Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość własnie słucham bbc news

tną benefity!!

Polecane posty

nowe ciecia dla nierobów:D

Gość hiehiehie
nareszcie :D Mariolki i Mietki sie zaplacza :D:D:D

Gość ibisbac
ale sie obudzilas kobieto

Gość i z czego sie cieszycie
ze eksperyment w Polsce sie udal, to teraz bedzie w UK powoli jak w Polsce. Cwaniaki i tak znajda sposob na dostawanie benefitow, a ci co straca prace nie ze swojej winy i inwalidzi beda uzdrawiani i nie dostana zadnej pomocy. Macie z czego sie cieszyc, uciekliscie z kraju, ktory ma w dupie ludzi i cieszyscie sie, ze to samo dzieje sie w kraju w ktorym zyjecie. Bogacze i cwaniaki i tak po dupie nie dostana tylko ci co nie beda potrafili glosno krzyczec. Bezrobocie rosnie, wiele firm upada albo przenosi sie do Chin, a nowych nie bedzie przybywac, co zrobicie jak stracicie prace, a nowej nie znajdziecie?

obudziłam sie bo ten temat zwykle mnie nie interesuje:) cwaniacy może i tak będą kombinować ale będzie ich coraz mniej.w moim poprzednim miejscu pracy pracuje ok 80% obcokrajowców których firma ściąga z Rumunii, Bułgarii, Indii. Są self-employed zatrudnieni przez agencję więc kosztują więcej niż lokalni. Dlaczego zatem ich zatrudnia? Bo jak ogłaszaliśmy to zjawiały się osobniki które po kilku dniach nie przychodzili lub dzwonili sick po pierwszym weekendzie. O to że inwalidzi nie będa dostawali pomocy nie martwiłabym się. Pracuję w służbie zdrowia i na to się nie zapowiada. Ale po cholerę komuś więcej sypialni niz potrzebują? jak stracę pracę i nowej nie znajdę (co jest mało prawdopodobne) to się przeprowadzę tam gdzie praca jest, przekwalifikuję się, może pójdę na benefity nawet ale nie po to aby na nich siedzieć do usranej śmierci, tylko aby szybciej stanąć na nogi.

Gość bdlfgj ziuttttttka
Tu jak narazie chodzi o mieszkania councilu I ten spare pokoj.Co np. w wiekszosci przypadkow poszlo ta droga..ludzie dostali z dzieckiem dom np 2 berd. bo jedno dziecvko..po latach ten dzieciak ma 20 latek I idzie na swoje , a rodzicom zostaje jeden pokoj wolny!!! I ci ludzie beda oplacac podatek od tego pokoju!! Wileu starszym osobom sie tez oberwie dzieki tym pieknym cieciom..wiec nie mysle zeby zabolalo tak naprawde tycvh beneficiarzy zlodzieji!!

wy pracujacy myslicie, ze was to nie dotknie? Szybciej niz myslicie, w kraju gdzie nie ma opieki spolecznej, pracodawcy moga sobie robic co chca, bedziecie musieli pracowac szybciej, wydajniej, az wam kregoslupy pekna, a rece beda odpadac, prawdziwy dramat rozpocznie sie jak zaczniecie chorowac, albo zdarzy wam sie losowy wypadek, a o taki szybciej, gdzie nie ma opieki spolecznej, bo musicie pracowac coraz szybciej, coraz mniej czasu na spanie, na relaks, na odpoczynek, ciagle pod telefonem, na zadanie, na bacznosc, ale to do czasu. Jak wam sie marzy XIX wiek i dzieci w kopalniach to zobaczcie sobie na youtube kraje, gdzie nie ma opieki spolecznej. Klasa srednia pracujaca dostanie po dupie najszybciej, bedzie ekspoatowana do granic mozliwosci, az spadnie do nedzy i bedzie im najgorzej. Bo kto od poczatku zyje w patologii to jest przyzwyczajony do bylejakiego zycia i wegetacji, umie tez glosno krzyczec i kopac w drzwi, ryczac o swoich prawach, a ze takich sie boja, to swiadczenia i pomoc dostana. Sredniacy tego nie umieja, wiec im bedzie sie zamykac drzwi przed nosem, zreszta jak beda chorzy czy kalecy, czy beda mieli dosc sily, zeby walczyc o swoje swiadczenia? Bedziecie zalatwiani w bialych rekawiczkach...

uciekliscie od tego w Polsce teraz was dopadnie to tutaj...cieszcie sie dalej, gdzie uciekniecie?

"wy pracujący" to juz rozumiem twoja frustrację;) "w kraju gdzie nie ma opieki spolecznej, pracodawcy moga sobie robic co chca," hmm czy my tu rozmawiamy o tym samym kraju?

