaś aktoreczka też coś tam odebrała,ale boję się że może być podobnie jak z obławą,jeszcze nie oglądałem pokłosia i mogę się mylić.

Gość wrrwerwe
ja widziałam wczoraj. :) pojawił się niedawno na warezach... jestem b. mile zaskoczona tym filmem, uwazam że jest rewelacyjny, zwłaszcza jak na niskobudzetowy film. Pasikowski na serio ma talent, bo psy mi się mnie podobały, a tu....napięcie nie odpuszcza od początku, film cholernie wciąga, jest ciekawy, nieprzywidywalny- na początku w ogóle nie wiadomo o co chodzi.... i o dziwo, chyba pierwszy poslki fim w którym potrafiłam zrozumiec co mówią, bo inne sa tak nagrane, jakby dzwiekowcom słońc nadepnał na ucho. dla mnie znacznie lepszy od Obławy

Gość niuoijoi
A dorownuje "W ciemnosci" czy raczej nie ?

Gość wrrwerwe
"Dlaczegho nagle robi sie film w ktorym po raz kolejny zydow chowa sie pod plaszczyk, a z polaka robi sie sk**wiela??" a powiedz, w jakim filmie polskim z Polaka się robiło skurwiela w tym kontekscie, my siebie przedtsawialismy raczej odwrotnie, tzn w filmach historycznych, jestesmy walecznym bohaterskim narodem w kazdym jednym, jak Krzyzacy, Ogniem i mieczem, ew.martyrologicznym- jak w tych poswięconych II wojnie. My mamy po prostu problemy z zaakceptowaniem prawdy historycznej, lubimy się nadmiernie wyswiecac... takie historie sie zdarzały, ludzie nienawidzili zydów kiedys, nienawidza teraz, ty równiez... Ale tego typu film zrobiony przez nas, świadczy o nabywaniu dojrzałosci, czyli jest postępem, do którego nie wszyscy po prostu dojrzeli.

Gość wrrwerwe
to jest wszystko kwestia gustu, mi się w ciemnosci nie podobało specjalnie, moze tez dlatego że widziałam brzydką kopię tego filmu, w kazdym razie dla mnie Pokłosie było znacznie b ciekawe i rezyseria lepsza

katyń był dobrym filmem,liźnij trochę histori,może to pozwoli ci zrozumieć go lepiej.żnaczenie ma też kto film reżyseruje,katyń -Wajda,pokłośie?

Gość wrrwerwe
Katyń był dobry, ale dla mnie nie rewelacyjny, strasznie ciężki, nie spodoba sie osobom z mniej wyrobionym gustem, co sa amatorami akcji, taki aktorksi film, ładne obrazy, nastrój, do smakowania, swietna muzyka Pendereckiego...

Gość jedną nogą w rowie
Powiem wprost. Już mnie wręcz nudzi ta żydowska martyrologia. Zawsze mnie przerażał niemiecki ogrom zbrodni wobec Żydów, w ogóle ich losy, narodu często prześladowanego, ale już mam tego użalania się nad Żydami dość. Nie żebym zmienił zdanie, bo zbrodnie pozostały zbrodniami i nic tego nie zmieni, ale bardzo charakterystyczne w dyskusjach o historii jest, że mówienie o martyrologii Polaków jest piętnowane, ale o Żydach nigdy dość. Jestem Polakiem i los moich rodaków jest mi bliższy. Czemu mam oglądać kolejny film o martyrologii Żydów, gdy nie ma żadnego filmu o rzeziach na Wołyniu? Jest raptem jeden film o Katyniu. Prawie nie ma dobrego kina o Polsce Podziemnej, prześladowaniach Polaków przez NKWD, UB. To niby czemu mam wciąż się skupiać na losach Żydów? Mój naród dostał w dupę, jak żaden inny w tym rejonie świata i mam się wciąż zadręczać losem Żydów? I na dodatek rzekomą współodpowiedzialnością Polaków za Holokaust? Niech się Niemcy, Francuzi (Vichy), Amerykanie w tym Żydzi amerykańscy samobiczują bo mają za co. Ale pochwalę Żydów za konsekwencję w pokazywaniu własnych krzywd. Należy z nich brać przykład, bo są świetni w upominaniu się o to co im się należy i nie należy także :D Podziwiam budowniczych państwa Izrael (tak wielu z nich to byli polscy Żydzi), bo zbudowali tak sprawne i silne państwo, że gdybyśmy my Polacy, mieli chociaż w połowie takie, to by Niemcy i Rosjanie chodzili wokół nas na paluszkach. Szalom!

