Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aaa-nka

Pszeniczny brzuch

Polecane posty

Polecam wywiad z lekarzem kardiologiem, autorem książki "Pszeniczny brzuch" http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/ Cytat: WD: 14 kg temu, kiedy jeszcze byłem entuzjastą „zdrowych pełnoziarnistych pokarmów zbożowych, stale zmagałem się z trudnościami z koncentracją i brakiem energii. Kawa, spacery i ćwiczenia fizyczne były moim sposobem na walkę z powracającą otępiałością. Wyniki badań stężenia cholesterolu odzwierciedlały moje zamiłowanie do produktów pszenicznych: HDL 27 mg/dl (bardzo mało), trójglicerydy 350 mg/dl (BARDZO dużo), a poziom cukru w granicach cukrzycy (161 mg/dl). Miałem wysokie ciśnienie krwi ok. 150/90, a wszystkie dodatkowe kilogramy nosiłem wokół pasa. Był to mój własny, typowy pszeniczny brzuch. Rozstanie z pszenicą umożliwiło mi zrzucenie niechcianych kilogramów wokół pasa, poziom cholesterolu we krwi zmienił się na lepsze (HDL 63 mg/dl, trójglicerydy 50 mg/dl, LDL 70 mg/dl), poziom cukru spadł do 84 mg/dl, a ciśnienie krwi ustabilizowało się na poziomie 114/74 wszystko bez lekarstw. Innymi słowy, to, co wymagało naprawy, naprawiło się samo. Odzyskałem też zdolność koncentracji. Potrafię się teraz skupić na czymś tak długo, że moja żona krzyczy na mnie, żebym przestał. Koniec końców, w wieku 54 lat czuję się lepiej niż wtedy, kiedy miałem lat 30.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maniana 11
ble ble. ble

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dlaczego pszenica nam szkodzi? - Od 30, 40 lat nie jemy pszenicy, tylko zboże sztucznie wyhodowane. Ono teraz zamiast 18 chromosomów ma 48. Jest to zupełnie inne zboże, niż było tysiące lat temu i, niestety, poprzez te sztuczne modyfikacje, stało się ono dla nas toksyczne - wyjaśnia rozmówczyni Grażyny Dobroń. Prezes zarządu Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej tłumaczy, że pszenica podnosi ciśnienie, wpływa nie tylko na układ trawienny, ale też powoduje procesy zapalne w układzie nerwowym. Dr William Davis przekonuje, by wyeliminować z diety nie tylko wyroby z mąki pszennej, ale także pełnoziarniste przetwory zbożowe. Dlaczego? - Chodzi o gluten zawarty w tych zbożach. On jest dla wielu osób toksyczny - tłumaczy Małgorzata Źródlak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rttytyyty
dziekuje Ci...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cbadef
biała mąka z pszenicy, która szkodzi zdrowiu - to dzisiaj potężny biznes: piekarnictwo, pizzerie, przemysł cukierniczy, makaronowy itp. - dlatego problem jest przemilczany, dobrze że docierają do nas najnowsze badania z USA - tu inny artykuł pt. Gluten: To, czego nie wiesz, może cię zabić : http://pracownia4.wordpress.com/2010/01/22/gluten-to-czego-nie-wiesz-moze-cie-zabic/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jedzenie_ma_znaczenie
eliminacja glutenu z diety jest trudna - ale dla chcącego nie ma nic trudnego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×