Gość arribabiba
niech tna! ktos kto dostal dom z councilu niech nie mysli, ze to jest jego dom, dom z councilu dostal za darmo, do tego placi bardzo maly czynsz, jesli rodzina byla 5 osobowa i mieli np 3 sypialnie a teraz zostali sami rodzie to im 3 sypialnie nie potrzebne sa wcale wiec moga zamienic duzy dom na mniejszy albo beda doplacac, nie wiem czemu to was tak oburza, ludzie ktorzy ciezko pracuja cale zycie, musza brac kredyt na zakup domu nieraz sie ciesnia w malym bo ich nie stac na wiekszy dom a ktos kto dostal dom za darmo i jeszcze gowno placi ma sobie zyc jak panisko??? a co do bezrobotnych to wcale nie tak ze ktos jak straci prace nie dostanie zasilku, jak pasozyt nie znajdzie pracy przez dlugi czas to mu sie skonczy i tyle, ile jest takich rodzin w ktorych 3 pokolenia nieraz na zasilkach???

poza tym sprobujcie znajelxc prace w takich Indiach czy Chinach, trzeba miec znajomosci. Mysleliscie ze dostaliscie prace, bo tacy jestescie wpaniali? To sie przekonacie, ze jestescie w bledzie. Jak zaczna ciac swiadczenia tym co siedza na benefitach, wy albo nowej pracy nie dostaniecie, albo zostaniecie wygryzieni z tego co macie, bo np wujek czy kuzynka twojej brytyjskiej kolezanki stracila prace. juz oni sie postaraja, zeby na twoje miejsce wsadzic wlasnie ich. Miejsc pracy jest coraz mniej, tylko dlatego Polacy dostawali prace w UK, ze wlasnie te wysmiewane przez was nieroby siedzialy na benfitach, jak ich przymusza do pracy, to wy ja stracicie, nie wazne jak jestescie dobrzy, to sie nie bedzie liczylo. Mieliscie przyklad z Polski, czy nieudacznicy i lenie stracili prace? Czy wielu siedzi tam po znajomosci, mimo, ze ma gorsze wyksztalcenie od was, albo robi banalne bledy? Historia kolem sie toczy, eksperyment w Polsce sie udal i udalo sie upodlic ludzi, dla pracy nawet za 3 zl na godzine zrobia wszystko, to samo powoli bedzie tutaj. Juz zaczynaja "gotowac zabe", tylko ze ona nie widzi, ze jest przyzwyczajana do stopniowej zaglady, jak juz bedzie sie gotowac we wrzatku to juz bedzie za pozno.... Wy ktorzy uciekliscie z kraju, gdzie jest prowizoryczna opieka spoleczna tylko dla meneli, cwaniakow, alkoholikow, a nie ma dla kalekich, tych co starcili prace, ludzi slabych, nie umiejacych wydzierac mordy, ze chca zyc jak ludzie a nie jak szczury, powinniscie raczej zaczac sie bac, bo juz macie doswiadczenie, co rzadzacy potrafia zrobic z ludzmi....

arribaba>>>> nie zauwazyles jednej rzeczy, ze teraz coraz mniej jest miejsc pracy i sznasa ze jak wylecisz z pracy i znajdziesz szybko nowa, nie jest juz tak pewna, a praca za minimalna na zmiany nie zapewni ci mozliwosci splaty kredytu hipotecznego, splaty kredytu na samochod, ubezpieczenia, jedzenie itd...

Gość arribabiba
jesli jakis Polak jest specjalista w danej dziedzinie to watpie zeby firma go zwolnila i wziela angielskiego nieroba, nie badz smieszna, firmy sa nastawione na zysk, myslisz ze leniwy angol ktoremu zabiora benefity zostanie nagle mistrzem pracy? buhahaha wyobraz sobie np taki zbior owocow czy warzyw na polu, niech zwolnia wiec Polakow, Bulgarow, Litwinow i wezma Angolii, ciekawe jak dlugo firma pociagnie,

Gość do pani wyzej
Otoz to! Ludzie z kwalifikacjami, dobrym zawodem, specjalisci...nie musza sie martwic. Ambitni i pracowici ludzie zawsze sobie poradza. Przerombane to bedzie dla niewykwalifikowanych pracownikow, bo takich na jedno miejsce jest z 50...

Gość bdlfgj ziuttttttka
czy ty myslisz ze my wszyscy tu w kamieniolomach zapierdzielamy mo 12 godzin? gratuluje wiec myslenia ;)

Gość bdlfgj ziuttttttka
Poza tym co ty wiesz o NHS ze tak narzekasz ?? Moze porownaj nam teraz prosze opieke medyczna w Polsce?? Sprawdzmy gdzie lepiej ! Jka zyje w 10 lat Londynie,mialam 3 zabiegi w tym jedna powazna operacje i zyje mi sie dobrze. Ciekawa jestem jak bym wyszla na tym w Polsce ,o ile bym doczekala jakiekowliek operacjii :D:D:D

Gość bdlfgj ziuttttttka
Poza tym pokaz mi tych co zyja za najnizasza krajowa i maja te wielie kredyty!!!

