Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miszczu009

negatywny komentarz a zniesławienie

Polecane posty

Gość Miszczu009

miałem niezadowolonego klienta na popularnych aukcjach internetowych. Zeby mnie zgnębić z drugiego konta kogoś ze swojej rodziny zakupił ode mnie przedmiot za 5 zł a po minucie wystawił komentarz ze nasza firma to oszusci i złodzieje. Po 2 godzinach napisał ze to pomylka, ze komentarz mial wystawic komus innemu i skasował go. Komenatrz jest nadal widoczny tylko na szaro! ludzie to czytają. Wiem ze ta osoba miala na celu zaszkodzenie mi i ze wcale sie nie pomyliła. Czy mogę to zgłosić do sądu o zniesławienie majac dane tej osoby? Czy moze skoro napisała ze niby sie pomyliła i usuneła komentarz nie mam szans w sądzie? proszę o przemyslane i sprawdzone rady, jak myslicie

Gość rot rot rotka
myslę że prawnik z szerokimi plecami dałby radę ,ale to też kosztuje

Gość kot bez butów boso chodzi
a w jaki sposób chcesz udowodnić celowość jego działania i rzeczywisty zamiar?

Gość suytryu
sądy nie mają się czym zajmować tylko komentami na allegro głupku

Gość Miszczu009
Ale czy sprawa nie jest oczywista? Wystawił komentarz zeby mi zaszkodzić. Co powie na to sąd?

Gość Miszczu009
Zatargi z tym kupującym mam już długo a tu nagle ktoś kto sie tak samo nazywa i ma taki sam adres kupuje ode mnie coś za 5 zł a potem wystawia komentarz że nasza firma to złodzieje i oszuści. Czy sprawa nie jest jasna??

Gość suytryu
rozprawa sadowa, sędzia będzie, adwokat ,prokurator i będą debatować nad komentem allegro jesli chcesz załozyc taką sprawę to jeszcze dolicz ekspertyzy i detektywa bo musisz udowodnic mu winę sprawa z kodeksu cywilnego czyli ponosisz koszty w 100 % dawaj, podawaj do sądu

Gość gfddfgdgd
kazdy ma prawo wystawić komentarz jaki mu się podoba. ja kiedys cos kupilam i byłąm niezadowolona, ale osoba od któej kupiłąm krzyczała ze nie mam prawa, szantażował ze jak nie wycofam to cos tam, straszył. zapytałam allegro o powiedziało ze jesli mi sie cos cokolwiek nie spodobało mam prawo do negatywu i tyle. moze rzeczywiscie ci się nelazało.

ustal najpierw jedną wersję, jeśli chcesz, żeby ktoś Ci doradził, bo np. mnie to irytuje i przede wszystkim takie niejasne informacje wpływają na trafność oceny najpierw napisałeś, że to konto kogoś z rodziny a teraz, że tak samo się nazywa i ma ten sam adres i nie- nie jest to sprawa oczywista, konto należy do jednej osoby,a nie do całej rodziny, a Twoje domysły nie są dowodem

Gość mądralllab
a po minucie wystawił komentarz ze nasza firma to oszusci i złodzieje. Po 2 godzinach napisał ze to pomylka, ze komentarz mial wystawic komus innemu i skasował go. >>jak można po minucie wystawić nei mają jeszcze przedmiotu? zapisz sobie kiedy ten człowiek dokonał zakupu i kiedy był komentarz(zreszta allegro przysyła automatem takie informacje na twoj email, więc to zbieraj)

Gość mądralllab
a poza tym sprawdz czy taka osoba, która jest właścicielem nowego konta istnieje. Bo mozeon zalozyl konto na kogoś, kto nie istnieje, skoro to taka menda jest.

Gość Miszczu009
jest jeden niezadowolony klient który już wystawił mi komentarz potem ktoś o innym imieniu ale takim samym nazywsku i adresie (moze ojciec albo brat) kupuje ode mnie coś za 5 zł i po minucie mam komentarz ze jestem oszustem i złodziejem i ukradłem mu pieniadze i towaru tez na oczy nie widział za 2h dostaje uniewaznienie komentarza z wyjasnieniem tego niezadowlonego klienta ze on nie ma pojecia zeby ktos z jego rodziny cos ode mnie kupił a jesli tak to na pewno pomylił okienka i ten komentarz mial wystawić komuś innemu Komentarz i tak jest widoczny na szaro tylko nie liczy sie w punktacji wiec kupujacy widza ze niby ktos mi napisał ze jestem oszustem i złodziejem:/ Jak złoze zwykly pozew w sadzie o znieslawienie mojej to czemu mam za to placić nie rozumiem??

