Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość psotnicx....

dobry gulasz z prostych składników

Polecane posty

Gość psotnicx....

czy ktoś podpowie jak zrobic gulasz ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
obsmazasz kawalki wolowiny z cebula na zlociscie, dorzucasz papryke pokrojona w kawalki o podobnej wielkosci, przyprawiasz sola, pieprzem i majerankiem, dusisz ze 2 godz. na malym ogniu. podlan minimalnie woda, albo wywarem. mozna tez dodac kawalki ziemniakow i na koniec pomidory z puszki. mozna przyprawic na pikantnie jesli chcesz miec taki prawdziwie wegierski gulasz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość psotnicx....
ok dzieki ale chodzilo mi o prosty przepis tj bez np takich skladnikow jak papryka czy pomidory z puszki. nie mam tych skladnikow. nigdy tez nie wiem jaka iloscia wody podlac mieso czy kapkę czy tak by przykryc skladniki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a co do podlewania wodą-też się na tym za bardzo nie znam ale jak widzę , że mięsa nie przykrywa to dolewam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czemu nie wyslesz
a dodajecie maki do obsmazania tego miesa??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość psotnicx....
dontyounow własnie o cos takiego mniej wiecej chodzilo dzieki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
nie wyobrazam sobie prostszych skladnikow niz te, co podalam, a pomidory sa opcjonalne. ani prostszego przygotowania. maki nie trzeba dodawac ani do obsmazania, ani do zageszczania (gulasz powinien byc gesty od warzyw, a dodatkowo zageszczaja go ziemniaki. wody ma byc jak najmniej, wlasnie po to, zeby nie trzeba bylo zageszczac maka. ale robcie sobie jak chcecie ;) 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szakalakas
prościej to mozesz miec duszone mieso a nie gulasz. gulasz ma papryke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
trzeba na smalcu obsmażyć słodką paprykę mocno a potem dorzucić mięso to jest sekret pysznego w smaku gulaszu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie zielony balkon
taka podstawa mięso (wołowe, może być też wieprzowe) porcjujesz, rozbijasz, obsypujesz solą, pieprzem na rozgrzanej patelni obsmażasz z obu stron przekładasz do rondla wodą zalewasz tyle, by przykryła mięso dorzucasz liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, ja daję też lubczyk i gałkę muszkatołową z warzyw to,co do zupy: marchew, pietrucha, seler, cebula, czosnek gotuję minimum godzinę, aż się wszystko rozleci co się nie rozleciało leci do blendera, mielę i wrzucam znów do rondla oceniam smak i gęstość (od mięsa zależy bardzo dużo) zaprawiam śmietaną lub robię zasmażkę przyprawiam dowolnie sól, pieprz, czasami suszony koperek, papryka itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie zielony balkon
do blendera oczywiście lecą warzywa, a nie mięso

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maddiie
Czyli robisz raczej bitki w sosie warzywnym skoro mieso rozbijasz bo gulasz to raczej nie jest??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
psotnicx taki standard to: mieso np wieprzowe kroisz na nie zbyt duze jednakowej wielkosci kawalki i obsypujesz przyprawami dla mnie jest to np: papryka czerwona,papryka ostra(tylko troche),prawie do wszystkiego uzywam "przyprawy do mies" z knorra uwielbiam ja,sol to wiadomo,ja lubie rowniez oproszyc troszke ziolami prowansalskimi lub lubczykiem, no i obowiazkowo przecisniety czosnek,dokladnie wymieszaj jezeli chcesz mozesz tez posypac ale delikatnie maka ziemniaczana wtedy "sos" ktory się wytwarza jest automatycznie gestszy. Na glebokiej patelni rozgrzewasz tluszcz,po czym wrzucasz miesko pod koniec podsmazania miesa wrzucasz jesli chcesz np.cebule pokrojona w polksiezyce tak tylko aby sie zeszklila...Po podsmazeniu skladnikow podlewasz woda ja zawsze wlewam wody do naczynia w ktorym panierowalam miesko aby woda zmieszala sie z reszta przypraw z naczynia i podlewasz tak do 3/4 wysokosci mieska,ogien zmniejszasz przykrywasz patelnie i tak to miesko dusisz ok.1 godzinki w przypadku miesa wp pamietajac o tym zeby co jakis czas zajrzec na patelnie czy woda nie odparowala jesli tak ponownie podlewasz,woda moze byc ciepla tylko ja nigdy nie leje bezposrednio po miesie. Na koniec duszenia wsypuje odrobine galki muszkatolowej do powstalego "sosu" pozniej kosztujesz sos ewentualnie doprawiasz wedle upodoban i jesli lubisz sosy geste zawiesiste sosy mozesz go zatrzepac w nastepujacy sposob do szklanki wsypujesz lyzke maki pszennej i lyzke ziemniaczanej wlewasz odrobine zimnej koniecznie wody i mieszasz aby uzyskac konsystencje "kleju" podem dolewasz jeszcze troszke zimnej wody zeby rozrzedzic mieszasz dokladnie aby nie bylo grudek i caly czas mieszajac sos na najmniejszym ogniu wlewasz powstala mieszanke,nie musisz calej lejesz do tego momentu az uznasz konsystencje sosu za odpowiednia :) Smacznego pozdrawiam daj znac czy wyszlo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a i jeszcze oczywiscie lisc laurowy i ziele angielskie oczywiscie wrzucasz jak podlejesz juz miesko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anitique
o a jak wlasnie dzisiaj robie gulasz napewno skorzystam z waszych przepisow :) mam tylko pytanie czy juz na koniec to mieso na talerzu ma byc z tym gestym sosem czy samo mięsko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie zielony balkon
choroba, zapomniałam się ja zawsze rozbijam, bo robię też dla dziecka, a mały nie chce jeść, jak mu się mięso nie chce rozpływać i wchodzi między zęby i z przyzwyczajenia napisałam, żeby rozbić :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×