Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cukrzycowa

Cukrzyca, kto ma?

Polecane posty

Gość Cukrzycowa

Hej wiem, że nie ten dział, ale ten dział bardzo lubię :) więc może ktoś tu jest taki, kto mi udzieli informacji ;) 3 lata temu byłam na diecie dukana, nie pamiętam dokładnie po jakim czasie, ale miałam straszny pisk w uszach, po krótkim czasie (kilku dniach) miałam atak drgawkowy, przed którym również był ten pisk, myślałam że będę wymiotować i zemdlałam z drgawkami idąc do toalety. W szpitalu stwierdzili epilepsję, ale bez leków-pod kontrolą lekarza. Z diety zrezygnowałam, po 3 miesiącach zaczęłam następną dietę-nie pamiętam jaką, dobrze że wtedy chłopak ze mną spał-wyszłam w nocy do ubikacji wróciłam miałam drgawki, gdy mnie po wszystkim obudzili z trudem nie wiedziałam co się stało. Lekarz włączył leki i brałam je do czerwca zeszłego roku, ataków i diety więcej nie było... W czerwcu dowiedziałam się o ciąży-więc lekarz zalecił odstawienie leków. W styczniu urodziłam dziecko, z Małym dzieckiem, przyznam nie miałam czasu na jedzenie, rano przegryzłam wafelka, późnym popołudniem obiad i w nocy też wafelek i tak kilka dni, pewnego dnia godzinę po zjedzeniu wafelka znowu pisk. Skojarzyłam z dietami i słodyczami po godzinie od pisku jak zaczęłam normalnie myśleć kazałam mężowi kupić glukometr więc 2 godziny od zjedzenia batonika było ponad 120... Byłam u lekarza rodzinnego, zwala na neurologię, ale cukier kazała mierzyć, i moje pomiary są takie: 26.03 na czczo 90 27.03 na czczo 121 2h po śniadaniu 104 2h po obiedzie 123 2h po kolacji 92 28.03 na czczo 108 29.03 na czczo 96 2h po śniadaniu 120 Co o tym myślicie? Może być to cukrzyca??

Gość Cukrzycowa
????????????????

Norma jest do 140 po 2 h. U ciezarnych jest nizsza - do 120. Miescisz sie w normach.

Gość Cukrzycowa
no właśnie boję się o tą utajoną, wyczytałam, że ona w takich pomiarach nie wychodzi, czasem tylko podczas ciąży w tej próbie z glukozą, mi wyszło przy glukozie 75g po 2h 146, zostałam skierowana do szpitala i cukrzyca została wykluczona.

Gość Cukrzycowa
a po tym pisku po 2h miałam 67

Gość Cukrzycowa
???????

Gość xdxd
zrob test obciazenia glukoza ale w cukrzycy czy utajonej czy nie utrzymanie ciazy jest trudne... zazwyczaj trzeba posilkowac sie insulina... stad akcja WOŚP na zakup pomp insulinowych... takze nie podejzewam cie o cukrzyce i sklanialabym sie tak jak pani dr do neurologii.... powinnas miec wykonana tomografie glowy i kregoslupa..... o drgawkach w cukrzycy nie slyszalam za to o spadku cukru i spiaczce insulinowej i owszem co do pomiarow glukometrem krew wlosniczkowa jest slodsza od zylnej dlatego mozesz miesc wyzsze wyniki po badaniach glukometrem i twoje wyniki sa jak najbardziej prawidlowe....

Gość xdxd
aaa i cukrzyca ciazowa nie ma nic wspolnego ze zwykla poza tym ze po okolo 20 latach mozna zachorowac na cukrzyce typu chyba bodajże II

Gość Cukrzycowa
Tak, tylko w wypadku utajonej wychodzi właśnie podczas tej próby w ciąży. Jestem bardzo obciążona, ponieważ tato mojej mamy, oraz całe jego rodzeństwo choruje na cukrzyce. Padaczka być to nie może, czy ktoś słyszał o 2 atakach, a od momentu brania tabletek przez 2 lata ani jednego ataku??

Gość xdxd
na czczo czasem zdaza sie wyzszy wyniki z tym ze czasem ktos w nocy napije sie herbaty z cukrem :) ja mialam ciazowa i nie mam zwyklej... tzn juz drugi raz robie test obciazenia glukoza dla bezpieczenstwa... poza tym ciazowa jest zupelnie inna niz ta zwyczajna... poprostu popros o test obciazenia i lekarz ci da skierowanie... dla swojego spokoju dla mnie te drgawki to wyglada na neurologiczne schorzenie dlatego lepiej zrobic sobie kompleksowe badania a nie gdybac....

