Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaniepokojona233333

Samotna matka :((

Polecane posty

Gość Zaniepokojona233333

Witam, bardzo prosze o pomoc. Jestem w 11 tygodniu ciazy, rozstalam sie z ojcem dziecka i strasznie martwie sie tym, ze sobie nie poradze finansowo, mam 23 lata nie pracuje i studiuje zaocznie. Moj byly facet pracuje w wojsku i placi juz jedne alimenty wysokosci 450zl na dziecko a zarabia 3300. Chcialabym sie dowiedziec co mam teraz robic czytalam gdzies, zebym zbierala wszystkie rachunki za wizyty u lekarza, ciuszki, meble, leki dla mnie, remont pokoju( dla dziecka) zeby przed sadem to pokazac zeby oddal polowe, oraz ze musi mnie utrzymywac przez 2 miesiace po urodzeniu dziecka. Chcialabym wiedziec co mam robic, czego moge od niego rzadac, bo naprawde tym wszystkim sie strasznie przejmuje, znecal sie nademna psychicznie, i w ogole sie mna nie interesowal ani naszym dzieckiem, dlatego chcialabym zeby pozalowal tego i jak najwiecej placil. Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

Gość mirka skorkkakaaaa
co zrobic. zaraz po orodzeniu dziecka zolyc sprawer do sadu o ustalenie ojcostwa i alimenty. oraz o zwrot polowy kosztow za wyprawke. zbieraj faktury. dostaniesz z opieki 2 tys. becikowe.

Gość Zaniepokojona233333
A ta wyprawka to co? Jak zrobie remonet pokoju tzn odświeżę ściany kupie szafę to tez się liczy ?? Oraz wizyty u lekarza ( chodze prywatnie do ginekologa) i witaminy? Bo nie chce wszędzie latac i brac rachunkow..

Gość Zaniepokojona233333
O ustalenie ojcostwa to chyba nie będzie problemu, chyba uzna dziecko choć przed rozstaniem słyszałam ze lepiej będzie jak wpisze ojciec nieznany :(

Gość kolejna kobieta pozbawia
dziecka ojca dlaczego jesteście takimi egoistkami?

Gość mirka skorkkakaaaa
nie wpisuj nie znany. wpiszesz tylko jego imie. dziecku daj swoje nazwisko. tak mozesz zadac kase za wszstko. ja dostalam 1000zł za koszty wyprawki, lekow. wszystko co wydajesz na dziecko i na siebie w czasie ciazy zbieraj faktury. na koniec podliczyc i podziel na 2. Napewno bedzie musial oddac.

Gość zonaKraka
Czemu chodzisz prywatnie do lekarza skoro nawet nie pracujesz? Wątpię czy takie wydatki sąd Ci uzna, no chyba że mieszkasz gdzieś gdzie tylko prywatnie masz blisko... "Latać i zbierać rachunki"- przecież jak robisz zakupy to i tak rachunek chyba zabierasz, prawda? Na pewno nie jest tak że możesz wydać dowolną kwotę i są każe mu połowę zwrócić, prędzej ci uznają porządny materacyk dla dziecka niż łóżeczko za 1000 zł, skoro za 200 można kupić. A z alimentami na Ciebie- wątpię skoro małżeństwem nie jesteście. Najpierw poczekaj na sprawę o ustalenie alimentów, o ile uzna ojcostwo po urodzeniu dziecka.

Gość mirka skorkkakaaaa
do lekarza chodzisz prywatnie poprosil zeby wystawil ci rachunek.