Gość do pani wyzej
O ja tez z Londynu :) Jak Ci sie tutaj zyje? Czym sie zajmujesz? Pozdrawiam

Gość bdlfgj ziuttttttka
Nie mam w zwyczaju swojego prywatnego zycia wylewac na forum ;) wiec zachowam moje prywatne sprawy dla siebie.A ty jak ciekawy to poczytaj sobie,jest tysiace takich tematow .

eh w Polsce tez mielismy wileu ludzi z kwalifikacjami, dobrym zawodem, specjalistow i co sie porobilo? Na ich miejsce wsadzili pociotki, kazdego idzie zastapic, jak pociotki szefow firm beda tracic prace, to dlugo sie nia nienacieszycie... Historia sie powtarza, tylko wy jak ta zaba, jeszcze nie wiecie, ze pod garnkiem, w ktorym plywacie juz podkrecaja plomien... NHS juz niedlugo nie bedziecie mieli jak z niego korzystac jak tylko w prywatnych klinikach za grube funty, do specjalisty bedzie czekac nie jak teraz pare miesiecy, czy na lozko w szpitalu, tylko bedziecie odsylani do domu. Juz teraz to sie dzieje. Zamykaja emergency w szpitalach i tj do tej pory z bole czekaliscie pare godzin tak teraz bedziecie cierpiec w domu pare dni, chyba ze zaplacicie... W Polsce przeciez tez sa szpitale i przychodnie, sa tez prywatne kliniki, zaplac a zabieg bedziesz miec natychmiastowo, nie czekajac miesiace na zabieg, ale kogo stac na to? Nawet ci srednio zarabiajacy, gdy przyjdzie im powazny wypadek, z uszkodzeniem ciala, gdzie leczenie i rehabilitacja wymaga miesiecy leczenia, maja problem z tym. Kazdy specjalista, gdy sie rozchoruje albo ma wypadek losowy wypada z rynku, na jego miejsce jest mnostwo innych...

Gość do i z czego sie cieszycie
a ty z czego się cieszysz? lżej ci ? co proponujesz, według ciebie co ci wszyscy ludzie mają zrobić , powiesic sie już dziś czy jeszzce zaczekać?

Powiedz do czego doza twoje wypowiedzi? Bo jak narazie odbiegasz od tematu....a pisac I wytykac bledy panastw to mozemy sobie do usranej smierci.

Gość lttiut
Matko jakie czarne scenariusze tutaj przedstawiacie! To ze utna benefity nie znaczy, ze kraj odrazu upadnie, co z stek bzdur. Jak do tej pory to byla komedia, ze lepiej bylo siedziec na zasilku niz pracowac bo sie bardziej oplacalo. Chory system! Do tego sfory nierobow kolorowych z 6 dzieciorami pod pacha zadajacy 6 pokojowej rezydencji na koszt podatnikow bo narobili bachorow i teraz podatnicy musza ich utrzymywac.

