Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brudne dziecko Sida.aa

Wyposażenie auta w UK-od czego zacząć..?

Polecane posty

Gość brudne dziecko Sida.aa

Witam drodzy forumowicze,bardzo proszę o pomoc i niech mnie ktoś oświeci..:( otóż jestem drogową świeżynką,zdałam prawo jazdy 4 miesiące temu(w UK) no i dziś kupiłam samochód-ok,auto od angielskiego dilera,normalnie zarejestrowane i kupione w UK ze wszystkimi angielskimi wymogami.No więc auto stoi sobie pod domem,polisa zaczyna się jutro no i..w drogę.Pytanie moje dotyczy: czy jest w UK coś takigo jak ''obowiązkowe wyposażenie pojazu'' ? Np.trójkąty,hi-visy,apteczka itp? Bo jak auto jest,to pora na akcesoriA i nagle zdałam sobie sprawę,że jestem kompletnie zielona w tym temacie :O prócz literki P co może się jeszcze przydać? Czy jeśli nie mam w aucie gaśnicy-należy spodziewać się mandatu? Dodam,że moimi stałymi pasażerami będą mąż-mający tylko angielską ''eLkę'' oraz 2 letnie dziecko.Więc podwójna koncentracja i ostrożność wskazane ze względu na nich,siebie i innych kierowców. Czy ktoś może mi polecić fotelik (szukam raczej na ebayu) dla dziecka o wadze 13-13,5kg, 90cm, 2 latka? Proszę Was bardzo o pomoc! :( Ps. Wesołych świąt dla rodaków na obczyźnie jak i tym w Polsce :)

Gość POIUYTRLICJAAAAAA
KOLEJNE PROWO!!!!!!!!!!!!!

Gość brudne dziecko Sidaa.aaa
a dlaczego to ma być prowo? Generalnie z tego co wiem, to przepisy nie nakazują mieć czegoś w aucie, ale czy warto mieć coś dla własnego spokoju sumienia? Pytam w miarę doświadczonych kierowców poruszających się po UK i proszę o pomoc.

Rozumiem, że masz ubezpieczenie, MOT i wyku[iony Road Tax? Jeśli dobrze pamiętam, to jeżdżąc po UK nie ma czegoś takiego jak obowiązkowe wyposażenie auta oprócz tego, że jest tzw. zalecane wyposażenie czyli trójkąt (warning triangle), apteczka (first aid kit) i gaśnica (extinguisher). Inaczej się sprawa ma, gdy jedziesz autem do Europy kontynentalnej. Na fotelikach się nie znam, bo dziecka nie mam :)

Tak,wszystko jest wykupione i opłacone,ubezpieczenie pełne na dwóch kierowców-ja od niespełna 4 miesięcy prawko Full, mąż od 2,5 roku eLka,z tym że śmigał na motorze,więc ze mną jeździć nie może bo jak wiadomo za krótko mam prawko.Wszystko jest więc legalnie zapłacone,uregulowane w formalnościach. Fotelik już kupiłam,niestety muszę jechać oddać do Halfordsa, bo dzieciak wyłazi mi z niego dołem-niestety zagapiłam się i kupiłam Graco bez tych szelek dla dziecka,5 punktowych :/ ale może wymienią na ten z szelkami. Póki co, to poza UK nie planuję wyjechać,więc skupiam się na obowiązkowym/sugerowanym wyposażeniu auta mającym na celu pomóc mi w razie draki (choć mam nadzieję, że tak się nie stanie!)

Także jak dla mnie masz już wszystko. My też jeżdziliśmy z literką P dla początkujących kierowców, ale zauważyliśmy że tylko więcej na nas trąbią z tego powodu. Któregoś dnia litera sama nam odpadła na autostradzie przy wietrze i narobiła nam tylko niespodziewanego strachu. Jak tylko odfrunęła, nie zakładaliśmy nowej i klaksony ucichły :) Ja w samochodzie mam tylko apteczkę, bo nigdy nic nie wiadomo. Ale tak jak pisałam nic z tych powyższych rzeczy nie jest obowiązkowe i mandatu za ich brak nie dostaniesz. A tutaj taki pomocny link: http://www.theaa.com/motoring_advice/touring_tips/great-britain.pdf Pozdrawiam. Wesołych!

Hmm... no cóż, ja P już sobie zamówiłam za aż 99 pensów, więc to nie jest bajońska suma, a może się przyda, że inni kierowcy będą mieli więcej tolerancji dla świeżaka-o ile oczywiście nie trafię na jakiegoś oszołoma narwanego :D Jednak postanowiłam się zaopatrzyć w tą apteczkę,gaśnicę,poszukam jeszcze trójkąta a hi-visa z pracy przyniosę :D No ale właśnie odnośnie trójkąta... niby sugerowane wyposażenie, ale wczoraj grzebałam po necie i ludzie wypowiadali się, że w UK można dostać mandat za używanie trójkąta..? To już szczerze mówiąc zbaraniałam.. :O