Gość ffgwgw
ale wiesz, ze to ma byc rachunek imienny, nie zwykly paragon? Zycze Ci powodzenia i zdrowego maluszka

Gość mirka skorkkakaaaa
k

Gość Zaniepokojona233333
Prywatnie chodze bo tak ustalilam z ojcem dziecka jak z nim jeszcze bylam, a na nfz wiadomo jak jest kolejki i jak traktuja pacjentow.. Ja nie chce pozbawiac dziecka ojca, ale znowu jak patrze jak zajmuje sie tym swoim pierwszym dzieckiem jak ono dzowni do niego zaplakane ze chce do taty on je bierze raz na miesiac na 20 min i odstawia do rodzicow bo musi z kolegami wyjsc sobie na balety wypic i cos wyrwac to nie wiem czy to jest dobre rozwiazanie aby moje dziecko mialo takiego ojca, ta jego corka poznala juz chyba z 100 cioci z ktorymi on spal... a nasze dziecko uzna je w 90% jestem tego pewna, tylko chce zeby poniosl za to odpowiedzialnosc tak samo jak ja, a on dosyc ze zarabia 3300 to drugie tyle zarabia na boku, wiec chce jak najwiecej od niego pieniedzy, bo przez caly zwiazek nie dal mi ani zlotowki!

Gość Zaniepokojona233333
Rachunek imienny - dziekuje bardzo za podpowiedz. Myslalam ze ciaza to najpieknieszy moment w zyciu kobiety, a mi tak ciezko samej, tak sie wszystkim przejmuje a nie moge bo na maluszku to sie moze odbic, a ojca ? Nic kompletnie nic nie interesuje :((

Gość mirka skorkkakaaaa
e

Gość mirka skorkkakaaaa
macie jakis kontak czy calkowice was olal? a mieszkasz teraz z rodzicami?

Gość SW 1313
Nie trafiłaś

Gość kaj;shfjdsh
Boze co za bzdury, oczywiscie sad ci uzna prywatnego lekarza nawet ja nie pracujesz... i podzieli kwotę na pól, sad nie zajmuje sie tym czy powinnas uzywac pieluch drozszych czy tanszych... ale bierze pod uwage mozliwosci finansowe ojca. Nie przejmuj sie jednak w sadach rodzinnych zasiadaja przewaznie kobiety, ktore zycie spoza sali sadowej znają Głowa do gory!!!!

Gość klusek552
"...musi z kolegami wyjsc sobie na balety wypic i cos wyrwac to nie wiem czy to jest dobre rozwiazanie aby moje dziecko mialo takiego ojca, ta jego corka poznala juz chyba z 100 cioci z ktorymi on spal... " to wcześniej nie wiedziałaś, że taki jest??? nagle się dowiedziałaś?

Gość czarna monia
Mirka,jak tam sałatka?

Gość Zaniepokojona233333
Kontakt, marny... Wyprowadzilam sie od niego bo mialam dosyc, pojechalam nawet do jego rodzicow porozmawiac z nimi bo juz nie mialam sily oni mi powiedzieli ze on jest glup i nie dojarzly zebym zastanowila sie czy na pewno chce z nim byc bo on sie nie zmieni a chyba nie chce takiego zycia... a kochany tatus zamiast przejac sie tym ze chodze cala w nerwach i naprawde sie przejmuje w ten sam dzien udal sie na balety z kolegami i tak caly czas, codzienna zabawa, dzisiaj zadzownil ze przyjedzie jutro po mnie zebym spedzila z nim swieta u jego rodzicow powiedzialam mu ze nie mamy juz o czym rozmawiac i ze to koniec po tym wszystkim a on odparl na to: jak chcesz...

Gość mirka skorkkakaaaa
h

Gość mirka skorkkakaaaa
dobrze. juz zrobiona.

Gość Zaniepokojona233333
Bylam z nim 4 miesiace zanim zaszlam w ciaze, i nie byl taki.... Dopiero jak zaszlam w ciaze zaczelam sie dowiadywac wszytskiego jak mialam haslo do fb zaczelam z ludzmi rozmawiac.. dowiedzialam sie ze jestem w ciazy bd w szpiatlu ( podejrzenie ciazy pozamacicznej) jak wrocilam przemeczona ze szpitala poszlam spac, a "tatus" w tym czasie zaczal wysylac mi cv zebym szla od razu do pracy do kfc :)

Gość kolejna kobieta pozbawia
dziecka ojca :(

Gość Zaniepokojona233333
Wyraznie opisalam sytuacje, ciekawe ktore dziecko by chcialo takiego ojca? Jak sie nie zmieni to nie wiem co zrobie.. Ale nie wyobrazam sobie ze dziecko bedzie mialo takiego tatusia

Gość bylas z nim cale
4 miesiace jak zaszlas w ciaze?? :O Cisnie sie na usta jedno slowo - kretynka!

