Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Colowa :)

kupno własnego konia?

Polecane posty

Witam :) Mam 13 lat postanowiłam zwrócić się do użytkowników kafeterii ponieważ na zapytaj nikt mi nie pomógł. Więc sytuacja u mnie wygląda tak : Jeżdżę konno rok i cztery miesiące potrafię zajmować się koniem jeżeli chodzi o siodłanie czyszczenie itp. a jeżdżę na poziomie stęp kłus galop i małe skoki chociaż nadal nie jest perfekcyjnie. Moim marzeniem jest posiadanie własnego konia jestem świadoma tego że jest to ogromny obowiązek.. Jestem gotowa poświęcić moje życie towarzyskie jak i wysypianie się ^_^ Jednak są rzeczy które nadal sprawiają że wątpię że sobie poradzę, ale mimo to trzymam się tego że kiedyś będę mogła mieć własnego rumaka :) Obecnie mieszkam na dwa a nawet trzy domy ponieważ mam rozwiedzionych rodziców i moja mama razem z facetem mieszkają w mieście blisko wsi w której chodzę do szkoły. Mój tata mieszka na wsi babcia też dlatego ten rok mama postanowiła mnie zostawić u babci na weekendy przyjeżdżam do niej a w tygodniu tak jak pisałam u babci jestem.. więc pomyślałam że mogłabym przyjeżdżać do mamy na weekendy już zawsze a mieszkać u babci i mieć tam konia. u babci mam wolny taki jakby chlewik ;D jest to idealne miejsce na boks z tyłu za domem moja babcia ma ogródek którego można chyba się pozbyć xd a jeszcze bardziej z tyłu jest wolna łąka którą można wydzierżawić myślę że tam koń będzie miał dobre warunki, ale zastanawiam się czy stajnia w której jeżdżę jest równie dobrym rozwiązaniem. Chociaż nie bardzo chcę tam trzymać konia ponieważ nie lubię większości dziewczyn które tam jeżdżą one także za mną nie przepadają. Tyle że ze mną jeżdżą jeszcze cztery przyjaciółki i bardzo szkoda mi je zostawiać ale własny koń u siebie to jest to czego chcę :) Taki który jest tylko mój i nie jesteśmy zależni od nikogo.. Czekam na wasze propozycje dotyczące co mam z tym zrobić ;) i będę bardzo wdzięczna jeżeli napiszecie mi co powinnam wiedzieć przed kupnem konia czyli rady i takie tam :) Jeśli chcesz napisać że koń to nie zabawka to odpowiem Ci tu że wiem o tym i jestem tego świadoma nawet gdyby wszyscy mi o tym mówili nie zrezygnuję każdy zasługuje by spełnić swoje marzenie. Przepraszam że się rozpisałam ale to nie jest pytanie typu ' czym mam karmić rybkę? ' jest to pytanie na które oczekuję pomocnych odpowiedzi. Dziękuję za każdą odpowiedź dla mnie jest bardzo ważna. :)

Moi rodzice zapewnili mi że pomogą a mam także swoje oszczędności : ) Więc jestem świadoma kosztów.

Gość prawictwo pospolite191
ja mam swojego . Do czego mi dwa ?

tylko ze mój jest nieużywany ..

Gość kjhgfghjk
Fajnie że masz takie ciekawe hobby, to rzadkość, wystarczy poczytać inne tematy na tym forum by przekonać się że 9/10 społeczeństwa to puste kukły.

Gość Odradzam to nie pies :)
chyba jednak nie jesteś świadoma kosztów. To jest za dużo pisania, ale uwierz mi nie dasz rady sama, a równie dobrze nie mozesz ciagle liczyć na kogoś. Musisz bym w stajni minimum 3 razy dziennie, koń nie kosztuje mało (chodzi o utrzymanie) Koń musi mieć codziennie ruch minimum 1 godzina dziennie, pisałaś że w weekendy Cię nie będzie już jest problem przecież babcia tego nie ogarnie. Rzucasz się na głęboką wodę, jesteś młoda, masz szkołę , a to duży obowiązek. NIe mam czasu się rozpisywać bo wiele jest rzeczy aby mieć i utrzymac konia, to nie tylko postawić i nakarmić. Mam duże doświadczenie bo byłam zawodniczką i 15 lat jexdziłam konno , na codzień w stajni i posłuchaj mojej rady poczekaj jak będziesz starsza.

Gość Odradzam to nie pies :)
Ps. ja Cię nie chcę zniechęcać nie zrozum tego źle, ale wiem jak ten świat funkcjonuje. Poczekaj to piękne hobby, przedewszystkim sport bo taka była moja rola, ale dużo wyrzeczeń :)

dlaczego rzadkość ? Jedna z dziewczyn które mam na gg w kontaktach pisze , ze lubi jezdzić konno .

