Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość praca w ciąży

Pierwsze miesiące ciąży - czy mogę normalnie pracować?

Polecane posty

Gość praca w ciąży

Witam. Mam pytanie do mamuś a także kobiet które jeszcze noszą swoje dziecko pod sercem. Chcemy z mężem starać się o dziecko i wstępnie zaplanowaliśmy, że zaczniemy starania w wakacje. Jeśli nam się poszczęści to dziecko urodzi się wiosną a ostatnie miesiące ciąży przypadną na okres zimy i wczesnej wiosny (czyli miesiące kiedy w mojej branży mam mało pracy). Wszystko dobrze tylko zastanawiam się, czy będąc w pierwszym trymestrze mogę/dam radę pracować jak zwykle a pracuję jako fotograf ślubny. Wiąże się to z wyjazdami w każdy weekend, pracą "na nogach" od 10-17 godzin oraz dźwiganiem plecaka ze sprzętem (ok 10 kg). Z jednej strony w tygodniu mogę odpoczywać i siedzieć w domu bo pracuję przy komputerze. Z drugiej praca w weekend jest dosyć wyczerpująca. Boję się, że nie podołam al mam zobowiązania z których muszę się wywiązać. No i CHCĘ pracować a to chyba też istotne. W grę wchodzą 1-2 pierwsze miesiące ciąży bo we wrześniu już kończę sezon. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wcale nie musi nam sie od razu udać. Moje pytanie dotyczy sytuacji gdyby jednak się udało ;-)

Gość plany a praktyka
to co innego. Ja zaczęłam starac sie w 2008 roku... zaszlam w 2012. Co do pracy to jestsm w 6 mcu i caly czas pracuje normalnie - dnia wolnego nie bralam...ale roznie bywa, czasami od razu trzeba lezec...Ale z tym planowaniem to wyluzujcie, naprawde malo par zachodzi w pierszym cyklu...

Gość jak ciąża nie bedzie
zagrozona to jak najbardziej mozesz pracować nawet i do 35tc

Gość Bądź sobą
nie jestem pewna co do tego dźwigania (przezorny zawsze ubezpieczony), z tego co się naczytałam to dźwiganie i nawet chodzenie na obcasach w pierwszych tygodniach ciąży jest odradzane, ja chuchałam i dmuchałam na siebie i urodziłam w 35 tc (stan przedrzucawkowy) więc chyba nie ma reguły :)

Gość praca w ciąży
Z tym dźwiganiem to można by było rozwiązać i zminimalizować. Ja raczej zastanawiam się nad tym czy samopoczucie mi w ogóle pozwoli się utrzymać kilkanaście godzin na nogach. Zrobiłam wstępne rozeznanie i wiele z moich znajomych mówi, że I trymestr jest przerąbany pod tym względem. Że senność, że mdłości etc

Gość Bądź sobą
ja Ci powiem jak było u mnie: do 8 tc gdyby nie brak okresu to nie odczułabym w ogóle ciąży :) od 8-12tc codziennie albo mdłości, albo rano po śniadanku na klęczka i potem cały dzień ok od 12tc aż do momentu ruchów znowu nie czułam ciąży :) potem o niej przypominały mi tylko ruchy i tak do 35 tc w 34 tc okazało się, że przez miesiąc a dokładnie 4 tygodnie przytyłam 9 kg (jedząc ciągle to samo) lekarka kazała mierzyć ciśnienie, i okazało się (po pomiarach nie po samopoczuciu) że jest za wysokie, miałam stan przedrzucawkowy i cesarka :) ale nawet mając ciśnienie 220/100 ileś nie czułam się źle, nawet żartowałam i się śmiałam czekając aby z jednego szpitala przewieźli mnie do drugiego :)

Gość jak ciąża nie bedzie
nie słuchaj co znajomi, musisz zobaczyc sama jak sie bedziesz czuć, ja tam się czułam świetnie bez mdlosci i senności Czasem mam wrazenie ze "chore" są tylko te co za bardzo dobierają sobie objawy ciążowe jakby przestały o tym myśleć to przeszłoby im

Gość ja pracowalam normalnie
przez cala ciaze az do ostatniego dnia, wprawdzie praca biurowa, ale po 10 godzin dziennie, teraz druga ciaza- poczatek drugiego trumestru i tez pracuje, w tym samym miejscu, ale juz 8 godzin. Nie ma reguly, ze pierszy trymest musi byc masakrystyczny. Ja czulam sie swietnie w pierwszej ciazy i na szczescie poki co teraz tez nie mam zadnych problemow. Kazda z nas jest inna i ciaze przechodzi inaczej :)

Gość zonaKraka
U mnie było ciężko w pierwszym trymestrze, codzienne wymioty, duża senność, paskudne migreny, ok. 8 t.c. plamienie po którym musiałam dać trochę na luz... szczerze powiem że pracować nie byłabym w stanie w taki sposób jak Ty planujesz. Z kolei moja siostra nie miała żadnych objawów, może trochę więcej spała, dopiero później dziecko już większe coś jej uciskało w brzuchu. Masz ryzyk- fizyk, ale nie bez powodu nawet w zdrowej ciąży prawo pracy nie pozwala robić nadgodzin czy pracować w nocy, ja bym poczekała ze staraniami do sierpnia, zwłaszcza że jak zarobisz przez sezon to zawsze coś będziesz miała odłożone.