proces cywilny jest odpłatny - to norma ogólnoświatowa sąd za darmo nie będzie rozpracowywał prywatnych zatargów bezpłatny jest proces karny, zniesławienie jest jak najbardziej przestępstwem, możesz złożyć doniesienie - raczej możesz usłyszeć o znikomej społecznej szkodliwości czynu droga cywilnoprawna jest oczywiście możliwa, w tym przypadku powinno to być załatwione właśnie w sądzie cywilnym, ale jest to wersja płatna sąd orzekając w sprawie zasądza też o kosztach postępowania osoba o innym imieniu to nie ta sama osoba, w tej kwestii nie masz żadnego dowodu wskazującego na to, że zakupu dokonała ta sama osoba póki co zniesławienia dokonała osoba, z której konta dokonano tego felernego wpisu może się jednak zdarzyć tak, że kierując swoje oskarżenia w stronę niewinnej osoby, której konto wykorzystano, ta osoba sama wskaże "sprawcę" póki co, nie możesz skierować sprawy p-ko swojemu podejrzanemu, bo nie masz żadnych dowodów co do Twojej rzetelności tutaj nie będziesz się musiał nawet tłumaczyć - tak szybkie wystawienie negatywnego komentarza z góry całkowicie zwalnia Cię z jakichkolwiek wyjaśnień

Gość gfddfgdgd
jaki pozew koles? on napisał ze się pomylił i usunał czyli jets przekreslony, to allegro niech ci go usuunie i tyle.

pozew może wnieść każdy - żeby był rozpatrzony musi być opłacony jak chce, niech składa moim zdaniem to zwykłe pieniactwo, ale to tylko moje zdanie sama na allegro straciłam 1000 zł i komornik jest nieskuteczny powiesiłabym za te marne jaja i cienkiego ptaszka na słupie telegraficznym i miałabym większą satysfakcję niż ze zwrotu tego tysiaka po roku

Gość Miszczu009
mnie to nie obchodzi ze on mi napisał jakies falszywe wyjasnienia i komentarz mozna usunac. Mnie to obchodzi ze nawet po usunieciu bedzie widoczny na szaro. nie odpuszcze gnojowi. co mnie to obchodzi ze mu sie moj towar nie podobal. fakt wysylka trwała moze ponad miesiac ale w koncu go dostal. A jak dostal to wonty do garbatego ze towar jest niezgodny z opisem, odelal go a ja uznalem ze zwrot pieniedzy mu sie nie nalezy bo sam zepsul towar. teraz chce zniszczyc moja firme :/

Gość śmiało śmiało
weź nas nie rozśmieszaj. Zniszczy twoją firmę negatywnym komentarzem. :) Możesz złożyć prywatny akt oskarżenia i kosztuje to na dobry początek 300 zł. Ale szanse masz małe. Możesz też założyć sprawę cywilną o naruszenie dóbr osobistych. Zacznij od prawnika. 1500 pln zaliczki, jeżeli chodzi o firmy - to nie jest wygórowana kwota. Przeprosi cię pisemnie, a allegro może usunie komentarz. Szanse na wygraną - w okolicach 50 %. Może 10, a może 90.

Gość po chleb chodzę blisko
ma prawo wystawić negatyw, ale jak chcesz dokarmic prawnika to oczywiscie pochwalam

Gość Miszczu009
mial prawo wystawić koment za aukcje na których kupił a nie kupować z innego konta byle co tylko po to zeby po minucie wystawic kolejny koment ze cos ode mnie niby kupił i nie odzyskal ani towaru ani pieniedzy. to zwykle klamstwo i oszczerstwo. jak on niby w sadzie uduowodni ze nie zrobil tego zlosliwie i sie pomylił? nie udowodni. nie odpuszcze. takich gnojkow powinno sie zamykac. sam zniszczyl towar a jak nie uwzglednilem reklamacji to mnie szykanuje!

Gość śmiało śmiało
Ty musisz udowodnić wszystko, bo ty składasz pozew. A będzie ci trudno, bo nie masz uprawnień aby pozyskać odpowiednie wnioski dowodowe. Uprawnienia takie ma prokurator, a on nie będzie prawdopodobnie chciał z tobą rozmawiać. Zgodnie z art. 6 Kodeksu cywilnego ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. Z takim nastawieniem - nie wróżę ci zwycięstwa :) Ale spróbuj - napiszesz stos pism, poczekasz rok, wydasz kaskę i postępowanie umorzą.

Gość ooooooooooooooooooo+++
moim zdaniem, to niska szkodliwosc spoleczna i moze dostac co najwyzej 100 grzywny, choc i to nie bardzo bo przyznal sie do bledu i skreslil komentarz a to ze nadal tam jest wyszazony to nie jego wina tylko zasad allegr, ktore obowiazuja takze ciebie - jesli ktos niechcacy wystawi niewlasciwy komentarz to go moze wycofac na okreslonych regulaminem warunkach i ty sie na to godzisz funkcjonujac w ramach tego regulaminu

Gość gośćl
Szkoda czasu na takie rzeczy. Po za tym policja ma wazniejsze rzeczy, a tym bardziej sady niz te twoje komentarze

Gość gość
dziecinada, z placzem do matki pojdz

Gość gość
skoro miales niezadowolonego klienta to sluszne dostales negatywy. ogarnij sie czlowieku. zastanow nad soba . a nie glupoty piszez