Jesteś świadoma? 800 zł stajnia, wet do tego, co 5 tygodni kucie - przy każdym urazie kilka tysięcy na leczenie, same szczepienia podstawowe to ponad 200 zł. Masz takie oszczędności? To zazdroszczę. Bo ja jestem 11 lat starsza, jeżdżę dłużej niz Ty jesteś na świecie i dalej mnie nie stać na konia. Masz codziennie czas na objeżdżenie? Na lonżowanie? Na pracę nad narowami? Możesz poświęcić 3-4 godziny dziennie na konia? Żadnych wakacji, wyjazdów i obowiązki... Jesteś gotowa?

Koń musi mieć codziennie ruch minimum 1 godzina dziennie, No tak , najlepiej go zamęczyć .

Możesz poświęcić 3-4 godziny dziennie na konia Może od razu całą noc ?

Cóż bardzo dużo do pisania, ale kupno konia około 6 czy 8 tysięcy oczywiście doliczyć sprzęt 2500 a może nawet 3000 weterynarz, kowal nie mam dokładniejszego pojęcia ale może rocznie 600 zł. + jedzenie dla konika. a oprócz tego wliczam możliwość choroby za leczenie gdzieś 800 zł z tego co wiem. Możliwe że wiele jeszcze nie wiem, ale ja nie chcę mieć tego konia jutro.. Może za rok lub dwa lata.

Przecież tłumaczę że nie chcę tego konia teraz parzę z wyprzedzeniem na dwa lata lub rok. W każdym razie dziękuję za udzielone odpowiedzi i pozdrawiam : ) Ola.

droga do serca mezczyzny prowadzi przez gardlo..... kobiety

cie przez gardło tylko przez żołądek .. Przez żołądek do serca ?

nie przez gardło tylko przez żołądek .. Przez żołądek do serca ?

kotka poes wspominałam o zakupie ale racja zapomniałam o pastwisku i ubezpieczeniu. ; ) Wiem jakie ogromne są koszta jednak nie chcę rezygnować i trzymam się tego że za rok lub dwa możliwe że będę mieć warunki na własnego konia. Dziękuję za zwrócenie uwagi. : ) Wiem że koń to nie jest pies, ale mi największą przyjemność sprawia spędzanie czasu z końmi więc nie zamierzam rezygnować. Wyjazdy nie są dla mnie ważne jedni ludzie wolą robić ciekawsze rzeczy, ale dla mnie to jest najlepsze zajęcie na świecie.. Zdaję sobie sprawę z tego że koszta są kosmiczne, ale czy nie po to są marzenia aby je spełniać?.

widzisz. ja na twoim miejscu jednak poczekalabym. jezeli masz mozliwosc, zatrudnij sie w stadninie, w zamian za mozliwosc jazdy.

U mnie raczej nie jest to możliwe ale i tak regularnie jeżdżę. A co do wstrzymania to myślę że masz rację zamierzam trochę poczekać i przemyśleć. : )

wiesz, posiadanie konia to luksus, na ktory niewielu stac, wlasnie ze wzgledu na koszty. ty nie pracujesz, jestes na lasce czy nielasce rodzicow. co sie stanie z tym koniem, gdy jedno z nich nie bedzie moglo placic?

Myślę że masz racje, ale wiele dziewczyn w moim wieku także podjęło się takiego ryzyka. na pytanie nie potrafię odpowiedzieć... myślę że taka sytuacja nie jest możliwa chociaż warto brać pod uwagę wszystko ; ) Chociaż myśl o sprzedaży własnego konia jest dla mnie straszna.

wystarczy, ze jedno z nich (rodzicow), nie daj boze, mialoby wypadek i... branie pod uwage tego, swiadczy o doroslosci...

Wiem rozumiem ale nie jestem pewna czy potrafię zrezygnować z posiadania własnego konia.

Gość gość
Utrzymanie to jedno, ale zastanawiałas sie jak sama będziesz z tym koniem pracować? Znajomość trzech podstawowych chodow to niewiele zeby samodzielnie pracować z koniem. No chyba ze będziesz płacić trenerowi zeby uczył i Ciebie i konia.

Gość kalarepapepa
Dobrze, że ktoś wspomniał o kosztach treningu. Sama nie poradzisz sobie z pracą przy koniu i jego codziennym trenowaniu. Mając 13 lat jest to niewykonalne! Zadzwoń do p. Michała http://kj.lesnawola.pl/pl/content/trening-koni on Ci wyjaśni, ile pracy trzeba włożyć w ułożenie i codzienną pracę z koniem. Oby Twoje marzenie się spełniło, ale niekoniecznie teraz. Chyba, że wstawisz konia w pensjonat w jakiejś stajni - wtedy to mogłoby się udać.