Gość henkakaaaaa
ja tez szybko zaszlam w ciaze.Jakos po 4 miesiacach znajomosci. Nie jedna osoba mnmie przestrzegala przed nim. a ja glupia zakochana. samotna ciaza, samotne macierzysntwo.

Gość n o to powodzenia
Ja byłam od czasu ciąży sama, oczywiście byłam w innej sytuacji niż autorka, aż brak słów jak się czyta co się u was dzieje i jak było. Ja pracowałam i też chodziłam prywatnie do lekarza ale nie domagałam się zwrotu od ojca dziecka kasy za to w końcu jakiś podziła kosztów musi być, jaki sąd to ma uznać ? jesteś ubezpieczona to po jakiego grzyba płacisz za lekarza, tak może być. Zbierałam paragony od początku ciąży, wydatków dużo a pomocy żadnej nie miałam więc kupiłam za swoje pieniądze wszystko po trochu. Pozbierałam rachunki za ubranka, rzeczy dla dziecka, wózek, jeszcze miałam rachunki za pierwszy i drugi miesiąc życia dziecka na mleko, pieluchy kosmetyki itp Pieniądze i rzeczy które dostałam dla dziecka od jego matki nie podawałam w tych kosztach. Sprawę w sądzie złożyłam od razu po urodzeniu dziecka poszłam do adwokata żeby napisał mi pismo. Sąd przyznał mi 350zł alimentów ja chciałam 400zł a ojciec dziecka 300zł więc sędzina wypośrodkowała to. Po za tym otrzymałam prawie 2tyś zwrotu kosztów wyprawki oraz zaległe alimenty za 2 miesiące, jedynie sędzina odliczyła to co do tej chwili mi przelał na konto czyli 200zł niby alimentów. W sumie facet mi musiał zwrócić 2600zł z groszami. Wysokość alimentów zależy od zarobów ojca dziecka i jego sytuacji, płaci już na jedno dziecko więc sąd też to weźmie pod uwagę. Nie próbuj wymyślać jakiś wydatków i kwoty alimentów z kosmosu bo sądy rodzinne mają takie sprawy codziennie i wiedzą ile co kosztuje. Zbieraj na wszystko rachunki a dostaniesz zwrot połowy poniesionych kosztów. A jak nie uzna dziecka sam w urzędzie będzie musiał uznać dziecko przed sądem lub zażądać testów DNA. W urzędzie podaj imię ojca dziecka a nie że jest nieznany!

Gość Kim Wy jesteście
żeby oceniać autorke? Nie wstyd Wam?

Gość Zaniepokojona233333
Ale jesli podam imie ojca a nazwisko bedzie mialo moje, to nie bedzie problemow z alimentami? Moze on zażądać zeby dziecko nosilo jego nazwisko ? Jest mi tak ciezko, sa swieta ktore spedzam tak naprawde sama :(( A od znajomych wiem, jak on swietnie sie bawi... I niczym sie nie interesuje... Wiem ze sad moze przynac nawet 70% jego zarobkow na dziecko.. Wiec na pewno 300zl to bedzie za malo, bo wiem ze kosztami za wychowanie dziecka musimy dzielic sie na polowe, a 300zl jegoalimentow i moje 300 ( drugie tyle samo) to chyba jednak za malo miesiecznie na dziecko... Zazadam jakis 600-700zl.

Gość kim jestesmy????
kobietami, ktore nie poszly do lozka z lumpem i po 4 miesiacach nie zaszly w ciaze. Nie powolalam do zycia czlowieka, ktory juz na starcie jest przegrany :-( Slowa autorki "chcialabym zeby pozalowal tego i jak najwiecej placil" :O swiadcza jak najbardziej o niej. Nie zalezy jej na dobru dziecka tylko chce sie odgryzc facetowi, uderzajac go finansowo. Dziecka jedynie zal bo na pewno nie tak glupiej baby jak autorka :O DNO!