do czego zmierza moja wypowiedz? Jestescie albo tak glupi albo tak zadufani w sobie panie i panowie specjalisci. Przyjechaliscie do kraju, gdzie kazdy mogl zyc i kazdy mial szanse wybic sie, niezalenie od tego jaki byl jego poziom jezyka, wielu z was, z pewnoscia wiekszosc mimo szkol z angielskiego, jak przyjechalo tutaj nie rozumialo angielskiego ani me ani be, wszystko przyszlo z czasem... Wybiliscie sie, ustawiliscie sie, dano wam szanse mimo skonczonych szkol polskich, mimo slabego rozumienia jezyka, mimo tego, ze jestescie cudzoziemcami, ktorzy przyjechali z kraju, gdzie ludzi traktuje sie jak gowno i zapomnieliscie o tym. Teraz zachowujecie sie jak wszystko wiedzace madrale, ktore mysla, ze juz im nic i nikt nei zagraza, teraz jestescie ponad ta cholote, ktorej sie nie chce robic, ktora bierze benefity, ktora jest leniwa i tylko niszczy budzet panstwa. Wszystkich wrzucacie do jednego worka, tych co biora benity i cieszycie sie jak dzieci z ciec budzetowych, nie myslac o tym, ze tak naprawde nie dotkna tych co maja, ale tych co najbardziej ich potrzebuja. Ja skakalabym z radosci, jakby zaczynali ciac ale od siebie, tak wlanie od siebie, rzadzacy, jezeli w kraju budzet jest zagrozony, powinni zaczac oszczedzac od siebie, obnizyc sobie wynagordzenia, zabrac premie, ograniczyc obiadki, itd, przede wszystkicj ODCHUDZIC ROZBUCHANA W UK ADMINISTRACJE, advisorow i innych przydupasow menagerow w roznych publicznych placowkach (jak manager nie umie zarzadadzac bez advisora to niech na jego miejsce zatrudnia advisora i juz jest oszczednosc) od tego powinni zaczac. Jezeli zaczyna sie ochudzac wydatki od tych na dole to to idzie tylko w jednym kierunku, zniszczyc klase srednia i zrownac ja do dolu, bo w rzadzie i rzadowych agencjach dalej sie beda bawic za pieniadze podatnikow i przewalac kase na bankiety, zbedne tony ulotek itd a tymczasem, dol bedzie biedniec i tym samym sredniacy tez nie zarobia... Czy widzieliscie zarobki menagerow placowek publicznych, albo ich doradcow? Albo zarobki bankierow i dotowania bankow, ktore nierentowne wciaz sa dotowane z pieniedzy podatnikow, a ktore jeszcze sobie przyznaja nagrody. Z tym nie robia porzadku, tylko odwracaja uwage opinii publicznej... Mowicie firmy sa nastawione na zysk, tak, to prawda i zaniedlugo bedzie wazny nie fachowiec dobrze oplacany, ale pracownik fachowiec tanszy i mocniejszy, a taki zawsze sie znajdzie. Bedziecie pracowac dluzej i ciezej, za mniej pieniedzy, bo na twoje miejsce pojawi sie inny tanszy. Czy to bedzie mialo cos wspolnego z zyciem? Robia porzadek od dupy strony a wy sie cieszycie, jakbyscie nie mieli wlasnej historii...

Gość ebezenera
"Jestescie albo tak glupi albo tak zadufani w sobie panie i panowie specjalisci. Przyjechaliscie do kraju, gdzie kazdy mogl zyc i kazdy mial szanse wybic sie, niezalenie od tego jaki byl jego poziom jezyka, wielu z was, z pewnoscia wiekszosc mimo szkol z angielskiego, jak przyjechalo tutaj nie rozumialo angielskiego ani me ani be, wszystko przyszlo z czasem... " co ma piernik do wiatraka? Tak przyjechalam do kraju, wybilam sie, ale nigdy nie bralam zadnych zasilkow wiec takie ciecia mnie wcale nie dotycza. Od poczatku ciezko pracowalam i w pierwszej pracy w pubie jaka mialam nasluchalam sie od takich angielskich nierobow jak to im prace zabieram! Kazdy z nich na zasilku juz od lat, w pubie przepijali pieniadze i narzekali a sami dupy nie ruszyli nigdzie. Zeby zdobyc obecna prace ukonczylam tutaj szkole i dwa kursy i za wszystko placilam sama, czasami pracowalam po 14 h dziennie zeby odlozyc na nauke. I nie gadaj mi tu zadnych bredni, ze ten kraj mi cos za darmo dal, to gdzie jestem osiagnelam sama. Owszem ciesze sie, ze dostalam prace nie po znajomosciach tylko dlatego ze pracodawca docenil moje wyksztalcenie i zdolnosci.

Gość labessina
do " i z czego sie tak cieszycie"-wypowiedz "ebezenery"" swiadczy o tym,ze oni Ciebie nie rozumieja kompletnie, pomimo ukonczonych tzw"szkol" -nie ten poziom

Gość ebezenera
dla porownania jezcze napisze, ze moja znajoma ktora przyjechala w tym samym czasie co ja od poczatku nastawila sie na kombinowanie, od poczatku same prace na czarno zeby miec wiecej na reke, potem zaszla w ciaze i udawala samotna matke zeby pobierac zasilki, nei wiem jak zalatwila tez te zasilki bo nie miala udokumentowanej pracy przeciez....i teraz najbardziej placze jak to wlasnie jej panstwo krzywde chce wyrzadzic..szkoda slow

do I z czego sie cieszycie- Przestan moze wsadzac wszystkich do jednego wora !

Gość fgdfvbv
wiec najlepiej by było gdyby zostawili wszystko tak jak jest tak? niepracujących z dochodem większym niz pracujący, mieszkających w trójkę w 3 bed za grosze. Bo ja mam prace i kwalifikacje które oni łaskawie pozwolili mi zdobyć:o Jasne, dobrze by było gdyby rządzący sami sobie poodcinali pensje (nie uważam że administracja w uk jest przerośnięta) ale to nie oznacza że nie mogę się cieszyć że nierobom na fajki nie starczy i więcej w budżecie zostanie. Przynajmniej coś robią z tym chorym systemem.