Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Beata1169

Wynik badania na alloprzeciwciała (czynnik Rh)

Polecane posty

Gość Beata1169

Witam, Wynik w/w badania mówi, że nie wykryto u mnie przeciwciał. Mam zatem pytanie: czy oznacza to, że ojciec dziecka ma czynnik taki sam jak ja? Czyli Rh-? Czy przy pierwszej ciąży to nie wychodzi, a dopiero przy kolejnych?

Gość Flamingo_las_vegas
Troche nie rozumiem pytania, skoro masz Rh- tak jak ja to nie masz przeciwcial dopiero musisz dostac zastrzyki zeby je uaktywnic. Co ma maz do tego? moze jest cos czego nie wiem ale ja mam grupe 0 Rh - i zeby nie bylo komfiktu w trakcie ciazy dostawalam zastrzyki z przeciwcialami, zeby dziecko nie mialo problemow.

To byl odczyn coombsa? Bo on wykrywa przeciwciała. To oznacza że póki co nie masz się czym martwić.

Jeżeli Ty masz rh -, to oznacza ze potencjalnie możesz miec konflikt ( jeżeli mąz ma rh+, a dziecko odziedziczyłoby czynnik po tacie) Niech mąz sobie zrobi oznaczenie grupy krwi to będziesz wiedzieć ( niech zrobi bo często się przydaje żeby miec to na papierku w razie czego) Kobietom z rh- zleca się badanie na alloprzeciwciała, 3 razy w trakcie ciązy, w razie czego dostajesz szczepionkę przeciwko ich wytwarzaniu. Tak samo dostajesz po porodzie, bo krew matki i dziecka mogły się zetknąc ze sobą .