Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vvvtrahgh

Boję się że stracę wzrok... :(

Polecane posty

Gość vvvtrahgh

Ten rok jest strasznie ciężki, chyba gorzej już być nie może mam 27 lat i właśnie niedawno dowiedziałam się że choruje na jaskrę, że mogę stracić wzrok. A ja tak strasznie mimo wieku boje się ciemności.... Najgorsze że nie mam się komu wyżalić w domu mam ciężką sytuację bo babcia choruje na raka a niedawno zmarł dziadziuś i właściwie wszyscy przejmują sie babcią a ja sie czuję zepchnięta na drugi plan, właściwie to czuje się samotna w chorobie. Tak bardzo się boję, że nie zobaczę córki w ważnych chwilach jej życia, boje się że bez wzroku moje życie straci sens, boje się usnąć bo boje się że jak wstanę mogę już nic nie zobaczyć...

Gość pszczoła_j4
idź ty curku jaskrę się operuje

Gość vvvtrahgh
Jaskra z tego co wiem jest nieuleczalna i do końca życia trzeba brać leki...

Gość ffgfgfggh
..

Gość Eeerrr
Bardzo Ci wspolczuje ogolnie ciezkiej sytuacji - smierci dziadka, choroby babci i Twojej diagnozy. Ale nie mozesz byc tak pesymistycznie nastawiona. Jaskra nie rowna sie utracie wzroku. Sa rozne odmiany jaskry i duzo tez zalezy od tego w jakim stadium rozwoju zostala zdiagnozowana. Poczytaj troche na ten temat na internecie, to choroba, ktora mozna calkowicie wyleczyc farmakologicznie albo operacyjnie:) Naprawde nie ma sensu sie tak zadreczac. Moze popros lekarza zeby Ci wszystko wytlumaczyl co i jak, choc wiem, ze Ci lekarze czesto podejscia do pacjenta w ogole nie maja. Ale powaznie nie jest tak zle jak myslisz, ze jest.

Gość pszczoła_j4
ciotka mojej babci to znaczy siostra prababci miała była ślepa jak kret wzięli ją jakieś 10lat temu na stół i teraz widzi bez binokli

Gość mojej babci
wyleczyli jaksre operacyjnie.ale wykryli ja w pore i dalo sie jeszcze zrobic zabieg z pozytywnym rezultatem.

Gość vvvtrahgh
Ja mam oprócz tego dużą wadę wzroku. Oko prawe +5, oko lewe +3.75

Gość vvvtrahgh
Pozatym to nie pierwsza choroba z którą muszę walczyć. W 2008 r. dowiedziałam sie że mam guza przysadki mózgowej, wyleczonego farmakologicznie bo był malutki.

Gość a do kiedy mialas zaniesc
ale to się operuje z tego co wiem. Prof Szaflik mojego tatę operował a tata już prawie nie widział jak kret :o i był po 60ce

z jaskrs to nie jest tak do konca wszystko jasne... przyjeto mowic,ze jest nieuleczalna.... otoz,3 lata temu okazalo sie,ze mam jaskre.cisnienie w oku 36.naturalnie panika.okulary niewiele pomoagaly,nie widzialam kiedy bylo jano,wowczas przychodzily ataki jaskry,po ciemku widzialam tylko kolorowe tecze. jestrm dzis po 3 operacji obydwu oczu,okulary niepotrzebnembiore leki.wiem,ze tamto paskudztwo moze wrocic,ale zawste jest nadzieja.poszukaj dobrego lekarza,za wszelka cene i nie poddawaj sie,

Gość J magp+
Epidemka gdzie operowalas?

wszystko tez zalezy,jaka jaskra u C iebie wystepuje. mnie wyleczono w klinice,ktora operuje laserem

JA juz dawno tu mieszkam,normalnie musialabym zaplacic z wlasnej kieszeni,,ale ze grozila mi utrata wzroku,zaplacilam,,,,,60 euro

Gość J magp+
Szkoda a w polsce gdzie warto leczyc wzrok

Gość Mazaqrka
Jesli jaskra jest wykryta w pore, jeszcze nie doszlo do uszkodzenia nerwu wzrokowego, to nie stracisz wzroku. Ja mam jaskre wrodzona (obu oczu) i widze, a mam 26 lat. Wazna sprawa, to bycie pod stala kontrola lekarska, regularny pomiar cisnienia i przestrzeganie zalecen (np. nie wolno dzwigac niczego ciezkiego, nie przemeczac sie, nie pic kawy, ogolnie nie dopuszczac do wzrostu cisnienia ogolnego, etc.). Takze, jak sama widzisz mozna z tym zyc. Najwazniejsza sprawa to przestrzegac zalecen lekarza. Jesli konieczna bedzie operacja, to Ci ja zrobia i tez bedzie dobrze. Wierz mi, ze wspolczesna okulistyka jest na bardzo dobrym poziomie. Glowa do gory!

Gość Mazaqrka
I podobnie jak Ty, tez mialam guza przysadki, tylko ze mi go usuneli operacyjnie.