Gość wrrwerwe
nie wiem czy wiecie, ale jak sie okazuje Jagiełło nie był taki cudny, a krzyzacy- zli. Są dowody, że Jagiełlo palił całe wsie z ludnoscią cywilną, dziecmi... jak to się ma do hisorycznych filmów o nim? Moze ktoś powienin nakręcic to jeszcze raz, w imie prawdy, i zeby odpocząc od tematu Zydów?... :p

Gość jedną nogą w rowie
wrrerwe Antysemityzm był powszechnym zjawiskiem przed II WŚ. Nie tylko w nazistowskich Niemczech, ale i w bardzo demokratycznej Francji, UK, USA, gdzie były hotele w których nie obsługiwano Żydów. Zatem czepianie się Polaków, że też nie lubili Żydów jest po prostu śmieszne, zważywszy tak wielką liczbę zupełnie nieasymilującej się ludności żydowskiej w Polsce. Nic nie usprawiedliwia prześladowań, zbrodni. Jednak wmawianie sobie, że niechęć do Żydów, wzięła się znikąd, to po prostu głupota. Na przykład w warunkach polskich, olbrzymia część handlu, pośrednictwa była w rękach kupców żydowskich. To rzutowało na podział zysków w gospodarce i sprawiało, że Polacy nie mogli odgrywać większej roli w swoim państwie w zakresie handlu. Poczytaj sobie o tym i dowiesz się, że sami Żydzi widzieli ten problem i między innymi stąd wynikała ta dążność działaczy syjonistycznych do lansowania idei państwa Izrael i emigracji do Palestyny. Państwo polskie przyjmowało Żydów przez całą swoją krótką historię okresu międzywojennego, od wielkiej liczby Żydów z Rosji, po uciekinierów z Niemiec, Austrii. Amerykanie przy wielkich swoich możliwościach, pomimo dużej i zamożnej diaspory żydowskiej nie przejmowali się zbytnio losem swoich braci w Europie. Polska także próbowała wspierać emigrację do Palestyny, co było z punktu wiedzenia interesów polskich świetnym rozwiązaniem. Ja bardzo lubię, mam wręcz słabość do kultury żydowskiej, do polskich Żydów, ale nie będę sobie wmawiał, że nie było problemu. Oczywiście, że od wszelkich zbrodni i prześladowań się odżegnuję i jestem dumny z tych Polaków, którzy z wielkim narażeniem ratowali straszliwie prześladowanych Żydów.

Gość DolceNat
Warto obejrzeć ten film. Pokazuje, że nie wszystko jest takim jakim się wydaje. I nie mówię tu konkretnie o historii, ale chociażby o relacjach między bohaterami. Film ogólnie jest dobrze zrobiony, a merytorycznie jak widać dyskusyjny.

Gość DolceNat
Warto obejrzeć ten film. Pokazuje, że nie wszystko jest takim jakim się wydaje. I nie mówię tu konkretnie o historii, ale chociażby o relacjach między bohaterami. Film ogólnie jest dobrze zrobiony, a merytorycznie jak widać dyskusyjny.

Gość jedną nogą w rowie
Jagiełło? :D Aleś wymyślił/a! Przecież wówczas to był dość powszechny sposób prowadzenia wojen. Akurat czepianie się Jagiełły, nie ma sensu. Pytanie też, czy masz na myśli okres przed przyjęciem chrztu i wstąpieniem na tron? Pewnie tak, bo o ile pamiętam Witold też robił podobnie. Nie usprawiedliwiam tego, ale należy daną postać widzieć w kontekście czasu. Jeśli chcesz wyciągać zbrodnie polskie, to sobie lepiej przyswój historię polski. Na przykład tłumienie powstania Chmielnickiego i wyczyny Wiśniowieckiego. To jest dużo bardziej krwiste i lepiej udokumentowane. Akurat w historii ostatnich 100 lat, Polska nie ma się czego szczególnie wstydzić. W każdym razie nie na taką skalę, jak Niemcy, Rosja, czy nawet Francja, która rękami swoich urzędników, policjantów, wysyłała Żydów do komór gazowych. Powiedziałbym, że amerykańscy Żydzi, mają więcej powodu do wstydu, bo siedzieli w swoich bezpiecznych domach i literalnie NIC nie zrobili dla braci z Europy, chociaż mieli środki i możliwości, zanim jeszcze wybuchła wojna.

Gość karolinka17171717
Mnie sie podobaly piekne sceny erotyczne w Pokłosiu :)