Gość Cukrzycowa
neurologicznie jestem pod stałą opieką, niedługo będę mieć następną wizytę. Pije TYLKO wodę z magnezem/jodem. "Brak objawów klinicznych, stężenie glukozy we krwi na czczo jest prawidłowe (poniżej 5 mmol/l), próba obciążenia glukozą jest ujemna, ale może stać się dodatnia w ciąży, w chorobie zakaźnej lub w stanie obciążenia ustroju innego rodzaju (np. zabieg chirurgiczny). Dodatnia jest natomiast próba kortyzolowo-glukozowa." Dlatego mówię, że w ciąży wychodzi dodatnia. Nigdzie nie mogę znaleźć (albo źle szukam) co to jest ta próba kortyzolowo-glukozowa, boję się że to jest coś co zajmuje cały dzień, a nie za bardzo mogę ten czas wygospodarować (noworodek)

Gość xdxd
nie wiem czy nie chcesz czy poprostu nie rozumiesz cukrzyca ciazowa moze wystapic u kazdej ciezarnej i nie jest zalezna od cukrzycy utajonej czy nie utajonej.... zazwyczaj wplyw na nia ma lozysko i hormony i dlatego po cukrzycy ciazowej za 20 lat jezeli nie bedziesz dbac o siebie mozesz zachorowac na cukrzyce II typu czyli tak zwana nabyta.... a co do utajonej jezeli takowa byla to po ciazy w ktorej wystapila nie ustepuje.... a z tego co piszesz u ciebie po ciazy nie zostala.... takze nie jest to cukrzyca utajona.... http://cukrzyca.mp.pl/cukrzyca/inne/show.html?id=66438

Gość Cukrzycowa
Ty nie rozumiesz :) ja nie miałam cukrzycy ciążowej, wyszła mi próba z glukozą dodatnia, ale trafiłam do szpitala, bo było to tylko 146, miałam badany cukier na czczo, 2h po obiedzie i 2h po kolacji, do tego miałam badany mocz(czy gdzieś się cukier nie odkłada) i krew. Wszystko było w porządku. Napisałam, że zostaje ale to było w cudzysłowiu. Chodziło mi o to, że dzięki tej próbie w ciąży jest wykrywana, ale nie zawsze. Chce zrobić ten test, ale kompletnie nie wiem na czym to polega, nie karmię piersią, więc się nie przejmuje tym pod tym względem, tylko czasowo.

Gość xdxd
oki test obciazenia glukoza zwykly to powinnas wiedziec to wypijasz 75 g glukozy i siedzisz 2 h i pobierasz krew i jak wyjdzie wynik powyzej 160 wykrywamy cukrzyce podejzewam ze ten drugi test co piszesz odbywa sie w warunkach szpitalnych i trwa okolo 3 dni (pewnie musza zrobic jakas krzywa z kilku dni by na jej podstawie okreslic czy jest cukrzyca czy jej nie ma) takze jezeli wszystko do tej pory bylo ok i krzywa cukrowa z obciazenia glukoza wyszla ok to i w takim przypadku nic nie wykryja dlatego najwaznejszy jest teraz neurolog bo skoro masz drgawki to raczej powinni ten kierunek obrac... moze trzeba zrobic rezonas... no ja nie lekarz, o cukrzycy w ciazy wiem bardzo duzo bo sama ja przeszlam.... a co do diet stosuj w nich indks glikemiczny.... bedziesz dostarczac organizmowi wszystkie potrzebne skladniki w niskim ig i jedz czesciej....

Gość Cukrzycowa
rezonans miałam właśnie przy pierwszych drgawkach... Wtedy wszystko inne wykluczyli... Przy rezonansie został wykryty torbiel szyszynki, po roku kontrola okazało się, że nie rośnie, a takie torbiele są często wykrywane przypadkiem, bo nie działają na szkodę organizmu, poprostu są. Leżałam w szpitalu właśnie specjalizującym się w padaczkach, wylewach itp. Wszystko wykluczyli i stwierdzili padaczkę (jak dla mnie na odwal się, bo przez 2 lata nie miałam ataku a z nie jedną osobą chorą na epi rozmawiałam i to się po prostu nie zdaża).

Gość xdxd
wiesz ja mam kolezanke co na poczatku miala czesto a potem przez kilka miesiecy nic wiec nie wiem no kazdy organizm jest inny, zreszta odkąd bierze leki (chyba sterydowe sie bierze) nie ma atakow...