Gość praca w ciąży
Macie rację. Jedyne co da się na pewno stwierdzić, to że każda kobieta przechodzi ten okres inaczej. Czyli nie da się nic przewidzieć ani zaplanować ;-/ Miałam cichą nadzieję, że uda mi się szybko zajść w ciążę (powiedzmy w ciągu 3 msc) i wyrobić się z urodzeniem dziecka do maja/czerwca. Nie ukrywam, że chciałam od razu wrócić do pracy po porodzie. A jeśli wszystko się opóźni to będę w czarnej du... i będę musiała sobie odpuścić przyszły sezon czyli nic nie zarobię ;-/ Wiem - może to naiwne ale gdyby nam się udało to chciałam tak wycyrklować ciążę JESZCZE móc pracować w tym sezonie i JUŻ pracować w przyszłym. Kiepskie szanse? ;-/

Gość Bądź sobą
nie będziesz chciała pracować w przyszłym :) będzie ci szkoda każdej chwili z dzieckiem zobaczysz:P nie nastawiaj się na nic: ja byłam nastawiona na poród naturalny (rodzinny) w terminie i karmienie piersią i co z tego wyszło: urodziłam przedwcześnie przez cc z powodu że ratowali nasze życie mąż nie mógł być przy mnie, a nawet dowiedział się o porodzie kilka h później, Mały był w inkubatorze nie udało mi się utrzymać laktacji do momentu aż wyjdzie, już zanikała i tylko przez chwilę spróbował mojego mleka a jest na mm. :)

Gość cosspl
Dla mnie 2 i 3 miesiąc to był koszmar. Mdłości całą dobę i senność taka, że wstając do pracy płakałam ze zmęczenia, w pracy nie mogłam się totalnie skupić, a w wolne dni spałam po 18 godzin. Nie żartuję, a nigdy nie byłam typem śpiocha i normalnie od 6.00 jestem na nogach. Od 4 m-ca do końca mogłam za to góry przenosić i właściwie dopiero ostatnie 2 tygodnie były bardziej uciążliwe ze względu na upały. Ja właśnie w przeciwieństwie do ciebie stwierdziłam, że gdybym miała kiedyś planować kolejne dziecko, to tak, żeby ten 2-3 m-c wypadł mi na wakacje (pracuję ze studentami).

Gość praca w ciąży
cosspl - czyli jak dobrze zrozumiałam Ty być aktywność zawodową wolała podjąć w II trymestrze? Właśnie z tego co udało mi się wyciągnąć od koleżanek i wyczytać to pierwsze trzy miesiące bywają męczące (senność i mdłości) a kolejne trzy to powrót energii i sił witalnych. Bądź sobą - oczywiście dopuszczam taką możliwość, że nie będę chciała jak najdłużej być z dzieckiem ;-) Ale myślę, że na ten 1-2 dni jak już będzie miało kilka miesięcy to jednak będę je spokojnie zostawiać u dziadków. Krzywda mu się nie stanie jak mama na 1 dzień wyjedzie. A i dla mnie to może być odskocznia od siedzenia przy dziecku ;-) No i nie chcę robić sobie rocznej przerwy w pracy. Mam własną firmę, sama muszę dbać o zlecenia i zarobek. Ile wypracuję tyle mam także nie ma lekko ;-)

Gość praca w ciąży
Miało być: oczywiście dopuszczam taką możliwość, że będę chciała jak najdłużej być z dzieckiem :-)

Gość Malamalamala2223
Pracowałam w ciąży do początku 4 miesiąca. gdy dowiedziałam się że poroniłam a nie znałam przyczyny obwiniałam się że to przez moją pracę a tam - musiałam nosić ciężkie rzeczy, 9 h na nogach, wchodziłam do mroźni - 20 stopni i do chłodni 3 stopnie celc. - do poki się nikomu nie przyznałam - potem już pracowałam na lepszych warunkach. chciałam pracować, czułam się dobrze, a z reszta potrzebne nam byly pieniazki na przyjscie dziecka a bedac na l4 nie dostałabym tyle. okazało sie ze to nie wina moja ani mojej pracy tylko choroba. ale gdybym teraz zaszla w ciaze, od razu polecialabym do lekarza jak tylko bym sie dowiedziala i wziela zwolnienie na caly okres ciazy...

Gość do jak ciąża nie bedzie
"Czasem mam wrazenie ze "chore" są tylko te co za bardzo dobierają sobie objawy ciążowe jakby przestały o tym myśleć to przeszłoby im" Takie jak ty zastrzelić to mało