Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Helpp__0933

moje dziecko nie potrafi przeżuwac - pomóżcie!!

Polecane posty

Gość Helpp__0933

moje dziecko ma 7 m-cy. Gdy skończylo 5 miesięcy zaczęlam rozszerzac dietę. Jadło gładkie papki. Od kilku dni daje trochę mniej zmiksowane jedzenie (sa grudki wielkości główki od zapałki) i córka sie krztusi, wypluwa. Jak nauczyc ją przezuwac? dodam, że od miesiąca je chrupki kukurydziane, z którymi siwetnie sobie radzi.

Gość Helpp__0933
up

Gość Helpp__0933
nkt nic nie doradzi? :(

Gość martula2402
spokojnie moja mala ma 14 miesiecy 4 zeby i nieraz wypluwa.moze musi sie poprostu przyzwyczaic,kwestia czasu,moze daj miekka marchew ugotowana zobacz jak poradzi obie z gryzieniem

Gość Helpp__0933
dziękuję za odpowiedź :) spróbuję z tą marchewką, może się uda :)

Gość martula2402
daj znac jak poszło:)

Gość Helpp__0933
pomóżcie mi, nie mam juz sił :( ciągle krztusi się, wypluwa, juz nawet nie trzyma w buzi tylko od razu wypluwa. dzis się poddałam i zmiksowalam na gładka masę to zjadła. mam sie cofnąc do etapu 4-miesiecznego dziecka i dac małej czas czy co? Naprawdę próbowałam ale nie wychodzi :(

Gość Helpp__0933
też nie ruszy :( jedynie chrupki ladnie je. Z biszkoptami miękkimi też sobie nie radzi.

Gość martula2402
Z ta marchewka nie poskutkowało?

Gość martula2402
a zrób tak dawaj kawalek czegos do raczki(dzieci w tym wieku lubia sie usamodzielniac)moze samemu zechce zjesc i pogryzc

Gość mijan
nie przejmuj sie moje dziecko zaczelo mniej zmiksowany pokarm jesc jak mialo 8 mies. i tez na poczatku sie ksztusila... zacznij moze nie od marchweki tyko od ziemniaka albo banana (u nas na poczatku byl banana w kaszce, a poznie ziemniak - wieksze kawalki). teraz ma 9 mies, i je zupki z duzymi kawalkami warzyw

Gość martula2402
A ile ma zębów?czy w ogóle ma?

Gość polla303
Musisz próbować do skutku, Na pewno nie cofaj się do gładkich papek, bo nigdy nie nauczy się przeżuwać.

Gość Helpp__0933
dawałam marchewkę gotowana miekka i nic, dawalam domowe i ze słoiczków - tak samo. Córka ma dwa zabki na dole i (prawie) jeden u góry :)

Gość martula2402
Pociesze Cie na tym etapie zebów moja raczej tez wolała gładkie papki,może przy gryzieniu bolą dzisełka.a spróbuj tego banana to lepsze niz marchewka i jak radziłam dawaj do raczki jakis kawałeczek

Gość polla303
Zrób tak: do zupki zmiksowanej na gładko dodaj troszeczkę kawałeczków marchewki, tylko żeby ta marchew była naprawdę dobrze ugotowana. i co parę dni zwiększaj ilość tej marchewki.

Gość polla303
Jeżeli to nic nie da, odczekaj tydzień, dwa i spróbuj ponownie. Nie zmuszaj dziecka i nie rób nic na siłę, bo tylko pogorszysz sprawę.